Инфо

15. септембар 2022.15. сеп 2022.
Фото: МУО

Фото: МУО

Прослава Светих Новомученика Јасеновачких

Неговање традиције и молитвеног јединства

Празник се обележава заједно са успоменом на седамдесет седму годишњицу пробоја јасеновачких логораша и осамдесету годишњицу битке на Козари и почетка акције Диане Будисављевић спасавања деце из логора Млака и Стара Градишка
Позив за прославу Светих Новомученика Јасеновачких упутила је Епархија пакрачко-славонска и Епископ Јован, како би се сачувала успомена на жртве Јасеновца и наставила изградња добросуседских односа.

У суботу, 10. септембра 2022. године, у манастиру Светог Јована Крститеља у Јасеновцу одржана је централна прослава Светих новомученика јасеновачких. Свету архијерејску литургију служила је Његова светост Патријарх српски Порфирије уз саслужење више архијереја Српске православне цркве и сестринских Православних цркава. Патријарху Порфирију саслуживали су Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски господин Јоаникије, Његово Вископреосвештенство Митрополит преспанско-пелагонијски Петар, Његово Високопреосвештенство Митрополит кумановско-осоговски господин Григорије и Преосвећена господа епископи милешевски Атанасије, пакрачко-славонски Јован, ваљевски Исихије, захумско-херцеговачки и приморски Димитрије и хумски Јован.

Празник се обележава заједно са успоменом на седамдесет седму годишњицу пробоја јасеновачких логораша и осамдесету годишњицу битке на Козари и почетка акције Диане Будисављевић спасавања деце из логора Млака и Стара Градишка.

Богослужењу су присуствовали српски члан Председништва из БиХ Милорад Додик, принц Филип и принцеза Даница Карађорђевић, велики број званица из Србије, Русије, Републике Српске, Црне Горе, Македоније, представници локалних самоуправа из окружења, потомци жртава и бројни верни народ.
Окупљенима се најпре обратио Патријарх српски Господин Порфирије.

“Нека Бог да, да молитвама Светих Новомученика Јасеновачких мир божји,љубав и радост дођу међу све нас овде и све друге људе. Нека мир буде са свим људима добре воље, а онима који нису добре воље, да молитвама Светих Новомученика Јасеновачких постану људи добре воље”, рекао је између осталог патријарх Порфирије.

Фото: МУО


Након литургије, обратио се Митроплит црногорско-приморски Јоаникије, говорећи да је Јасеновац, као највећа голгота и највеће жртвено место српског народа у Другом светском рату сабрао у себи сва жртвена места нашег народа од Јадовна до Чакора, Краљева и Крагујевца.

“Данас прослављамо Свете српске Новомученике овде у Јасеновцу, али знамо да су у Јасеновцу страдали и други народи, нарочито Јевреји и Роми, и према њиховим жртвама изражавамо највеће поштовање. А откад је обновљен храм Светог Јована Крститеља у Јасеновцу, од тада и започе молитвено поштовање Светих Новомученика. Наравно и пре смо се молили Светим Новомученицим, али тек са обновом храма било је јасно свима, да су се они већ тада пројавили што је Свети Архијерејски Сабор СПЦ касније само потврдио”, навео је између осталог у свом обраћању Митрополит Јоаникије.

По завршетку свете Литургије положени су венци на споменик жртвама испред јасеновачког манастира који су подигли Руси, након чега је Патријарх српски Порфирије у пратњи архијереја посетио српску школу из 1847. године у Јасеновцу, где је заједно са српским чланом Преседништва БиХ Милорадом Додиком открио плочу посвећену обнови школе која се ради захваљујући средствима које је даровала Влада Републике Српске.

Код хумке у Спомен-подручју Јасеновац уприличен је обред ломљења славског колача и освештања жита у спомен новомученика јасеновачких.

Овим окупљањем се наставља неговање традиције и молитвеног јединства око Светих Новомученика Јасеновачких.

Прослави су присуствовали и начелник Мачванског управног округа Владан Красавац и представници локалних самоуправа из Мачванског управног округа и то града Лознице, општина Богатић, Владимирци, Крупањ, Мали Зворник и Љубовија, чије делегације су положиле венце и цвеће на споменик жртвама фашистичког терора.

Присуство нашег народа у Јасеновцу својеврсна је подршка српској националној мањини у Републици Хрватској и доказ да Република Србија увек стоји уз свој народ ма где се он налазио. Ову обавезу српски народ не сме препустити забораву због будућих поколења и генерација које долазе.
Кабинет начелника Владана Красавца

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa