Инфо

22. септембар 2022.22. сеп 2022.
Обимни радови на цркви у Јаловику
ОПШТИНА ВЛАДИМИРЦИ

Обимни радови на цркви у Јаловику

Посета, по површини, највећем селу у Општини Владимирци и храму Светог апостола Луке протекла је у присећању на прву цркву брвнару пре три века и садашњи рад младих неимара на умивању цркве која је по величини друга после Шабачке цркве. Па тако оста за памћење да је прва црква брвнара урађена 1727.године, друга црква брвнара 1817, прва зидана црква подигнута 1861.године а садашњи импресивни храм 1934. године. Пребогата прича беседи и о оданости и вери мештана сада села Јаловик и Звезд а некада и већег броја села.

Радове изводи тим од младих породичних људи, вредних зналаца посла који имају бројне потомке. Два Милана, Далибор, Дарко, Марко, Живислав, Сића и Бели, истрајни су у жељи да остану на селу и њихови потомци јер веле, лепшег краја од Посавине нема а црква је вазда окупљала живаљ па треба да остане лепа на многаја љета.



Вредни парох, протонамесник Иван Малешевић задовољно додаје да је садашња реконструкција цркве од темеља до крова била неопходна да су радови прошле и ове године вредни 3,5 милиона динара:

„Ова помоћ Локалне самоуправе и председника општине Горана Зарића вредна је сваког поштовања. И донације су итекако битне а ту истичемо Живислава Мишу Гајића и породицу који су даровали цреп за кров цркве, Дарка С. Гајића из Јаловика, који је дао боје и лепкове за фасаду, Милована Недељковић из Звезда а све под будним оком председника црквеног одбора Живадина Гајића. Уз донаторе који су издвојили значајна средства учествовала је и цела парохија, већ колико је ко могао. Радови ће се наставити и следеће године, говорио је у даху неуморни млади свештеник поносан на досада урађено.

А у селу истичу и одборника Бранимира Ковачевића који је скупљао новац у делу Јаловика да се припомогне да храм блиста и у овој фази радова а ту додају и другог одборника Драгишу Милисављевића и све који су прикупљали новац.
С.К.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa