Инфо

22. септембар 2022.22. сеп 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

ДАН СЕКТОРА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ОБЕЛЕЖЕН СЕДМОДНЕВНИМ АКТИВНОСТИМА

Акценат на едукацији грађана

“Грађани имају прилику да се друже са припадницима Сектора за ванредне ситуације у свих 27 организационих јединица посматрањем тактичко-техничких зборова, јавно-показних вежби ватрогасно-спасилачких јединица, али и да се едукују о поступању и препорукама у области заштите и спасавања”, наводи Иван Спајић, в.д. начелника Одељења за ванредне ситуације у Шапцу. Ватрогасци су посетили два вртића, “Милицу и Машу” и “Бамби” где су деци показали своју опрему, упознали их са радом и едуковали о најважнијим питањима у случају да се нађу у опасности од пожара или елементарних непогода
Сектор за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова обележава свој дан 17. септембра, на дан када је 2009. године Сектор за заштиту и спасавање реорганизован у Сектор за ванредне ситуације. Истог дана ватрогасци – спасиоци славе и крсну славу Пресвету Богородицу Несаговриву купину.
Идеја да овај дан буде узет за славу родила се 2015. године приликом стварања ватрогасне јединице на Хиландару.

Ове године Сектор свој дан обележава активностима које се реализују током читаве недеље. Акценат је на ближем упознавању грађана, а посебно деце, са радом ватрогасаца.

-Грађани имају прилику да се друже са припадницима Сектора за ванредне ситуације у свих 27 организационих јединица посматрањем тактичко-техничких зборова, јавно-показних вежби ватрогасно-спасилачких јединица, али и да се едукују о поступању и препорукама у области заштите и спасавања. Одељење за ванредне ситуације у Шапцу организује различите активности, како у седишту у Шапцу, тако и у свим подручним ватрогасним јединицама на територији Мачванског управног округа, наводи Иван Спајић, в.д. начелника Одељења за ванредне ситуације у Шапцу.

Почела обука ДВД-а у Богатићу
Добровољно ватрогасно друштво “Мика Витомировић Галама” из Богатића, које је годинама било неактивно, поново се оспособљава. Протекле суботе почела је обука за 20 припадника оперативне јединице.
-Сектор за ванредне ситуације, Национални тренинг центар МУП-а и припадници Одељења за ванредне ситуације су отворили обуку и почела су предавања. Током наредне четири недеље полазници ће се обучити кроз теоретски и практични део. Полазници обуке имаће могућност да науче како да реагују у ванредним догађајима, посебно када је у питању заштита од пожара. Припадници ДВД-а ће се обучити и за реаговање на почетним и мањим пожаром, а касније и за веће пожаре и друге елементарне непогоде. Сектор за ванредне ситуације и Ватрогасни савез Србије побринули су се да добију опрему за трећу категорију ватрогасних друштава, наводи Иван Спајић.
По завршетку обуке полазници ће проћи теситирање и полагање, а након тога се ставити на располагање општини Богатић и професионалној ватрогасној јединици из овог места.


Шабачки ватрогасци у понедељак су дан почели тактичко- техничким збором на платоу испред Ватрогасног дома. Након тога одржана је показна вежба гашења пожара на продајном објекту “Темпо” у Хајдук Вељковој улици. Демонстрирано је гашење пожара у објекту, као и на крову зграде помоћу камиона са телескопским лествама.

Следећег дана, у уторак, ватрогасци су посетили два вртића, “Милицу и Машу” и “Бамби” где су деци показали своју опрему, упознали их са радом и едуковали о најважнијим питањима у случају да се нађу у опасности од пожара или елементарних непогода.

Одељење за ванредне ситуације у Шапцу организује различите активности, како у седишту у Шапцу, тако и у свим подручним ватрогасним јединицама на територији МУО


Најмлађи суграђани имали су прилику да виде опрему ватрогасаца, уђу у камион, а најзанимљивија им је била демонстрација гашења пожара пеном. Научили су на који број треба да позову ватрогасце у случају избијања пожара, како да се понашају у таквој ситуацији и шта не треба да раде да пожар не би изазвали.

Малишани из “Бамбија” на растанку су својим комшијама ватрогасцима поклонили пано који су направили за њих, а који ће од данас красити зид у Ватрогасном дому.

Фото: "Глас Подриња"


Са ватрогасцима су се у уторак дружила и деца из вртића “Сунцокрет” у Владимирцима и Предшколске установе “Слава Ковић” у Богатићу.

Најмлађи суграђани имали су прилику да виде опрему ватрогасаца, уђу у камион, а најзанимљивија им је била демонстрација гашења пожара пеном


Тактичко – технички зборови одржани су и у Малом Зворнику, Крупњу и Љубовији.
Централни догађај планиран је за суботу, када ће се на Тргу шабачких жртава у 12.00 часова одржати збор на ком ће бити изложен део возила и опреме којима располаже Одељење за ванредне ситуације у Шапцу. Грађанима ће тог дана бити подељени и “породични приручници за понашање у ванредним ситуацијама.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa