Инфо

22. септембар 2022.22. сеп 2022.
Смајлинг:  звезда у најави, Фото: КК "Таур"

Смајлинг: звезда у најави, Фото: КК "Таур"

КАСИЈАНА МАРКОВИЋ И КК „ТАУР“

Две приче истог тока

За само петнаест дана освојила је друго место у Међународној утакмици VIP tour-a и злато у брзинској утакмици Септембарског турнира у прескакању препона. У свет коњичког спорта ушла рођењем, први наступ на Шабачком хиподрому са две године, данас као део такмичарске екипе КК „Таур“ убира плодове рада и посвећености
Прича о Касијани Марковић, ученици прве године Средње пољопривредне школе из Шапца, уједно је и прича о КК „Таур“, клубу за који наступа. Оба наративна тока почињу захваљујући традицији и временом се помоћу храбрости, посвећености и ентузијазма обликују у резултате запажене у државним оквирима.

Традиција
Касијана је рођена у породици Марковић, познатој у свету коњичког спорта. Први наступ имала је са две године на Шабачком хиподрому. Партнерка јој је била међу децом чувена пони Алиса, а све се то дешавало под будним оком Бране Иванковића, човека којег наводи као првог тренера.

-Било је природно да заволим коње. Моји родитељи су их волели, тако да сам у овом спорту од рођења. Основе сам научила захваљујући Брани Иванковићу, а касније када сам порасла прешла сам у Пољопривредну школу - каже Касијана.

тим за медаље: Касијана Марковић и Шарлиз, Фото: КК "Таур"


Након што је довољно овладала вештином и стекла искуство у приступу и задобијању поверења племенитих животиња, почиње да тренира за КК “Таур”. Клуб је настао 2018. као природни наставак Школе јахања, која је на школску економију Пољопривредне довела велики број наших суграђана, међу којима највише деце.

Са идејом, да у Шабац после пола века врате препонско јахање, али и међу младим полазницима негују такмичарски дух и омогуће им уплив у професионалне спортске воде, брзо након оснивања одлазе на прва такмичења и са њих доносе прве медаље. Те године “Тауровци” ће због своје преданости и борбености, у српском препонском јахању бити један од најзапаженијих нових тимова.

Посвећеност
Уколико желите да успете у било којој области неопходан је рад.Таленат и љубав нису довољни ако немате снаге за одрицања и апсолутну посвећеност. Касијана је то на време схватила и упркос редовним обавезама стиже свакодневно да тренира по четири сата.

-Тешко је ускладити све. Наћи времена за школу, друштво и за спорт. Успевам да се организујем и издржим пре свега због љубави према коњичком спорту, јер кад нешто волиш ништа није тешко- објашњава Касијана Марковић.

тим за медаље: Касијана Марковић и Шарлиз, Фото: КК "Таур"


Тренинзи су сваког дана, од 16 до 20 сати, током целе године. Нема предаха ни по лошем времену, у том случају се одржавају у Хали за јахање на економји Пољопривредне школе.

За истрајност и успех такмичара, неопходна је и посвећеност тренера. Приоритет на паркуру је склад између јахача и коња, али да би се тај циљ остварио потребно је стручно вођство са стране. Особа која има ширу слику, способана да акумулира нервозу и страхове, инспирише, мотивише и најважније пренесе искуство и знање.

Уколико желите да успете у било којој области неопходан је рад. Таленат и љубав нису довољни ако немате снаге за одрицања и посвећеност


-Учешћу на утакмицама претходе сати и сати рада под вођством наших тренера, Предрага Савића и Милоша Макевића, када они не би добро одрадили свој посао, ни наших успеха не би било- истиче Касијана.

Заједништво
За прве скокове у Касијаниној каријери била је задужена Алиса. Данас има два верна партнера Шарлиз и Смајлинга. Са Шарлиз је већ прилично уиграна, док је Смајлинг још увек полетарац, тек дошао са обуке. Уме да погреши, али му се прашта. Прва му је такмичарска сезона.

Први скокови у каријери:
Алиса и Касијана, Фото: КК "Таур"


-Шарлиз је на почетку била пуна неповерења, нервозе, често љута. Тих дана сам доста времена проводила са њом, мазила је, била пажљива, чашћавала јабукама и шаргарепама. На крају сам успела да стекнем њено поверење и сад смо добар тим. Смајлинг је другачији. Ово му је прва сезона и са њим сам освојила бронзу првог дана Септембарског турнира. Верујем да ће временом бити све уигранији- објашњава Касијана и додаје:

-Постоји трема пре почетка утакмице, можда, чак и мала доза страха. Када изјашем на паркур, све то нестане, остане само фокус на утакмицу и грло са којим јашем.

КК “Таур”:
Увек ту једни за друге, Фото: КК "Таур"


У тренуцима када покрет преузме примат над временом и све се сведе на следећу препреку, то заједништво на терену се шири на цео тим. Оно по чему у Тауру кажу да су особени је чињеница да су увек ту једни за друге. Без обзира да ли се ради о савладавању изазова или слављењу успеха, међусобни су покретачи и снага.

Успеси
Неке од Касијаниних досадашњих успеха смо већ навели. Само крајем овог лета, Клубу је донела три медаље, две са Шарлиз и једну са Смајлингом. Била је најбоља у брзинској утакмици другог дана Септембарског турнира у Београду, друга у Међународној утакмици VIP tour-a (први је био такмичар из Македоније, па се може рећи да је Касијана била најбоље пласирана међу српским јахачима), са Смајлиногм трећа првог дана Септембарског турнира у Београду. Раније, с пролећа, освојила је злато на Отвореном првенству Београда.

Жеља јој је да се и у будућности бави овим спортом, а да је њена ревност одведе до врхунских резултата.
Т.Т.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa