Инфо

6. октобар 2022.6. окт 2022.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

АКО ЈЕ РАДИО НЕКА БУДЕ ИСТОЧНИК

Сведочење речи Божје

У плану нам је да се и програмски освежимо. Бавимо се и културним дешавањима у граду, не свим, него оним која ће наш живот учинити садржајнијим, а нас бољим људима. Пратимо програме који ће користити човековој души
На конкурсу РРА за доделу локалних радијских фреквенција 2008. године, зелено светло овог регулаторног тела добила је, између осталих, и Српска православна црква. Додељене су фреквенције епархијама које су имале капацитет и жељу за сведочењем Речи Божје. Исте године у августу, у манастиру Свети Прохор Пчињски, одржан је дводневни семинар на ком су присуствовали представници црквених радио станица.

Већ од августа 2007. Информативна служба Епархије ваљевске била је усмерена на припреме. До новембра радио је био привремено смештен у просторијама Здравственог центра Ваљево. У том периоду, набављена је студијска опрема, снимљен је и архивиран материјал, пре свега молитве, Охридски пролог, Кроз тамнички прозор, Молитве на језеру Светог Владике Николаја, који је емитован када је Радио Источник добио званичну дозволу за рад, 1. децембра 2008. године. Прва два месеца емитован је експериментални програм, а у међувремену Инфо-служба пратила је све значајне догађаје из живота Епархије ваљевске и публиковала их на званичној интернет презентацији СПЦ, као и у новинама Српске Патријаршије „Православље“.

Након тога, ушушкан у порти храма Покрова Пресвете Богородице, радио је званично започео са радом. Мала, али одабрана екипа, кренула је са великим ентузијазмом и поставила темеље радија какав је данас. Урађена је програмска шема, осмишљене емисије (Сведочења, Са Богом и Хипократом, Кад анђели проговоре, Траг...), урађени џинглови, одабрана пригодна музика.

Први уредник био је свештеник Милован Теовановић, потом ђакон Душан Новаковић, а последњих десет година свештеник Слободан Алексић.

ТАВОРСКИ ЗВУЦИ
„Мисионарска делатност Епархије ваљевске датира од деведесетих ангажовањем мати Гликерије која је, као одговор на појаве које су могле да нашкоде души сваког човека, у договору са тадашњим уредником Радио Ваљева, снимала емисију Таворски звуци, која је касније постала саставни део нашег програма. Емисију репризирамо сваке суботе у подне, јер речи Аве Јустина треба и данас да се чују.“


- Било је логично и природно да наставимо тамо где је стао Радио Глас Цркве, који је поставио темеље. Када је подељена Ваљевско-шабачка епархија, Глас Цркве је остао у Шапцу, а Ваљевска епархија је наставила да сведочи Истину кроз Исуса Христа, каже уредник Алексић.

Закон је дефинисао да некомерцијални емитери, у које спадају и црквене радио станице, добију локалну фреквенцију. Епархија ваљевска покрива Општину Ваљево до Уба, Лајковца, Осечине... Крајеви епархије остали су ускраћени за сигнал радија, али зато интернет омогућава да се чује у целом свету.

- То пратимо преко плејера одакле се преузимају наше емисије, али најважнији нам је одговор који добијамо од наших верника. Изненадим се колико људи слуша, тамо где се најмање надам добијем повратну информацију, савет, сугестију. Нисмо никада истраживали колико нас слушају суграђани, нису нас занимали проценти.

Протеклу деценију радио је прошао кроз искушења као и многи други медији, али је успео да опстане и да се развија. Нашао је и своје гледаоце, укључујући у свој раст и друге начине изражавања.

- Започели смо пројекат снимања и емитовања наших предавања из Ваљева. За време короне, онлајн смо имали часове верске наставе тако да смо успели да годишњи програм за основну и средњу школу снимимо и поставимо на интернет. То смо урадили у сарадњи са Канцеларијом за веронауку, а ђаци су имали прилику да све емисије погледају на нашем каналу. Сада радимо и кратке форме у виду видео вести, а закорачили смо и на поље друштвених платформи и мрежа. Битно је рећи да се ми и технички развијамо и напредујемо. Ускоро ћемо се преселити у нови простор и озбиљније приступити видео продукцији попут подкаста.

Ове године појачана је активност радија зато што је ово тројубилеј Владике Николаја - 145 година од његовог рођења, 65 година од упокојења и 30 година од преноса његових моштију из САД у родни Лелић код Ваљева.

- Добили смо благослов да промовишемо књигу Јована Радосављевића „Шта савременици кажу о владици Николају“ која је изашла у издању Епархије ваљевске. Представили смо је у порти храма Покрова Пресвете Богородице, уочи наше славе, Источног Петка. Следећи догађај је био када смо вршили видео пренос доксологије из храма Васкрсења Христовог, када нас је посетио Његова Светост Патријарх Српски Порфирије. Преносили смо Академију у част Светог Владике Николаја, а у августу, у склопу Тешњарских вечери, у порти храма Покрова Пресвете Богородице Петар Божовић је извео своју монодраму Тако је говорио Николај. Имали смо литерарни конкурс у част Лелићког Златоуста, где су учествовали ђаци из целе Србије и региона.

МЕГАХЕРЦИ У ХЕРЦУ
Саша Стефановић је технички уредник радија Источник. Мајстор тона. Један од најбољих са којима је сарађивао аутор овог текста и са којим дели исту љубав према мегахерцима.
- Када сам дошао из војске ‘95 године, догодило се да буде упражњено место у Радио Патку. Отишао сам и радио ме је купио за цео живот. Немам ниједну праву реч којом бих описао, то је као да те је неко посадио и суђено ти је да ту будеш. Кад ниси ту, ниси свој. Ако упаднеш једном у ову машину, то је то, нема изласка. Једва сам чекао да идем на посао, а онда гледао да останем после своје, у другој смени, често до краја. Радио је једини посао где не гледаш на сат и не размишљаш о одласку кући.
Саша се озбиљно бави музиком, свира бас гитару у бенду Тијане Дапчевић и другим, углавном ваљевским, бендовима. Такође, у локалном недељнику Напред ради прелом и припрему.




Ове године навршава се четристо година од фрескописања манастира Пустиња, бисера смештеног на улазу у Пустињску клисуру коју је уклесала Јабланица на обронцима Јабланика. Радио Источник ће испратити предавање, изложбу фресака у Градском музеју и завршну свечаност у манастиру.

- У плану нам је да се и програмски освежимо. Бавимо се и културним дешавањима у граду, не свим, него оним која ће наш живот учинити садржајнијим, а нас бољим људима. Пратимо програме који ће користити човековој души.

Увек има смисла сведочити Господа. На послетку, најважније је рећи (и неизоставно) да је Радио Источник започео мисионарење захваљујући благослову блаженопочившег владике Милутина и чињеници да је он имао слуха за важност ширења благе вести путем медија. Срећа је, или Промисао Божји, да епископ Исихије размишља на исти начин и да је наставио пут свог претходника.

- Морамо сведочити Христа првенствено животом, а онда путем радија, још више сада када су искушења појачана и када се непријатељ човекове душе не крије. Морамо користити све што је човек створио, а Господ дозволио да људи поверују и имају могућност избора. Вера без дела је мртва.
Мирјана Филиповић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa