Инфо

8. септембар 2022.8. сеп 2022.
„Карактери“ за отварање  сезоне у Шабачком позоришту
Комедија о људским особинама

„Карактери“ за отварање сезоне у Шабачком позоришту

„Дело античке књижевности- драматуршки предложак, је уједно и филозофско сведочанство књижевника о типологији (понашања) људске природе. Описавши 30 негативних људских особина, створио је врло прецизан „списак“ који ће постати темељ драмског стваралаштва античких комедиографа Плаута, Теренција али и савремених ситкома...“
У Шабачком позоришту у току су пробе за премијеру која ће отворити нову сезону. Реч је о Теофрастовим „Карактерима“, које редитељка Миа Кнежевић карактерише као музичку комедију. „Дело античке књижевности- драматуршки предложак, је уједно и филозофско сведочанство књижевника о типологији (понашања) људске природе. Описавши 30 негативних људских особина, створио је врло прецизан „списак“ који ће постати темељ драмског стваралаштва античких комедиографа Плаута, Теренција али и савремених ситкома...“

-То јесте антички комад, али суштински, као да је писан јуче, толико је савремен. Зато је управи позоришта, уметничком директору и мени било занимљиво да сусретнемо једну такву драматургију која потиче из антике са савременим контекстом и овдашњим ансамблом. Нећемо се бавити епохом, него ћемо заправо причати о нашим карактерима које сусрећемо свакодневно и у којима се сами проналазимо- објашњава Кнежевићева, којој је, након „Два витеза из Вероне“, ово други пут да режира у шабачком театру.

Лицемерство, улагивање, удварање, поквареност, брбљивост, бестидност, тврдичлук, непристојност, нетактичност, тупавост, надменост, сујеверје, гунђање, неповерљивост, прљавост, неодгојеност, сујета, цицијаштво, разметљивост, бахатост, кукавичлук, олигархија, лакомост- дугачак је низ особина који ће ансамбл дочарати на сцени, али чини се да доминирају оне негативне.

-Игра заиста велики део ансамбла и имамо довољно времена да од тога направимо нешто заиста аутентично и посебно, што ће бити занимљиво, најпре публици у Шапцу, а надам се и шире. Није у питању класична драматургија и текст, него су то фактички прототипови личности који су записани у једном одређеном језику, али су нека врста подлоге за отварање креативних простора у тумачењу тих карактера данас. То су, наравно, карактерне особине које су ванременске и надживеле су све епохе и сва друштвена уређења. Неке од њих су лицемерство, заштићивање неваљалства, кукавичлук, надменост, неотесаност. Теофраст је још и тад имао намеру да напише тридесетак људских особина не вреднујући их, али је дошао до тога да преовлађују негативне. Тако је и данас, само што је нама циљ да увиђамо те нијансе у карактеру и слабости које су некако разумљиве и које можемо да дефинишемо као комичне, више нас интересује та димензија, него да се бавимо осуђивањем људи- подвлачи.

У представи играју: Слободан Петрановић Шарац, Соња Милојевић, Страхиња Баровић, Александра Ристић, Љубиша Баровић, Владимир Милојевић, Драгана Радојевић, Слађана Пајчић, Анета Томашевић, Деана Костић, Синиша Максимовић, Кристина Пајкић и Милош Војновић. Комад се ради према адаптацији Ђорђа Петровића. За сценографију је задужена Даниела Димитровска, костимограф је Селена Младеновић, а композитор Бранко Џиновић.

Поред овог комада, чије се премијерно извођење очекује почетком октобра, Шабачко позориште за отварање сезоне припрема и дечију представу „Времеплов“ у режији Ивана Томашевића.
Д.Д.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa