Инфо

15. септембар 2022.15. сеп 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Екипа „Гласа Подриња“ у винограду пред овогодишњу бербу

Време погодовало грожђу

„Сорта је мајка вина, земља је отац вина, небо је судбина вина. Као што изрека каже, ако имате све, али небо вам није наклоњено све друго је неважно“, каже Зоран Грујић
Овогодишња берба грожђа у неким крајевима Србије због високих температура током сезоне започела је нешто раније него лане. Иако је недостатак падавина нанео велику штету пољопривредним производима и знатно умањио приносе, добро припремљеним виноградима већи број сунчаних дана донео је добру родност.

Екипа „Гласа Подриња“ посетила је виноградара и пчелара Зорана Грујића, инжењера органске технологије у пензији, који већ четири деценије брине о винограду у Поцерском Метковићу. Дугогодишње искуство из сезоне у сезону надограђује, бележећи све неопходне податке о сортама које узгаја.

-Ова година је знатно роднија него претходна, али је винова лоза у појединим виноградима често „плакала“, јер није било кише. Ипак, када се биљка добро и на време припреми то може да се спречи. Виноград тражи добру зимску обраду која подразумева ђубрење земљишта уз друге агротехничке мере. Обиласком винограда може се видети да одређени гроздови на чокотима нису постили пуну величину због температура. Златно правило за добар род је 2 до 2,5 килограма по чокоту. Но, ове године је то више на појединим- појашњава Грујић.

Иако је недостатак падавина нанео велику штету пољопривредним производима и знатно умањио приносе, добро припремљеним виноградима већи број сунчаних дана донео је добру родност


Зрелост грожђа утиче на време бербе, а она се обавља када органолептичке особине највише одговарају намени грожђа, односно да ли се користи за прављење вина, или се конзумира као храна.
Од састојака у грожђу посебно су значајни количина шећера и киселина у њему. До пуне зрелости долази када се на крају фазе сазревања у два узастопна мерења установи да се шећер не повећава, а киселина не смањује.

Фото: "Глас Подриња"


-Иако је висока родност, проценат шећера је добар и ове године. На основу података из претходних сезона може се направити поређење. На пример, током мерења сорте Јагодинка забележен је проценат шећера скоро идентичан као 2021 - додаје наш саговорник.

Виноградари су уверени да ће и овогодишње вино бити доброг квалитета, али да то ипак зависи од низа фактора.

-Сорта је мајка вина, земља је отац вина, небо је судбина вина. Као што изрека каже, ако имате све, али небо вам није наклоњено све друго је неважно - каже Зоран Грујић.
М. Ж.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa