Инфо

8. септембар 2022.8. сеп 2022.
Порођај ван болнице  носи бројне ризике
МАЈКА ИЗ ПРЊАВОРА ПЕТО ДЕТЕ РОДИЛА КОД КУЋЕ

Порођај ван болнице носи бројне ризике

Ово је био чак пети случај на територији Шапца за нешто више од годину дана, а трећи за мање од шест месеци, да мајке не стигну на време до порођајне сале и да се породе на путу до болнице. “Трудноћа треба да се прати и због мајке и због бебе” наводи др Оливера Пантелић из службе хитне медицинске помоћи. “Жене које су имале више порођаја знају шта да очекују и немају већи страх. Ипак, ризик је велики” истиче др Бранко Мишић, начелник службе за здравствену заштиту жена Дома здравља “Др Драга Љочић”
Прошле седмице један дечак је био нестрпљив и на свет је стигао код куће, у Прњавору. Ово је био чак пети случај на територији Шапца за нешто више од годину дана, а трећи за мање од шест месеци, да мајке не стигну на време до порођајне сале и да се породе на путу до болнице. Само у једном случају радило се првом детету, али је малолетна мајка крила трудноћу, док су све остало вишеротке.
Беба која се родила у Прњавору пето је дете у породици, иако је мајка млада и има 31 годину.

-Пацијенткиња је позвала хитну помоћ у Прњавору, али тамо имамо само техничара и возача. Медицинска сестра, Весна, која ради у Прњавору, ме је позвала и питала за савет шта да раде. Док су они дошли тамо жена се већ породила, на кревету. Рекла сам јој да мора да подвеже пупчаник на оба места, да не би дошло до компликација и да они крену ка нама, а ми ћемо њима у сусрет. Срели смо се негде у Дуваништу. Пресекли смо пупчаник, беба је била добро, нормалне тежине. Мајка није ни знала ког је пола беба, тек ја сам јој рекла да је дечак у питању. Била је добро и она, али смо је прикључили на инфузију, јер је ипак дошло до одређеног губитка крви. Све је прошло добро и може се рећи да су и мајка и дете имали среће, наводи др Оливера Пантелић из службе хитне медицинске помоћи Дома здравља “Др Драга Љочић”.

др Оливера Пантелић, Фото: "Глас Подриња"


Трудноћа се прати и због мајке и због бебе.

Мајка није имала свог изабраног гинеколога, те самим тим није знала ни када јој је термин за порођај.
-Свака жена треба да иде код гинеколога, а посебно када сазна да је трудна. Трудноћа треба да се прати и због мајке и због бебе. Сада имамо и нови ултразвук на ком може све да се види. Дешава се чак и да жене редовно иду код гинеколога, али када је пети, шести порођај све иде много брже, још и када су у неком удаљенијем селу, породе се пре него што стигну до болнице-додаје докторка Пантелић.
Претходни случај био је у Јевремовцу, када се мајка из Варне породила у санитету на путу до болнице. Ради се, такође о вишеротки којој је ово шесто дете.

Нешто пре тога једна мајка своје четврто дете родила је у аутомобилу на паркингу испред Треће здравствене, сада Ковид амубланте. Њој је у помоћ притекла др Мирјана Милић, која је позвала комуналне полицајце како би породиљу и бебу превезли до болнице.

Прошле године, жена из Шеварица је у санитету родила седмо дете, здраву девојчицу.
Начелник службе за здравствену заштиту жена Дома здравља “Др Драга Љочић” др Бранко Мишић наводи да је чест случај да код вишеротки од почетка болова до краја порођаја прође тек око пола сата, док код прворотки све може да траје и десетак сати.

-Жене које су имале више порођаја знају шта да очекују и немају већи страх. Ипак, ризик је велики. Колико ће бити крварење, шта ће се дестити са постељицом, све је то питање. Треба да буде присутан и неко ко ће да подвеже пупчаник. Могуће су инфекције и за бебу и за мајку, наводи др Мишић.

др Бранко Мишић, Фото: "Глас Подриња"


Труднице имају право на бесплатно здравствено осигурање.

Истиче да труднице и уколико немају регулисано социјално осигурање имају право на бесплатно здравствену заштиту током трудноће и годину дана након порођаја, тако да немање здравствене књижице никако не може бити узрок за нејављање доктору.

-Вишеротке треба да се јаве лекару чим осете прве болове. Све труднице које долазе на редовне прегледе имају око 35-36 недеље ЦТГ прегледе где се гледа да ли имају контракције и да се виде бебини откуцаји срца. На основу тога могу да се виде контракције иако нема бола. Неке жене имају виши праг бола и не осете одмах када почне порођај, наводи др Мишић.

Нови живот је увек лепа ствар
Др Оливера Пантелић веома је млада и у мору изазова и тешких тренутака са којима се сусреће свакодневно, рођење дечака из Прњавора истиче као један од најлепших. Ради у служби хитне медицинске помоћи око годину дана и воли тај посао. Сматра да не би могла да ради као лекар опште праксе. Каже да страх није осетила, само адреналин и узбуђење. Утиске је сабирала касније.
-Било је различитих изазова, од саобраћајних незгода до самоубистава, али ово је једна од лепих ствари које су се догодиле. Од када радим немам страх и не размишљам на тај начин. Мозак нам свима ради убрзано и само гледамо како да помогнемо пацијенту. Носи ме адреналин и тек када дођем кући схватим шта се дешавало, наводи др Оливера.


Иако су сви ови порођаји завршени најбољим могућим исходом и по мајке и по бебе, лекари Хитне памте и један трагичан случај од пре неколико година. Порођај је почео карлично и када је екипа стигла до породиље, дете је већ било до пола изашло. Екипама у болницу су јавили да се спреме за компликован порођај, а испоставило се и да беба има пупчаник око врата, те да има вишеструке генетске аномалије. Мајка није ишла на редовне прегледе и за то се до порођаја није знало. Беба порођај није преживела. Како би се избегло да се понови слична ситуација лекари апелују на све труднице да редовно одлазе на прегледе.
М.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa