Инфо

22. септембар 2022.22. сеп 2022.
Кључно учешће што већег броја људи
КОРАЦИ КА РЕШЕЊУ ПРОБЛЕМА НАПУШТЕНИХ ПАСА

Кључно учешће што већег броја људи

Прошле седмице у Шапцу је одржана први регионални семинар “Управљање популацијом паса – Нови приступ теми”. Семинар је одржан у оквиру пројекта “Јачање система здравља и добробити животиња” који финасира ЕУ, а у нашој земљи се реализује у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Крајњи циљ је решавање проблема напуштених паса, а у Србији ће бити изабране три локалне самоуправе у којима ће се спровести пилот пројекат.

-Важно нам је да Шабац добије овај пилот пројекат, а потребно је да град покаже интересовање за његово спровођење. Могуће је да ће већ следеће године многе тачке из овог пројекта бити обавеза за локалне самоуправе, а ми имамо прилику да га сада добијемо и реализујемо уз помоћ ЕУ. Пројекат подразумева едукацију деце по школама, попис паса, њихово чиповање и стерилизацију, објашњава Весна Теодоровић из удружења “Право на живот”, које је било иницијатор идеје да се семинар одржи у Шапцу и да град добије прилику да учествује у пројекту.

Поред овог, удружење реализује и пројекат са градом чији је основни циљ да се подигне свест грађана о томе да проблем напуштених паса није настао сам од себе, него да је за њега одговоран искључиво људски фактор и да је потребно учешће свих у његовом решавању.

-Пројекат подразумева неколико радионица. Једну ће држати Даниела Берић, професорка из Економске школе и у њу ће бити укључени средњошколци, по двоје из сваке школе. Предвиђено је да они попуне упитнике о одговорном власништу, након чега ће имати предавање, а затим ће поново попуњавати упитник. Поред тога имаће припрему дебате, где ће се учесници изјашњавати за и против о неким питањима која се тичу одговорног власништва, на пример о стерилизацији. Затим следи дебата која ће се снимати и бити постављена на Јутјуб. На другој радионици ћемо имати израду графичких решења плаката и флајера. Држаће је Драгана Малишић Марковић. Сваки плакат ће се бавити неком другом темом, наводи Весна и додаје да би било идеално када би за постављање ових плаката добили Отворену галерију на Тргу шабачких жртава. Ипак и уколико се то не догоди поставиће их као изложбу на Тргу на други начин.

Весна наводи и да је пројектом добијено 10 бесплатних стерилизација за социјално угрожене породице. Када су контактирали Ветеринарску станицу Шабац како би их обавили у сарадњи са њима, они су понудили на поклон још пет стерилизација.

-Контактираћемо Центар за социјални рад како бисмо се повезали са социјално угроженим породицама које ће добити ту услугу. Циљ нам је да и што више установа укључимо у ову причу. Сви желе да се одрекну хонорара који нам буду исплаћени по пројекту како би тај новац ишао за нове акције, истиче Весна.

Удружење је граду поднело иницијативу да се укине одлука о забрани држања више од два пса, која је усвојена пре неколико година на седници Скупштине града. Тада је усвојена и одлука о забрани храњења уличних паса и мачака. Обе ове одлуке се косе са Уставом Републике Србије тако да не би требало да постоје препреке за њихово укидање.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa