Инфо

29. септембар 2022.29. сеп 2022.
Фото: Бора

Фото: Бора

ПРОТЕКЛОГ ВИКЕНДА У КОЦЕЉЕВИ

Одржан 13. Фестивал зимнице

Све је већи број прерађивача на локалном нивоу, али и оних који нису са подручја коцељевачке општине, заинтересовано за учешће на Фестивалу зимнице. Некада су домаћице из тамнавског краја производиле тек 3-4 хиљаде тегли, а данас количине достижу и 120 хиљада јединица производа у току једне сезоне која почиње већ у пролеће, са првим плодовима
Протеклог викенда варош на обалама Тамнаве угостила је на хиљаде учесника и посетилаца 13. Фестивала зимнице, који се сваке године крајем септембра месеца одржава у организацији општине Коцељева.

Долазак на ову привредно-туристичку манифестацију, у жељи да се осети укус природе и пазари храна припремљена по бакиној рецептури, постала је традиција за многе. Домаћини истичу да им је драго да се сусретну и дочекају старе пријатеље, али се једнако радују и новим гостима.

Председник скупштине РС Владимир Орлић на сајму у Коцељеви, Фото: "Глас Подриња"


Приликом свечаног отварања овогодишњег сајма прерађевина од воћа и поврћа председник општине Коцељева Душан Илинчић оценио је да су гарант добре зимнице штандови пуни квалитетних производа који на манифестацију сваке године доводе старе али и нове купце, те да је тако и овога пута.

Фото: "Глас Подриња"


Задовољство због великог броја гостију, пристиглих са свих страна, изразио је и помоћник председника општине и члан организационог одбора Владимир Матић.

-Манифестација је покренута, пре свега, због локалних произвођача и жеље да им се омогући да на што бољи начин пласирају своју робу, прошире тржиште. Међутим, врло брзо је та прича прерасла локалне оквире и интересовање прерађивача из других крајева је постало велико. Подсетићу да смо прве године једва убедили седам домаћица из Коцељеве да изложе своју зимницу како бисмо покренули превасходно женско пољопривредно предузетништво. Све је то било стидљиво и скромно- подсетио је Матић.

Овогодишњи фестивал окупио нешто већи број излагача у односу на претходну годину те да је око 210 понудило своје производе, од којих је и до 150 прерађивача воћа и поврћа


Данас су прилике потпуно другачије. Све је већи број прерађивача на локалном нивоу, али и оних који нису са подручја коцељевачке општине, заинтересовано за учешће на Фестивалу зимнице. Некада су домаћице из тамнавског краја производиле тек 3-4 хиљаде тегли, а данас количине достижу и 120 хиљада јединица производа у току једне сезоне која почиње већ у пролеће, са првим плодовима.

Фото: "Глас Подриња"


Позитивни ефекти ове манифестације, према речима организатора, нису само у производњи зимнице већ и у области воћарства и повртарства.

-Многи локални произвођачи су најпре покренули производњу зимнице тако што су куповали сировину. У међувремену, та слика и пракса се полако мењала. Када су схватили да је економска вредност производа далеко већа ако производе сировину у свом домаћинству, почели су да подижу пластенике и воћњаке. Као локална самоуправа настојимо да им омогућимо едукације како би се правилно развијали и из овог посла извлачили максимум, ишли у корак са временом, разумели важност маркетинга у читавом процесу- рекао је Владимир Матић и додао да је овогодишњи фестивал окупио нешто већи број излагача у односу на претходну годину те да је око 210 понудило своје производе, од којих је и до 150 прерађивача воћа и поврћа.

Фото: "Глас Подриња"


Међу локалним произвођачима који од прве манифестације учествују као излагачи је домаћинство Ђурђевић из Каменице. У понуди имају широку палету производа, од слатког, преко киселог и сланог до љутог програма.

-У нашем домаћинству производе се разна слатка, џемови, сирупи и сокови, ајвар љути и блати, пеглане паприке, феферони...заиста има свега. Припрема зимнице креће чим почну први плодови у пролеће, већ у мају. И онда нема заустављања до средине новембра. У току једне сезоне прерадимо на тоне воћа и поврћа и произведемо до 1,7 хиљада јединица. Цела породица учествује активно у производњи зимнице а највећа помоћ потребна је приликом чишћења печених паприка за припрему ајвара. У том процесу се често прикључе пријатељи, рођаци, комшије- каже Десанка Ђурђевић и напомиње да је ајвар и даље најтраженији производ који је продавала по цени од 850 динара.

Фото: Бора


На штанду код гостију из околине Ваљева овај производ купци су пазарили по цени од 900 динара. Породица Лазаревић из села Равња прерадом воћа и поврћа бави се осам година. Из свог богатог асортимана са поносом издвајају ајвар и купиново вино које им је, кажу, заштитни знак.

Фото: Бора


-Што се тиче пласмана производа, ми смо задовољни. Развили смо посао постепено. Прве године смо били у минусу, наредне стигли до нуле и били срећни што не послујемо са губитком, а зарада је почела да стиже тек треће године. Сада, Богу хвала, немамо већих проблема што се тиче позитивног пословања. Здрав бизнис и није могуће развити преко ноћи и мора да прође најмање три године како би се ствари поставиле на своје место. И оно најбитније, ништа не може без рада. Рада има доста уложеног у све оно што ми производимо- открива Ивица Лазаревић.

Фото: "Глас Подриња"


ПРЕПОЗНАТЉИВ БРЕНД
Мало по мало, добром визијом и упорношћу организатора, Фестивал зимнице у Коцељеви постао је веома препознатљив бренд на туристичкој мапи Србије. Према речима Владимира Матића, више није потребно објашњавати да је Коцељева место у којем се одржава ова манифестација.

Фото: Бора


-Ми кажемо да долазимо из места у којем се припрема најбоља зимница а наши саговорници кажу:” Да, то је Коцељева.”. Кад кажете Фестивал зимнице, сви кажу Коцељева- поручио је члан организационог одбора сајма.

ВАРЈАЧЕ УКРСТИЛО 200 ЕКИПА
Садржај који већ годинама привлачи велику пажњу посетилаца јесте такмичење у припремању ловачког гулаша. И овога пута окупило се око 200 екипа у жељи да “укрсте” варјаче и демонстрирају своје гастрономске вештине.

Има и оних који су дошли са циљем да победе али је далеко више учесника који су приликом доласка у ову варош на уму имали дружење и леп провод, намеру да се забаве, проведу пријатан дан са својим породицама и пријатељима, да пробају добру храну, пазаре квалитетну зимницу и кући оду препуних утисака и пуних стомака.

Фото: Приватна архива


О квалитету ловачког гулаша судили су једни од најбољих, еминентни стручњаци гастрономије, људи са искуством и знањем.

Додељено је чак 16 награда а жири у саставу Милорад Аћимовић и Јордан Настановић одлучио је да се најбоље припремљени гулаш на 13. Фестивалу зимнице у Коцељеви крчкао у котлићу екипе “Геометри” Шабац. Друго место освојили су “Ловци” из Метлића, док је трећепласирана екипа “Дусића мала” из Матијевца.
В.Бошковић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa