Инфо

6. октобар 2022.6. окт 2022.
Кроз игру до новог искуства
СРЕДЊА ПОЉОПРИВРЕДНА ШКОЛА

Кроз игру до новог искуства

Такмичење из Градачца подсетник на нека другачија времена, сећања из детињства, приче старијих. Рад на њивама тада је био тежи и дуже трајао, али су људи били другачији, ближи једни другима
Крајем септембра један пост на ФБ страници Средње пољопривредне школе са домом ученика Шабац нам је привукао пажњу. Међу постављеним фотографијама са кукурузног поља нашла се и диплома за освојено друго место на Међународном такмичењу у ручној берби кукуруза, одржаном у Градачцу. Овим поводом у Босни су се окупили представници пољопривредних школа из Босне и Херцеговине, Словеније и Србије, док су се за шабачки тим такмичили Далибор Белић и Вељко Шешић, ученици четврте године СПШ, смер пољопривредни техничар.

Одазвали су се позиву професора и разредног старешне Душана Мајсторовића и без идеје како би тај догађај могао да изгледа или да се заврши, 29. септембра у финалном пласману били другопласирани тим. Први су били домаћини.

Током четворогодишњег школовања имали прилику да упoзнају савремене токове пољопривредне производње кроз размену искустава са европским вршњацима, такмичење из Градачца подсетник на традицију и прилика за дружење


-Схватили смо то као прилику за игру, дружење и размену искустава- каже за “Глас Подриња” Далибор, и слаже се са својим школским другом Вељком да је ово било једно забавно искуство и прилика за стицање нових пријатељстава.

Као ученици са смера пољопривредни техничар, кроз четворогодишње школовање су упознали неке савремене технике обраде земљишта, одгоја стоке. Размењивали и упознавали се са новим техникама производње кроз размену искустава са европским вршњацима. Стекли вештину, којом ће како кажу, једног дана, након факултета, унапредити начин рада на сопственим газдинствима.
Такмичење из Градачца је подсетник на нека другачија времена, сећања из детињства, приче старијих. Рад на њивама, тада је био тежи и дуже трајао, али су људи били другачији, ближи једни другима.



-Данас се ручно бере кукуруз углавном само на њивама где не може да прође берач, или код домаћина који неће да се одрекну старог начина. За ручну бербу треба више радне снаге, док је за механичку довољан само један човек. Модернизација је практичнија, али нас је међусобно удаљила- каже Вељко.
-Дружили смо се, забавили, упознали вршњаке из Босне и Словеније. Причали о њиховом начину рада и пракси. Играли се и нешто научили. Једно лепо искуство које ћемо памтити- истиче Далибор.
Т.Т.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa