Инфо

6. октобар 2022.6. окт 2022.
Органска материја и њен значај у повећању плодности земљишта
Реч стручњака

Органска материја и њен значај у повећању плодности земљишта

Органска материја, има важну и врло специфичну улогу у плодности и типу земљишта, као и образовања разних варијетета земљишта. Велики број позитивних особина које су носиоци плодности односно продуктивности земљишта директно је везан са процентом органске материје у земљишту. Без обзира што је тај број низак (од 2-5%) у односу на минерални део, њен значај у одређивању многих физичко-хемијских и биолошких процеса у земљишту је незамењив.

Органска материја у земљишту је количина органских једињења насталих од изумрлих делова биљака, земљишне фауне и микроорганизама. Количина жетвених остатака односно свежи остаци зависе од плодности тла и у току године и могу износити по хектару од 1-10 т, 0,7-8 т биомасе земљишних микроорганизама као и 0,2-2 т (глиста, нематода инсеката и др.)

Хумус чини највећу резерву 85-90 % органског дела чврсте фазе. Хумус је специфична материја која се само ствара у земљишној средини а није присутна у класичној органској материји. Посебан значај у квалитету хумуса има удео хуминских киселина, затим садржај угљеника, азота и осталих биогених елемената. Улога хумуса је врло битна у побољшању физичко -хемијских, водно- ваздушних услова у њему као и на побољшање топлотног режима који стимулативно делује на развој, кореновог система (срца биљке) и директно повећава хабитус надземног дела.

Из наведених чињеница очување природних резерви хумуса у земљишту је врло важан и одговоран посао на кои није полаган већи значај. Мора се обратити пажња на систем гајења усева, плодоред као и на друге факторе који умањују проценат хумуса.

Да би се одржавао па чак и повећавао % квалитетог хумуса, поред уноса органске материје (жетвених остатака, стајњака), потребни су и оплемењивачи нарочито на киселим земљиштима (калцификација), органска ђубрива која садрже азотна једињења (осока, течни стајњак и слично). Врло битно је и правилно заоравање органске материје.

Како је све мање стајњака, жетвени остаци се пале у термо електранама проценат хумуса као и плодност односно потенцијал земљшта је у проблему. Да би очували елементе квалитета земљишта, органску материју можемо надокнадити и вратити земљишту пострном сетвом (легуминоза, купусњача) и правилним заоравањем истих.

Сви напред наведени начини очувања и повећања органске материје земљишта се редовно примењује у развијеним земљама. Само повећање плодности односно приноса, квалитета као и већег економског стимуланса производње чини и здравију средину за живот на нашој лепој планети.
Дип.Инж.Јован Сушић ПССС Шабац

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa