Инфо

22. септембар 2022.22. сеп 2022.
Осетите природу како дише
Посета Старој планини

Осетите природу како дише

Чланови и чланице Градске организације инвалида рада Шабац провели су пет дана у етно селу Стара планина.

Смештено је у подножју Старе планине, окружено прелепом природом у месту Кална. Љубазни домаћини, нетакнута природа, свежа домаћа храна, смештај одличан, музеј у дворишту пољопривредних машина, радионица рукотворина и пуно тога још учинили су да боравак од пет дана буде незабораван.
Захваљујући превознику и возачу имали смо неколико дивних излета: водопад Бигар на путу Књажевац – Пирот, природна атракција која се морала видети, изнад водопада налазе се мала кречњачка језера необично плаво зелене боје и манастир Светог Онуфрија из XV века.

Други излет је посета манастиру Светог Ђорђа, изграђен 1833 године у част доласка књаза Милоша у Гургусовац.

Спаљена, обнављана, иконописана црква данас се у свој својој лепоти окружена конацима, цветним вртом и тишином дичи својом ризницом у којој се чува Јеванђеље из 1805 године поклон књаза Милоша, сребрни крст из 1866 и две иконе, остаци старог иконописа из 1835 године.
Након дивно проведеног времена у манастиру Св. Ђорђа пут нас је водио до Завојског језера и кратког предаха у Пироту.

Упознали смо околину у подножју Старе планине, а неколико чланова и чланица освојило је и сам вех „Бабин зуб“


Посебан доживљај је посета Цркви Пресвете Богородице у селу Доње Каменице на левој обали Трговишког Тимока. Подигао ју је непознати властелин почетком XIVвека. Она је данас културно добро Србије, неке од фресака јединствене су у српском средњевековном сликарству. Јединствена је у приказу портрета властелина, њихове одежде и циклусу из живота Свете Петке, Тајне вечере, Успења Пресвете Богородице и загрљених светих ратника Теодора Тирона и Теодора Стратилата на коњима.

Манастир Свете Тројице,светиња подигнута од стране Деспота Лазара сина Ђурђа Бранковића 1454 године и данас користи онима којима су потребни мир и спокојство . Сестринство Манастира основало је овде иконописачку радионицу у коју често долазе поклоници иконописа.

Посета инфо центру са сувенирницом у модерно уређеној згради занатске задруге где су некада израђивани ексклузивни предмети од коже(обућа и торбе)који су пласирани у свет великих модних кућа. Сада је ту ткачка радионица коју води дивна Ана, по струци економиста, али заљубљена у ткање , где ствара уникатна дела.

Упознали смо околину у подножју Старе планине, а неколико чланова и чланица освојило је и сам врх „Бабин зуб“, наравно организованим возилом.

Било је лепо, било је и изазова , било је и непредвидивих ситуација, али колективно дружење, реаговање у специфичним ситуацијама на прави начин, као помоћ особи у здравственом проблему је показатељ неговане хуманости на делу Градске организације инвалида рада Шабац.
Градска организација инвалида рада Шабац

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa