Инфо

15. септембар 2022.15. сеп 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

54. Чивијада и 15. Чивијашки карневал од 15. до 17. септембра

Три дана смеха и добре забаве на улицама града

Богат тродневни програм. ПредседницаЧивијашке републике Олга Одановић. Очекује се долазак 50 представника Федерације европских карневалских градова. Традиционални избор за најбољи афоризам, сатиричну причу и карикатуру
„Осмех се вратио у град“ слоган је овогодишње 54. Чивијаде и 15. Чивијашког карневала који ће у Шапцу бити одржани од четвртка, 15. до суботе, 17. септембра. Како су истакли из Туристичке организације града Шапца на конференцији за новинаре у уторак у Градској кући, манифестације које су Шапчани и Шапчанке жељно ишчекивали понудиће богат програм свим љубитељима добре забаве. Почеће традиционалним Чивијашким часом у основим школама, уз полагање чивијашке заклетве којом ће се на духовит начин школарци обавезати да ће чувати дух, смех и радост Чивијашке републике.

Концерти „Неверних беба“ и Хариса Џиновића поклон Шапчанима
Град Шабац припремио је посебно изненађење за Шапчане поводом Чивијаде и Шабачког вашара- два концерта на градском тргу.
Концерт „Неверних беба“ заказан је за понедељак, 19. септембар, док Харис Џиновић наступа у уторак, 20. септембра, најавио је директор Туристичке организације града Шапца Душан Симић.
Оба концерта почињу у 21 сат.


Карневалска застава биће подигнута испред зграде Градске управе у четвртак у 18 сати, а исте вечери у 18.30 сати у галерији Културног центра биће отворена изложба радова са конкурса за најбоље афоризме, сатиричне приче и карикатуре. Чланови ансамбла „Стари звуци“ покренуће чивијашки точак.

Душан Симић, директор ТОШ, Фото: "Глас Подриња"


-Драго ми је што се после годину дана паузе и Чивијаде у ограниченом формату враћамо са пуним капацитетима, да се Чивијада враћа у свом изворном облику на шабачке улице, а то значи три дана смеха, радости, љубави и весеља на шабачким улицама. Радује ме што поново имамо вече „Код Лиле“ у Мали у петак од 21 сат, па ћемо се уз учешће културно- уметничких друштава, тамбурашких и народних оркестара сетити неких прошлих времена кад је Шабац имао 120 кафана. У суботу од 11 сати на терену Соколског дома су традиционалне утакмице између глумаца и конобара и новинара и политичара, па ћемо видети ко ће коме подменути или извући чивију. Истог дана од 18 сати на градском тргу биће промовисана и нова председница Чивијашке републике. Наша призната глумица ће бити трећа жена на тој функцији, а реч је о великој комичарки Олги Одановић. Верујем да се са Чивијадом осмех враћа на лица Шапчанки и Шапчана, али и гостију који ће посетити Шабац у наредним данима- нагласио је директор Туристичке организације града Шапца Душан Симић.

Координатор Чивијашког карневала Радушко Јанковић најавио је велики број учесника на главном и пратећим програмима. Очекује се долазак 50 представника Федерације европских карневалских градова (ФЕК).

Радушко Јанковић, координатор чивијашког карневала, Фото: "Глас Подриња"


-Имамо госте из Немачке, Холандије, Турске, Словеније, Италије, Румуније, Македоније, Словеније, Босне и Херцеговине и других земаља који ће нам се придружити у великој карневалској поворци у суботу од 18 сати у центру града. Посебно ми је драго што ће на карневалу беба и трудница учествовати око 600 беба, укупно 700 учесника из региона- напоменуо је Јанковић и додао да ће учествовати и велики број предшколаца, као и да ће бити прилике да малишани представе своје таленте.Како је рекла директорка Библиотеке шабачке Јелена Подгорац Јовановић, на конкурс је пристигао велики број квалитетних радова- више од 3.000 афоризама, близу 100 сатиричних прича и шездесетак карикатура, те је жири чија је чланица имао тежак задатак да одабере најбоље.

 Мирољуб Мијушковић, члан Градског већа, Фото: "Глас Подриња"


Члан Градског већа задужен за културу Мирољуб Мијушковић навео је да ће шеталишта Шабачког вашара убудуће бити мали омаж Шапчанима који су оставили значајан траг у музици- Васи Андолији, Цицварићима и Софки Николић и понети њихова имена, те да ће бити постављене табле са њиховим биографијама.

Конференцији за новинаре је присуствовао и технички директор ЈКП „Стари град“, организатор Шабачког вашара, Мирко Игњатовић.
Д.Д.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa