Инфо

15. септембар 2022.15. сеп 2022.
Прва помоћ – први корак  ка спашавању живота
Обележавање Светског дана прве помоћи

Прва помоћ – први корак ка спашавању живота

Јавни час за све о значају пружања прве помоћи. Адекватна помоћ омогућила спашавање 90% живота у масовним несрећама. Одлична сарадња Црвеног крста Шабац и Медиицнске школе „Др Андра Јовановић“. Дом здравља „Др Драга Љочић“ представио аутоматски дефибрилатор
Деведесет процената спашених живота након васовних несрећа истргнуто је од смрти захваљујући правовременој и адекватно пруженој првој помоћи. Помоћ указана на прави начин омогућила је стручним особама из медицинских екипа да медицински збрину и спасу појединце. Овај податак довољно говори о значају пружања помоћи на овај начин и потреби да сви располажемо довољним знањем како би помогли у правом тренутку. Светски дан прве помоћ је био идеална прилика да се на Тргу шабачких жртава демонстрира помоћ у различитим околностима.

-Пружање прве помоћи је често најважније у спашавању живота, зато и знање пружања прве помоћиу треба да обухвати све узрасте, јер никада не можемо знати када ћемо се наћи у ситуацији да је можемо пружити. Ми смо демонстрирали пружање прве помоћи код срчаног застоја који се често дешава приликом незгода, а приказали смо један нови апарат, аутоматски дефибралатор, медицинску справу прилагођену не само медицинским радницима, него свима и тренд у свету је да се поставља на свим местима масовног окупљања – истакла је директорка Дома здравља „Др Драга Љочић“ др Јасмина Станковић.

Презентацију пружања прве помоћи, уз драмски приказ потенцијалних несрећа где је повређено више људи приказали су ученици Медицинске школе „Др Андра Јовановић“ и чланови шабачког Црвеног крста.



-Велику пажњу посвећујемо секцији Првње помоћи у нашој школи, а квалитет рада ученици потврђују на националним такмичењима. Претходне године смо били други у пружању прве помоћи, а најбољи у реалистичком приказу повреда, обољења и стања шока. Одлично сарађујемо а Црвеним крстом и управо смо ту да покажемо колико је добра сарадња, део смо сваке њихове акције, они су ту за нас и кроз међусобну подршку, помоћ и размену искустава напредујемо заједно – нагласила је директорка Медицинске школе Биљана Ђукнић додавши да сви редовно прате и новине у пружању прве помоћи како би били у току са новим дешавањима на овом пољу.

На полигонима постављеним на Тргу сви присутни су могли да се упознају са реалистичним приказима ситуација које најпре могу довести до већих несрећа, а потом и начинима пружања прве помоћи при различитим типовима повреде.

-Јавним часом смо заједно са нашим сарадницима желели да покажемо колико је важна прва помоћ и колико је значајна за сваког, те важност да свако зна њене основе без обзира на године или образовање, јер ситуације када она прави разлику између живота и смрти се могу догодити свакоме. Важно је препознати ситуацију у којој је потребно пружити помоћ, а потом то и учинити – изјавио је Славко Радовановић, секретар Црвеног крста Шабац.

Овогодишња порука Светског дана прве помоћи гласи: „Учимо да помажемо целог живота“. Циљна група је целокупно становништво, али уз поштовање специфичности које свака појединачно категорија друштва са собом носи и уз прилагођавање активности свакој од њих.
Д. Б.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa