Инфо

13. октобар 2022.13. окт 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

175 година постојања Библиотеке шабачке

Од читалишта до храма књиге

„Временски оквир од 1847. године, кад Читалиште шабачко почиње са радом у кафани Андре Нешића, до данашње Библиотеке шабачке у Владичанском двору и у Анексу само је један у низу српског библиотекарства, са успонима и падовима“
Поводом 175 година постојања Библиотеке шабачке, 11. октобра, у Дворани „Винавер“ у Анексу одржан је пригодни програм којим је установа културе обележила значајан јубилеј.

„Временски оквир од 1847. године, кад Читалиште шабачко почиње са радом у кафани Андре Нешића, до данашње Библиотеке шабачке у Владичанском двору и у Анексу само је један у низу српског библиотекарства, са успонима и падовима“, наводе из Библиотеке и напомињу да су у градски храм књиге уграђени напори људи чија се имена чувају: прота Јован Павловић, Дамјан Маринковић, Милорад Поповић Шапчанин, бројни шабачки професори, итд.

-Поносна сам што на овај дан стојим као прва међу једнакима на челу колектива Библиотеке шабачке која данас прославља своју 175. годишњицу. Године постојања није лако ни избројати, а тек успешно их испунити књигама, читаоцима, дешавањима и програмима је посебан изазов и задатак. Верујем да смо на понос граду као оснивачу, али и нашој Србији, јер смо једна од првих јавних библиотека које су основане – истакла је директорке Библиотеке шабачке Јелена Подгорац Јовановић.

Фото: "Глас Подриња"


„Данас, Библиотека шабачка има богат фонд, збирку периодике, старе и ретке књиге, рукописе. Пословање је потпуно аутоматизовано. Користи се програм БИСИС. Одмакло се у дигитализацији завичајне грађе, која је, као и многи други сервиси, доступна на сајту Библиотеке“, са поносом истичу из ове установе.

Програми културе, ликовне и документарне изложбе, рад са децом и младима, гостовања најугледнијих књижевних стваралаца из земље и региона део су активности Библиотеке. Као установа која брине о лепој писаној речи са правом може понети епитет чувара културне баштине, тврди градоначелник Шапца.

Фото: "Глас Подриња"


-Библиотека шабачка је чувар културне баштине, како града Шапца, тако и читаве Србије. Оно што је импозантно је број читалаца, али и књижни фонд који поседује. Колектив Библиотеке на квалитетан начин комуницира са суграђанима и у тешким временима одржава када су ИТ преузеле примат. Враћање књигама као трајним вредностима је нешто што је у интересу свих нас, како у граду, тако и на националном нивоу. Очување српског језика, лепоте писане речи и читалаштва је оно што треба чувати – рекао је градоначелник др Александар Пајић пожелевши срећан јубилеј Библиотеци.

Свечаности су присуствовали представници града Шапца, Народне библиотеке Србије и Министарства културе и информисања, Епархије шабачке, суграђани и представници јавних установа.
Након приказивања филма и пригодне беседе, програм наступили су ученици и хорић Музичке школе „Михаило Вукдраговић“.
М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa