Инфо

15. септембар 2022.15. сеп 2022.
Стални напредак  и усвајање новина
Пракса студената Гастрономије у реномираним угоститељским објектима

Стални напредак и усвајање новина

Поред прилике да стекну практично искуство и потребне вештине за пружање услуга на највишем нивоу по међународним стандардима, студенти се на овај начин припремају за даљи каријерни пут. Повезивање образовне установе и привреде у процесу едукације студената омогућава оспособљавање квалификованих стручњака који ће, са једне стране, задовољити потребе послодаваца, а са друге имати прилику да напредују у свом послу
Одсек за медицинске и пословно-технолошке студије, Академије струковних студија Шабац, као високообразовна установа, тежи да достигне високе стандарде у наставном процесу и пружи својим студентима најбоље образовање. Повезивање науке и теорије са привредом један је од предуслова да би студенти по завршетку струковних студија постали квалитетан и конкурентан кадар. О томе сведочи феријална, стручна пракса за студенте студијског програма Гастрономија која је рализована са реномираним угоститељским објектима из земље и иностранства. Изузетна сарадња остварена је са рестораном ДивчиБар са Дивчибара, хотелом Горски хотел & спа који се налази на Копаонику, као и хотелима Монтенегро и Сплендид који су део компаније Мontenegrо Stars Hotel Group, лоцирани у Бечићима и Будви.

Образовање будућих менаџера гастрономије захтева стални напредак и усвајање новина у хотелијерској и гастрономској пракси, а практична настава представља веома важан вид едукације студената. Стручна пракса омогућава примену теоријских знања и вештина у радном процесу, стицање радних навика, оспособљавање за самостални и тимски рад. Прилику да бораве и раде у поменутим објектима имали су студенти свих година студија, који су стручну праксу искористили да унапреде своје знање и примене га у конкретним ситуацијама. Студенти су за практичан рад плаћени, што је још један подстицај више.

Своја искуства о пракси у ресторану ДивчиБар преноси нам студент друге године Стефан Ђошић: „Одлазак на праксу за мене је представљао нешто сасвим ново и другачије, циљ ми је био да покажем све способности и применим знање стечено на Академији струковних студија Шабац. Цео колектив у ресторану, од менаџера, шефова шанка и кухиње до помоћних радника, нас је љубазно прихватио. Научили смо много радећи у кухињи, нарочито од шефа кухиње Марка који је био у конкуренцији за добијање Мишелинове звездице, што је сан сваког кувара. Након две недеље боравка и рада у ресторану, колега Небојша и ја смо добили два дана да сами водимо кухињу. Морам признати да нам је то била у исто време и велика части и велика одговорност“.



Поред прилике да стекну практично искуство и потребне вештине за пружање услуга на највишем нивоу по међународним стандардима, студенти се на овај начин припремају за даљи каријерни пут. Повезивање образовне установе и привреде у процесу едукације студената омогућава оспособљавање квалификованих стручњака који ће, са једне стране, задовољити потребе послодаваца, а са друге имати прилику да напредују у свом послу.

Дани проведени на студентској пракси постаће и део најлепших успомена као што је навео студент друге године Стефан Симић, који је стурчну праксу обављао у Црној Гори:
„Ова два месеца била су непроцењиво и најлепше искуство у животу. Захвалан сам на љубави, поштовању, разумевању, животним и куварским лекцијама. Захваљујем се Академији и професорима, који су нам омогућили обављање праксе ван земље, као и колегама на свим лепим тренуцима које смо креирали заједно. Хвала особљу компаније Мontenegrо Stars Hotel Group који су два месеца константно бринули о нама. Имали су разумевања док смо пролазили кроз период прилагођавања на за нас нешто потпуно ново. Највећу захвалност дугијем колегама са којима сам имао част да радим и доживим све невероватне моменте, како у хотелу, тако и ван њега. Све су то успомене којих ћу се радо сећати“.

У наредном периоду Одсек за медицинске и пословно-технолошке студије, Академије струковних студија Шабац ће наставити ову успешну сарадњу, а све у циљу унапређења знања студената и њиховог бољег упознавања са пословним процесима.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa