Инфо

8. септембар 2022.8. сеп 2022.
„Успомени из Сокобање“  признање у САД
Филм у продукцији Културног центра награђен на фестивалу у Лас Вегасу

„Успомени из Сокобање“ признање у САД

Филм редитеља Душана Поповића за мање од годину дана селектован на више од 30 међународних фестивала и освојио 10 награда
Награду Award of Excellence на Vegas Movie Awards фестивалу у Сједињеним Америчким Државама добио је филм у продукцији Културног центра Шабац „Успомена из Сокобање“. Снимљен је по истоименој приповеци Марије Кртинић Вецков награђеној на књижевном конкурсу „Лаза К. Лазаревић“ те установе културе, у којој то истичу као „једно од највећих признања да су успели да изроде нешто што има вредност“.

Глорификована борба живота и победа над смрћу
-То је једна од многих награда које је филм, инспирисан приповетком награђеном на конкурсу и насталом на резиденцијалном програму, добио. Пребацивање књижевног у филмски код показало се као узбудљив и плодоносан посао. У тих седам минута добили смо једно ново уметничко поље деловања и дијалога. Наша комуникација се сада одвија и на тај начин и то је постало део Лазине куће за писце и приче која се води о Лазиној књижевној награди- објашњава главна и одговорна уредница програма у Културном центру Шабац Катарина Јанковић Поповић.



У низу запажених у области филма и режије, након учешћа на бројним фестивалима, издвајају се награде за најбољи кратки експериментални филм у Истанбулу у Турској, Атини у Грчкој, Румунији, Лондону, за најбољу режију кратког филма на међународном фестивалу у Скопљу, као и за најбољу режију у Немачкој, а забележио је и учешће на бројним фестивалима широм света и номинације у различитим категоријама.

Иако ово није прва награда за филм, можда је једна од најзначајнијих, с обзиром на престиж и значај самог фестивала


„Кроз стилске фигуре, међу којима преовладава метафора, покушава да глорификује борбу живота и његову победу над смрћу, суочавајући се са са сопственом огољеном суштином, страшћу, љубављу и успоменама које у ковитлацу времена спајају све у једно. Монолог који јунакиња води, представљен је кроз детаљ усана, као својеврсна исповест коју шапатом исповеда понаособ публици“ , речи су редитеља Душана Поповића.

Велика част за екипу
-Иако ово није прва награда за филм, можда је једна од најзначајнијих, с обзиром на престиж и значај самог фестивала. Филм је у протеклих мање од годину дана био селектован на више од 30 међународних фестивала и освојио 10 награда, што је, са једне стране велики подухват и част за све нас из екипе, али је уједно поставио високе стандарде за све будуће пројекте које будемо радили. Оно што је такође значајно кумовало успеху, било је разумевање Културног центра Шабац и ауторке награђене приче за креативну слободу која је била потребна мени као својеврсан полигон за редитељско играње и експериментисање. Срећан сам што је филм доживео успех, посебно узевши у обзир тему којом се он бави, односно неколико значајних питања која отвара, а на која одговори никада нису једноставни или лаки- наводи редитељ филма Поповић.



Директор фотографије је Марко Михаиловић, наратор и тумач улоге Софија Радојковић. За сценографију је задужен Андреј Мариновић, а асистент камермана је Никола Цесарац.

Јанковић Поповић појашњава да је „нова нормалност“ услед короне донела и нека позитивна искуства у тој установи културе.



-Из жеље да приближимо публици продукционе активности у Лазиној кући за писце убацили смо и снимање кратког експерименталног филма по тексту награђених приповедака, као и оних насталих током резиденцијалног програма. Ова померања су допринела проширењу уметничког деловања и довела до стварања сасвим нове програмске нише која има свој независан живот- закључује главна и одговорна уредница програма у Културном центру Шабац.
Д.Д.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa