Инфо

13. октобар 2022.13. окт 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Премијера у Шабачком позоришту

Ко су карактери?

Антички филозоф описавши махом негативне особине, створио је врло прецизну “скицу сачињену од 30 људских нарави” у свом делу „Карактери“ која ће постати један од камена темељаца драмског стваралаштва – од античких комедиографа до аутора савремених популарних и ситком серијала, те је његова актуленост неупитна.

Наши “Карактери”
Какви су наши карактери? На сцени и ван ње? Да ли смо сви помало, или превише лицемерни, надмени, неотесани, заштићивачи неваљалства, улагивачи, неповерљиви, кукавице, бахати, тупави, теоретичари завере, брбљивици, гунђаре, сујеверни, преуслужни, или једноставно карактери? Они који се не мењају, јер чврсто верујемо да је карактер судбина човека. Или су то само уверења?

Теофрастов спис “Карактери”, филозофско сведочанство о типологији људске природе био је предложак и инспирација
за представу „Карактери“ у режији Мие Кнежевић


-Карактери представљају типове личности који ми, данашњим социјалним и психолошким кодовима препознајемо некад као особине, некад као научена понашања, некад као дијагнозе. Остаје нам да се упорно питамо - зашто се ми понашамо овако како се понашамо. У представи пратимо како карактерне особине иступају у први план у друштвеним ситуацијама, у неким јавним околностима и на тај начин заправо креирају и слику нашег менталитета – наводи ауторски тим (Миа Кнежевић и Ђорђе Петровић).

Теофрастов спис “Карактери”, филозофско сведочанство о типологији људске природе био је предложак и инспирација
за представу „Карактери“ у режији Мие Кнежевић, Фото: "Глас Подриња"


-Оно што у овом делу привлачи савременике, јесте суштинско – ванвременско препознавање стереотипије у људској природи. Могуће је и то да се ми уствари понашамо према ономе како смо тамо, у Старој Грчкој уписани, па се карактери преносе с колена на колено.

Играју:
Слободан Петрановић -
Лицемеран, Надмени, Пипач хлеба
Страхиња Баровић -
Неотесани, Заштићивач неваљалства, Заштитник хлеба
Милош Војновић -
Улагивач, Заштитник хлеба
Кристина Пајкић -
Неповерљива, Заштитница хлебова
Владимир Милојевић -
Кукавица, Пипач хлеба
Љубиша Баровић -
Бахати, Позноуки, Пипач хлеба, деда Чоле
Слађана Пајчић-
Тупава, Пипачица хлеба
Драгана Радојевић -
Теоретичарка завере
Соња Милојевић -
Брбљивица
Анета Томашевић -
Гунђара, Пипачица хлеба
Деана Костић -
Сујеверна
Александра Ристић -
Психотерапеуткиња
Синиша Максимовић
Преуслужни


„Кроз форму постдрамског ситком мјузикла, са референцама на поп културу, youtube материјале и музику која долази из различитих културних матрица, видими плејаду различитих карактера у три “огледне” целине: Афера Шпорет, Психички кауч и Пипачи хлеба“, појашњава ауторски тим представе.

Фото: "Глас Подриња"


Сусрет различитих генерација (Беби бумера, генерације X и Миленијалца) на малом простору (стамбеној згради) даје динамику и „тера“ карактере да засијају у свом пуном сјају, готово без изузетка у сегментима покушавајући да разумеју другу слику света која им није баш блиска.

Режија:
Миа Кнежевић
Драматургија:
Ђорђе Петровић
Дизајн сцене:
Даниела Димитровска
Костим:
Селена Младеновић
Композиција:
Бранко Џиновић
Кореографија:
Јелена Алемпијевић


Да ли ће схватити да имају још нешто заједничко осим древне вештине „пипања хлеба“ која се чини да и сама изумире остаје на опсесивно-компулсивном психотерапеуту да забележи за оне које долазе. Тада ће вероватно и они рећи да су бољи, лепши, паметнији и модернији.

Прва реприза представе „Карактери“ заказана је за 18. октобар у 20 часова. Љубитељи театра улазнице могу купити на Билетарници Шабачког позоришта.
М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa