Инфо

29. септембар 2022.29. сеп 2022.
Вишња:Фото: "Глас Подриња"

Вишња:Фото: "Глас Подриња"

ШАПЧАНИ У КЛЕНКУ: ФАРМА „МОЈА КОЗИЦА“

Са козама је лакше него са људима

„Нисам знао да ће бити овако лепо у раду са козама. Сличне су псима, интелигентне, верне и нису захтевне. Оне нису безобразне, него темпераментне. Треба им пустити на вољу да се истрче и изиграју, после су мирне“
Прича о кленачким козарима почела је пре девет година, када је мајка Ружица у договору са ћерком Вишњом, одлучила да купи сеоско имање. Рођена у Горњем Милановцу, живела у Земуну више од четрдесет година, кућу са окућницом, баш онакву какву је желела, нашла је у Савској улици сремског села. Четири године касније, родила се идеја о козарству, у Вишњиној глави, одједном.

- Пуне тридесет три године радила сам у „Железницама Србије“ у Шапцу и само ми је пукло: Не могу више никога да слушам. Одох да гајим козе.

Вишња:
„Зарадим своју плату, то ми довољно“, Фото: "Глас Подриња"


Подржали су је син Иван и Дејан, колега са посла. Убрзо је направљено партнерство Кнежевић – Савић и започет посао о коме у почетку нико ништа није знао. Али, постојали су добра воља и труд, комбинација која даје резултат.

Вишња је тада имала педесет две године и највећи део свог живота живела је у Шапцу. Да јој је неко рекао да ће се преселити у Срем, не би му веровала. Али, живот има свој пут.

Фото: "Глас Подриња"


- Сећам се тога као у неком сну. Да сам знала колико је тешко, добро бих размислила. То је стални рад, кажу, од јутра до сутра. Ипак, најважнији ми је мир који овде имам.
Пут до Кленка, у коме нису имали никог свог, нити су кога познавали, био је необичан, али је имање толико лепо да му је било тешко одолети. Најпре су га средили, изградили шталу по стандарду, од дрвета, купили стадо француских алпских коза и кренули. Сваки почетак је тежак, али се овај посао, говорили су им, исплати након пет година. Пета година је дошла, а са њом и инфлација.

Фото: "Глас Подриња"


- Храна за козе поскупи једном месечно, а цену сира не могу тако лако да подигнем, већ је људима скупо. Млади сир кошта седам, а тврди девет стотина динара. Људи од којих смо купили прво стадо одшколовали су ћерке на факултету. Сада је другачије.

Вишња је закупила тезгу на пијаци на Живинарнику, где продаје козје производе петком, суботом и недељом. Осталим данима им долазе муштерије кући.

- Ниједна млекара не откупљује козји сир, што знатно отежава посао. Некада их је било много, а сада добијам негативан одговор када позивам млекаре.

Фото: "Глас Подриња"


На имању Кнежевића нема баште, ни цвећа, козе би све обрстиле. Треба их разумети, каже Дејан и испоштовати њихову природу. Козарством је почео да се бави да би пронашао свој мир.
- Са козама је лакше радити него са људима. Сличне су псима, интелигентне, верне и нису захтевне.

Оне нису безобразне, него темпераментне. Треба им пустити на вољу да се истрче и изиграју, после су мирне. Козе мекећу кад им нешто не одговара.

За време нашег боравка на фарми се нису чуле.

И Вишња се са козама сјајно слаже, каже да су јако паметне.

- Само што не проговоре кад ме погледају. Заволела сам их. Свака има своје име.
Имају стадо од четрнаест музних коза и једног јарца. Кад се окозе, продају јариће кад напуне 15 дана. Прошле године цена по јарету била је хиљаду и по, а у марту ће бити две хиљаде динара.
Имају и четрнаест кокошака за које је задужена Ружица. - Имамо здрава јаја, а вишак продајемо.

Фото: "Глас Подриња"


Кокошке су захвалне, не траже бригу о њима. Имамо мали, средњи и велики кокошињац да би имале где да се склоне зими и огреју. Иначе, дању, и по киши и по снегу иду и кљуцају. Међутим, и за њих је храна поскупела.

Једном месечно шаљу млеко на анализу на Пољопривредни факултет у Нови Сад. Домаћинство је регистровано, а стадо уматичено.

- Имамо субвенције једном годишње, мада се оне исплаћују тек након две године. Седам хиљада добијамо по грлу, а чим нам уплате, одмах пребацујемо најпре матичној служби за њихове услуге.
Пишемо сваки динар.

Имају два пулина и седам штенаца. Две девојчице (унуке и праунуке). Траву уредно покошена, чисто, пространо двориште са детаљима направљеним са мером и добрим укусом. Заиста, мир.
М.Ф.

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa