Инфо

29. септембар 2022.29. сеп 2022.
В. Матић

В. Матић

РУКМЕТ: ВЛАДАН МАТИЋ, ТРЕНЕР РК МЕТАЛОПЛАСТИКА

Да плава буде боја радости

Напредак у сваком мечу. Ауторитет знања се гради мирноћом, не скакањем поред терена. Рукоемт плаћа цех недостатку улагања. Међународни успеси јако далеко, потребна много већа улагања. Циљ донети радост Шапчанима како би свакодневица деловала лепше
У две утакмице је Металопластика забележила две победе. Резултатски се одвија све по плану, недостаци у игри се исправљају у ходу, а важно је да свака наредна утакмица буде боља од претходне.

-Циљ је да напредујемо из меча у меч и сваком прилазимо као посебном и најважнијем у том тренутку. Свесни смо жеља навијача, једнако и ми желимо успехе, али је паркет мерило свега и показаће колико је жељено било реално. Направили смо промене у игри, тактичким решењима и процес привикавања је дуг. У неким сегментима сам задовољан, негде сам очекивао брже усвајање идеја, али на труд играча немам замерку, вредни су, посвећени и због тога сам оптимиста – истиче шеф стручног штаба „плавих“
Владан Матић на почетку разговора за Глас Подриња.

Говорећи о значају тренера за Металопластику Еликсир многи истичу Вашу мирноћу у преломним тренуцима и кључним тајмаутима.

-Задатак тренера је да оствари ауторитет знања на коме је базирано и поверење играча. Играчи тренера слушају и поштују не зато што је надређен, већ што верују да ће донети праву одлуку. Уколико глумим пајаца и скачем поред линије, вичем на арбитре, записнички сто, не показујем било шта од стручности која мора да буде примарна, нити дајем позитиван пример. Куца и нама убрзано срце у тешким тренуцима, међутим научио сам да морам бити најмирнији када је најтеже. Надам се да у Супер лиги не пролазе боље они који се не понашају на прави начин. Свакако не могу и нећу да мењам свој приступ и то је један од разлога због којих сам потписао уговор на једну сезону како бих видео и стање у српском рукомету и по том питању.

Борба за нова славља (фото: РК Металопластика)


Иако бележи кораке напред, рукомет у Србији није ни близу популаран као у периоду када сте Ви активно наступали у Металопластици, Звезди и Партизану. Квалитет није на завидном нивоу и клубови су далеко од значаја на међународном нивоу.

- Рукомет је платио цех недостатку улагања које је неопходно за нешто велико на међународној сцени. Уколико елиминишемо Лигу шампиона као већ затворено такмичење намењено клубовима који могу да испуне највише стандарде и финансијске захтеве, остаје Европска лига где су наши представници јако далеко од групне фазе. Одустајањем клубова од Европе, Лига је губила на рејтингу. Тимови из Србије морају да крену од прве фазе, до групне фазе неопходно је проћи и три квалификациона круга и мале су шансе да на том путу не добијете тимове из најјачих лига. Како на репрезентативном плану није било успеха, догодио се и пад популарности.

Металопластика Еликсир - Пролетер
32:27 (17:15)

Хала Зорка. Гледалаца: 400. Судије: Ковач (С. Митровица) и Милосављевић (Звечан). Седмерци: МП 3(3); Пролетер 4(3). Искључења: МП 2; Пролетер 16 минута.
МЕТАЛОПЛАСТИКА ЕЛИКСИР: Павковић (4 одбране), Додић 6(1), Карић, Јевтић, Срдановић 2, Мирковић, Миловановић 1, Аиди 6, Терзић 1, Иванић 1, Арсић (6 одбрана), Дамјановић, Симић 3, Брајовић 7(2), Петровић 3, Дакић 1.


Уз Вас, у српском рукомету су још нека позната имена. То је добар корак, али може ли донети значајне помаке ван националног нивоа.

- Велико име значи, међутим нико не може направити преокрет на том нивоу без улагања. Рукомет није популаран као фудбал или кошарка, али мора да нађе пут до стварања велике и квалитетне базе. Почетни буџет клубова у окружењу који пледирају на неке европске успехе је оком два милиона евра, а уз постепени напредак кроз године достиже и десет. Иако неопходан, то није и довољан услов. Потребан је добар одабир, одличан однос на релацији играч – тренер и доза среће, но од финансија почиње.

Поново сте у родном граду, сада и професионално.

-Мени је срце пуно када дођем у родни град, код породице, пријатеља, али је тешко видети како људи воде борбу у тешким условима, радећи неколико послова. Наша жеља је да им олакшамо бар донекле свакодневицу. Јасно је колико Шапчанима Металопластика значи и потрудићемо се да добрим резултатима будемо извор радости. Спорт је последњих деценија у којима је наш народ патио, био и тај отклон и увек је задатак спортиста да се борбеношћу и залагањем одуже онима који им поклањају пажњу, срце, емоције и у њима траже оно лепо због чега ће и проблеми на кратко бити у другом плану.
Д. Б.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa