Инфо

22. септембар 2022.22. сеп 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

УСТОЛИЧЕН ЕПИСКОП ШАБАЧКИ ЈЕРОТЕЈ

Мало је изабраних

Као архипастир Епархије шабачке чуваћу и чврсто одржавати црквени мир и јединство, а мир је претпоставка јединства у љубави и начин да се превазиђу погубне силе раскола и раздора, сукоба и мржње. У данашње време, када су ратови, расколи и сукоби стварност у којој живимо, имперaтив мира постаје још важнији. Зато је неопходно, драги и мој народе из Мачве, Поцерине, Јадра и Рађевине, Азбуковице и Посвотамнаве, да се сви молимо Богу за мир у свету, а да би дошао мир Божји потребно је прво да ми превазиђемо своје међусобне сукобе и размирице
У Саборној цркви Светих апостола Петра и Павла у Шапцу у недељу, 18 септембра, Патријарх српски Порфирије устоличио је владику Јеротеја (Петровића) на трон епископа шабачких.

Новоизабрани епископ шабачки Јеротеј (Петровић) рођен је 1971. године. Основну школу завршио је у Мачванској Митровици, гимназију у Сремској Митровици, а Вишу Електротехничку школу у Београду 1997. године. Након служења војног рока, приступио је 1998. године братству Светих Архангела у манастиру Ковиљ, а на Богословском факултету СПЦ у Београду дипломирао је 2009. За време студија примио је монашки постриг, 2003. године, од епископа бачког Иринеја, добивши монашко име Јеротеј.
По завршеткиу Богословског факултета, отишао је у Атину, где је изучавао црквено појање. Диплому учитеља црквене музике стекао је 2011. Исте године уписао се на постдипломске студије црквене музике, које је успешно окончао 2013. На редовном заседању Архијерејског сабора Српске Православне Цркве, одржаном 2021. године, изабран је за викара Патријарха српског са титулом Епископ топлички, а ове године, на место епископа шабачког, уместо блаженопочившег владике Лаврентија.


Фото: "Глас Подриња"


На светој архијерејској литургији, коју је служило више архијереја са свештенством и свештеномонаштвом, присуствовали су представници државне власти, носиоци друштвених, просветних и културних установа и око 2.000 верника из свих крајева Србије, Републике Српске и дијаспоре.

Фото: "Глас Подриња"


Патријарх Порфирије рекао је да није нимало једноставно водити цркву, али тамо где има смирења и поверења у Христа већ постоји победа.

- Нимало није без напора водити цркву Христову, али тамо где има смирења и поверења у Христа, свести о томе да је све од Њега и у Њему, већ постоји тријумф. Нека Господ буде са тобом епископе Јеротеје, а ми се препоручујемо твојим молитвама. Честитамо вам на новом епископу и позивамо вас да у свему следите реч Христову која се проповеда у храму Божјем, слушате реч јеванђеља и имате Христа за меру.

ПРВИ У СМИРЕЊУ
„Епископ јесте глава цркве, али није сам црква. Он је на месту обличја Христовог и постављен је по благодати Божјој, молитвом и избором Сабора, да би водио живи организам цркве. Свети оци епископе називају духовним домаћинима епархије. Свети Климент Римски вели да је епископ позван да буде отац повереног му народа, не да има моћ, него да добија пуномоћ да управља ауторитетом који је заправо поверен цркви.

Фото: "Глас Подриња"


Има ли већег благослова и веће радости од те да епископ на месту Христовом има пуномоћ да у име Христово и у име цркве води поверено му стадо? Водити значи бити увек у свему први, а најпре у крајњем смирењу. Епископ је позван да много слуша, да много трпи и поднесе, да се распне, да се поистовети са Христом на крсту. То је предуслов и увод у оно што крст већ садржи, а то је тајна и реалност победе, тајна Васкрсења.“
(Патријарх српски
Порфирије)


Епископ Јеротеј поручио је да ће као архипастир Епархије шабачке чувати и одржавати црквени мир и јединство.

- Као архипастир Епархије шабачке чуваћу и чврсто одржавати црквени мир и јединство, а мир је претпоставка јединства у љубави и начин да се превазиђу погубне силе раскола и раздора, сукоба и мржње. У данашње време, када су ратови, расколи и сукоби стварност у којој живимо, имперaтив мира постаје још важнији. Зато је неопходно, драги и мој народе из Мачве, Поцерине, Јадра и Рађевине, Азбуковице и Посвотамнаве, да се сви молимо Богу за мир у свету, а да би дошао мир Божји потребно је прво да ми превазиђемо своје међусобне сукобе и размирице.


ДОБАР И МУДАР ВОЂА

Фото: "Глас Подриња"


„Верујући народ Епархије шабачке ће у владици Јеротеју имати доброг и мудрог духовног вођу. Сигуран сам да владика Јеротеј, као човек дубоко посвећен вери, прави духовник, уједно одличан беседник, свестрано образован, кулуран и отмен, поштен и честит, заслужује ово место, али и оно њега. На многаја љета, Преосвећени владико!“
(Градоначелник Шапца др Александар Пајић)


Тог дана, а ништа није случајно, већ све по Промислу Божјем, читано је јеванђеље о свадби царевог сина. „Сви су звани, али је мало изабраних“.
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa