Инфо

13. октобар 2022.13. окт 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Изложба у Културном центру

Из породичног албума Марије Драгојловић

Изложба фотографија из породичног албума Марије Драгојловић до 21. октобра је отворена у Галерији Културног центра.
Интимно, приватни записи преточени су уметничка дела великог формата. У оригиналу црно -беле фотографије посебном техником колоризоване су приликом израде дела која су представљена шабачкој јавности.

-Изложба из „Породичног албума Марије Драгојловић“ је само сегмент њеног богатог ликовног опуса, а одабрали смо је због дубоке повезаности са породицом и својим родним градом. Годинама градећи свој систем изражавања, тежећи ка духовности и суштини, успела је да у сликама нереално претвори у реално, немогуће у могуће и због тога њено дело стиће до самог врха сликарства. Маријин укус, мера и стил јесу атрибути њеног стварања. Она и даље гради, иде својом стазом на којој, ако се боље загледате у њено дело. Чека арлекина који ће показати пут – истакла је кустос Културног центра Соња Петровић Јагић.

Марија Драгојловић рођена је у Шапцу, а дипломирала и магистрирала на Факултету ликовних уметности 1977. године у Београду, где данас живи и ради. Била је редовни професор на Факултету ликовних уметности у Београду.

-Веома сам везана за Шабац, своју породицу, те су дела начин да те своје емоције обликујем. Захваљујем се свима који су одлучили да присуствују отварању изложбе. Посебно породици и пријатељима – рекла је Марија Драгојловић.


Добитница је бројних признања и награда међу којима је Велика награда Меморијала Надежде Петровић и Награда за сликарство Октобарског салона; Награда из Фонда Ивана Табаковића; Политикина награда из Фонда Владислава Рибникара; Награда Сава Шумановић за ликовну уметност; Награда на 6. Нишком салону.

Фото: "Глас Подриња"


Дела јој се налазе у Музеју савремене уметности, Музеју града, Народном музеју, Музеју Зептер у Београду, Музеју савремене уметности Војводине у Новом Саду, Народном музеју у Сомбору, Галерији Надежда Петровић у Чачку, Галерији савремене уметности у Нишу, Савременој галерији у Зрењанину, Народном музеју у Крушевцу, Народном музеју у Аранђеловцу, Народном музеју у Врању.
М. Ж.

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa