Инфо

13. октобар 2022.13. окт 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Изложба о библиотекарима

Ми о нама

„Начинили смо корак сећања у нади да ћемо и сами део нечијих сећања бити“, Јелена Подгорац Јовановић
Свесни да Библиотеку и њену прошлост не чине само зграде, већ да су људи оно што је уз књиге срце установе, шабачки библиотекари су желели да кроз интересантну поставку под називом „Ми о нама“ представе део оних који су историју установе писали и остали упамћени.

„Бирајући библиотекаре који ће бити део наше приче о историјату, упустили смо се у својеврсни мисаони експеримент- размишљање о ономе чега нема и какве ствари нису, помаже да нешто научимо о ономе што јесте. И можда ћемо се преиспитивати око избора библиотекара о којима смо писали, промишљати своје изборе који ће мисаоним експериментима других можда бити ревидирани... Можда хоћемо, но, сигурно нећемо преиспитивати и промишљати одлуку да се сећамо људи“ (из каталога изложбе- Јелена Подгорац Јовановић).

Аутори изложбе су: Јелена Подгорац Јовановић, Весна Тимотић, Кристина Алексић, Александра Ердевички Томић, Анита Вуковић, Душан Јовановић, Небојша Цвејић и Биљана Богојевић.

Традиционално, најревносније читаоце Библиотека шабачка је наградила за верност. Овогодишњи носиоци титуле „Најчиталац“ су: Мила Бабић, Зорка Савић, породица Миленковић (најмлађи чланови Петра и Војин) и Страхиња Срећковић.
-Волим да читам и сматрам да је свет књига неисцрпан, да се тако може путовати у различите делове света и научити много тога – рекла је Мила Бабић.
-Библиотеку посећујем бар једном недељно, јер кад крочим у њу изместим се из стварности – додала је Зорка Савић.
-Поносна сам на себе и све књиге које сам прочитала до сада. Члан сам бибилотеке већ осам година – истиче Петра Миленковић.


Изложба „Ми о нама“ свечано је отворена у Галерији Библиотеке шабачке поводом обележавања 175 година постојања и рада установе, али су библиотекари свакодевно присутни у свом матичном задњу, без обзира на јубилеје и велике/мале датуме. Они брину да добијете жељену књигу, да приступите периодици, погледати старе фотографије и разгледнице, али ту се њихов опис рада не завршава.

Као што су и сами најбоље записали „Ко су ти људи захваљујући чијем ентузијазму смо ту где јесмо?“ И заиста ко су наши библиотекари, тихи, одмерени људи који чувају свезнање утакано међу корицама књига? На нека питања, одговоре можете добити у Галерији Библиотеке током октобра.
М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa