Инфо

22. септембар 2022.22. сеп 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

ПОСЛЕ ДВЕ ГОДИНЕ ПОНОВО – МАЛОГОСПОЈИНСКИ ВАШАР

Па били смо тамо. Тако нам и треба

Посебна атракција био је рингишпил који је са висине од 20ак метара пружао невероватан панорамски поглед на град. Можда и најоригиналнију рекламу имала су два момка који су имали “крадене парфеме на акцији”. Део Вашара са половном робом нуди све што постоји, а и не постоји, јер ни сами продавци често нису умели да дају одговор на питања посетилаца чему нешто служи
Након две године паузе поново је одржан Малогоспојински вашар и то на старој локацији, Михајловцу. Трајао је готово десет дана, а иако је киша често падала изгледа да није много покварила ни уживање посетиоцима, ни посао продавцима. Видело се да су се шапчани ужелели Вашара, па је у недељу, првог дана без кише, гужва била скоро па незапамћена. Тешко се уопште могло видети шта се налази на тезгама од бројног света који се тискао око њих.

Први је са радом почето луна-парк, на радост најмлађих, али и нешто старијих за које су ове године стигле и неке нове справе. Посебна атракција био је рингишпил који је са висине од 20ак метара пружао невероватан панорамски поглед на град. Традиционално, тражило се место више у аутићима на сударање, а за хајрабрије ту су биле “камиказе” и још неколико адреналинских справа. Носталгичари су дозу забаве потражили на “балерини” или у хватању зечице на рингишпилу.

Фото: "Глас Подриња"


Деца су на располагању имала различите справе за возање и скакање, а за оне са храбријим родитељима ту је био и “ролеркостер”. Просечан посетилац са децом највероватније је овде оставио највише новца, јер су вожње коштале од 150 динара, па до 400 за пет минута у лопти на води.

Фото: "Глас Подриња"


На тезгама са новом робом могло се наћи свега, од гардеробе, обуће, играчака, покућства, технике и алата, до козметике и кућне хемије. Можда и најоригиналнију рекламу имала су два момка који су имали “крадене парфеме на акцији”. Женски доњи веш се могао купити за 50 динара, а пакети чарапа за 200 до 300 динара. Играчке за децу су биле скупље него по граду, а стекао се утисак да су неки продавци цене формирали по слободној процени колико је родитељ у могућности или спреман да плати за осмех свог малишана.

Фото: "Глас Подриња"


-Продавци су нервозни. Можда их је време пореметило, вероватно су очекивали више. Чини ми се да је раније био већи избор нових ствари, а сада је углавном половна роба и то четврта, пета рука. То можда и јесте обележје Вашара, али видела сам и доста нефункционалних ствари којима је место само у контејнеру, наводи наша суграђанке Ивана.

Ко се са Вашара вратио без варјаче, лицидерског срца и ратлука, желе бомбона или алве као да није ни био.

Фото: "Глас Подриња"


-Газда је из Сарајева, али се слаткиши праве у Београду. Долазимо овде већ неколико година и не примећује се разлика у односу на раније године, иако је било доста кише. Када пада мање је људи, али је зато у недељу била толика гужва да се надокнадило све. Било је немогуће стићи све услужити. Незгодно је за нас који радимо што су ноћи хладне, а ми стојимо на једном месту, каже Љиља која долази из Београда и док траје вашар буде смештена код једне жене у граду.

Део Вашара са половном робом нуди све што постоји, а и не постоји, јер ни сами продавци често нису умели да дају одговор на питања посетилаца чему нешто служи. Оштро око може пронаћи изузетно вредне и корисне комаде, а често на гомили буде крш који ни уз најбољу вољу не може имати намену.

Упорни су претурали по гомилама са гардеробом тражећи адекватне комаде, који су се могли купити и за 50 динара. Било је ту будни од природног крзна, комада маркиране одеће, нове обуће, али и костима за маскембале, распаднутих ципела, флекавих ствари за бебе.

Фото: "Глас Подриња"


Цене половних књига су биле незнатно ниже него нових. На овом својеврсном “сајму технике” они који воле да ризикују могли су да нађу и техничке уређаје и да уз ценкање добију повољну цену, али и “мачку у џаку”. На тезгама се могло наћи и правих и лажних антиквитета.

-Ми који често идемо на бувљак видимо да су овде цене више, а нисам видео ништа што нема на редовним бувљим пијацама, каже један наш суграђанин.

И наравно – Венди и Ера
Шабачки вашар надалеко је познат по добром проводу. Под великим бројем шатора велики број и музичких имена, мање или више познатих. Годинама уназад највећу пажњу привлачи шатор под којим гостује естрадна “уметница” Венди, а ове године друштво јој је правио и колега Ера, али и доста мање атрактивних имена, а бројни посетиоци се гурају ипред улаза како би бар бацили поглед на атмосферу унутра.
Сваке године снимци са ових наступа шире се друштвеним мрежама уз згражавање и саблажњавање “поштеног света”. Међутим, ови наступи нису ништа скараднији од сцена које се могу видети на појединим телевизијама са националном фреквенцијом, као што и многе естрадне звезде и диве на својим наступима немају ништа више гардеробе од Венди. Многи на ове наступе одлазе не да би уживали у доброј музици, него да би били део нечег специфичног, што не може да се доживи на другим места, а и то је део шабачког вашара.

Пажњу посетилаца привлачиле су и стилске гарнитуре за седење и уметничке слике у гломазним рамовима.

-Роба је из Италије. Ову гарнитуру са две фотеље дајем за 1.500 евра, а ону мању за 1.000 евра. Имам још доста робе и задовољан сам продајом и посетом. Није лошије него претходних година. Киша нам није проблем, него што је хладно, каже Мића из Табановића.

Делови за аутомобиле, алати, мото опрема, привлачили су пажњу мушког дела посетилаца.
Могла се наћи и спортска опрема, справе за вежбање, распарно посуђе, па и више модела инвалидских колица.

Фото: "Глас Подриња"


Чак и највећи скептици могли су да пронађу нешто корисно. Они који мисле да за њих није било ништа, требали су да оду још једном и погледају мало боље.

-Први пут сам у Шапцу на Вашару. Од скоро се и бавим продајом половне робе, односно, од када сам отишао у пензију и то ми је додатни извор прихода. Имам свега и задовољан сам посетом и продајом. Посебно је велико интересовање за кофере, наводи Бранко из Новог Сада, који је кофере ценио 2.000, али сте их могли добити и за 1.500, док им је у продавницама цена неколико пута већа.

Фото: "Глас Подриња"


Мирис печења и роштиља осећао се на сваком делу Вашара. Продао се огроман број печених прасаца и јагањаца, а испред једног од најпосећенијих шатора вртеко се истовремено 25 ражњева који су увек били пуни.

Фото: "Глас Подриња"


Било да вам се на вашару свидело или није, све стане у стихове Мике Антић “Хоћемо ли у Шабац на Вашар? Па били смо тамо. Тако нам и треба”.
М.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa