Инфо

13. октобар 2022.13. окт 2022.
градоначелник Шапца:  Довођење страних и домаћих инвеститора,  проширење производње свих компанија које послују на територији града- све мере  које смо као град предузели у претходном периоду дале су резултат,  заједно са мерама које је држава спровела, Фото: "Глас Подриња"

градоначелник Шапца: Довођење страних и домаћих инвеститора, проширење производње свих компанија које послују на територији града- све мере које смо као град предузели у претходном периоду дале су резултат, заједно са мерама које је држава спровела, Фото: "Глас Подриња"

Више од 300 радних места код 40 послодаваца

Одржан Сајам запошљавања у Шапцу

Учешће компанија које покривају 80% радне снаге у Шапцу. Град у протеклих годину дана уложио око 44,5 милиона динара за мере активне политике запошљавања. Велико интересовање за програм „Моја прва плата“
После две године паузе због корона вируса, у спортској хали „Зорка“ у Шапцу у петак je организован Сајам запошљавања. У понуди је било више од 300 радних места код око 40 послодаваца различитих профила.

-Ово је манифестација на којој се најдиректније срећу понуда и тражња радне снаге. Учествују компаније које покривају готово 80 одсто тржишта радне снаге у Шапцу, јер запошљавају од 50 до 3.000 радника, имамо десетак фирми из области угоститељства које имају нешто мање запослених. Очекивали смо овакво интересовање послодаваца. Наши саветници су 15 дана уназад позивали више од 1.000 бројева настојећи да анимирају незапослене да узму учешће на сајму у што већем броју. Први пут у историји града незапосленост је пала испод 5.000 и тренутно је 4.970 незапослених на евиденцији Националне службе за запошљавање (НСЗ), што је око хиљаду мање у односу на прошлу годину. Ако узмемо у обзир да је трећина старија од 55 година и чекају посао дуже од пет година, долазимо до стопе незапослености од близу шест посто, што је по мерилима других западних економија гранична незапосленост- навео је директор Филијале НСЗ Шабац Радивоје Мићић.

Директна комуникација
са потенцијалним послодавцима: Сајам запошљавања, Фото: "Глас Подриња"


Градоначелник Шапца др Александар Пајић обишао је сајам и разговарао са представницима компанија које су понудиле запослење тражиоцима посла.

Мере активне политике запошљавања
-Добро је да су сви на једном месту и да наши суграђани који траже или желе да промене посао могу да дођу овде и успоставе директну комуникацију са потенцијалним послодавцима. Као град смо у претходних годину дана уложили око 44, 5 милиона за мере активне политике запошљавања. Довођење страних и домаћих инвеститора, проширење производње свих компанија које послују на територији града- све мере које смо као град предузели у претходном периоду дале су резултат, заједно са мерама које је држава спровела. Неке компаније су уз помоћ и Града и Националне службе кренуле по Саветима месних заједница, селима, другим територијма Мачванског округа, да би дошле до правих радника. Сигуран сам да у граду у наредном периоду неће имати посао само онај ко не буде желео да ради- подвукао је Пајић.

Директна комуникација
са потенцијалним послодавцима: Сајам запошљавања, Фото: "Глас Подриња"


Компанија „Јазаки“ је отворила конкурс за око 200 радних места.

-Највише запошљавамо оператере у производњи, али такође имамо отворену позицију и у нашем магацину и у техничком одељењу. Посећеност је заиста велика, сигурна сам да ћемо и на овом сајму привући довољан број кандидата- истакла је Ана Златановић из те компаније.

Велико интересовање за програм „Моја прва плата“
Национална служба за запошљавање наставља са мерама активне политике запошљавања.
-У току је мера „Моја прва плата“, где је више од 100 послодаваца изразило интересовање. За прва три дана 25 незапослених је нашло на сајту одговарајуће послодавце. Позивам и остале незапослене да узму учешће, с обзиром на то да до краја октобра траје пријављивање незапослених. У последње три недеље као директор сам потписао двадесетак радних дозвола за странце, долази до померања тржишта радне снаге у Србији. Очекујем да ће у наредном периоду ресурс радне снаге бити дефицитарнији, што је логична последица економског развоја и прилива инвеститора- навео је Мићић.


Више од 100 послодаваца жели да учествује у програму “Моја прва плата”, Фото: "Глас Подриња"


„Selettra“, која се бави производњом електронских и електричних проводника и каблова, тражила је тридесет радника.

-Најпотребнији су нам оператери у производњи, што је наш примарни циљ за ову годину. Већ у првих 30 минута сајма се показало велико интересовање, тако да очекујемо да ћемо и ми и остали послодавци пронаћи адекватне раднике- рекао је Немања Јовановић из те фирме.
Д.Д.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa