Инфо

6. октобар 2022.6. окт 2022.
Фото: Глас Подриња, др Драгана Радојичић  помоћник директора  Завода за јавно здравље Шабац

Фото: Глас Подриња, др Драгана Радојичић помоћник директора Завода за јавно здравље Шабац

ПОЧЕЛА ВАКЦИНАЦИЈА ПРОТИВ СЕЗОНСКОГ ГРИПА

Имунитет се стиче на време

Имунизација против сезонског грипа у Мачванском округу почела је у понедељак. Вакцинацију у Шапцу спроводи Дом здравља “Др Драга Љочић”, док је расподела вакцина реализована преко Завода за јавно здравље Шабац.

На подручју града, имунизација ће се спроводити на вакциналном пункту који се налази при Служби за кућно лечење и негу, у периоду од 08-20 часова, као и код изабраног лекара у Другој здравственој амбуланти, у Четвртој здравственој амбуланти, амбуланти у насељу Чавић и у амбуланти на Летњиковцу.
Суграђани који живе на сеоском подручју, могу се вакцинисати у амбулантама у: Мајур, Штитар, Јеленча, Орид, Јевремовац, Варна, Волујац, Табановић, Слепчевић, Добрић, Мачвански Причиновић, Дреновац, Шеварице, Петловача, Липолист, Змињак, Рибари и Прњавор – у радно време амбуланте.

-Стигле су обе врсте вакцина, и четворовалентне и тровалентне. Четворовалентних смо добили 18.440 доза, а тровалентних 1.200 доза и подељене су домовима здравља у Округу. Тровалентну вакцину могу добити грађани старости од 18 до 65 година, а четворовалентну сви старији од 6 месеци.

Контраиндикације се могу јавити само у случају алергије на неки од састојака вакције и не могу да их приме пацијенти у неком тежем акутном стању. Вакцинација се препоручује, пре свега, старијим од 65 година и хроничним болесницима, али их могу добити сви који желе, наводи др Драгана Радојичић помоћник директора Завода за јавно здравље Шабац.

Вирус грипа још није регистрован у Србији и имунизација је почета на време, како би се до његове појаве створила антитела и имунитет.

Представници домова здравља из Округа имали су у уторак радни састанак са представницима Института за јавно здравље “Др Милан Јовановић - Батут” чија тема је била имунизација.
М.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa