Инфо

13. октобар 2022.13. окт 2022.
Србија у педаљ
ОДРЖАНА ОСНОВНА ПЛАНИНАРСКА ОБУКА НА СТРАЖИЛОВУ

Србија у педаљ

Основна планинарска обука одржана је протеклог викенда на Стражилову. Полазници су били чланови Спортско планинарског удружења Србија у педаљ из Старе Пазове, Новог Сада, Вршца, Београда и других градова Србије. Настава је изведена по програму Планинарског савеза Србије (ПСС). Лиценцирани водичи, тренери и спасиоци ПСС едуковали су тридесет пет планинара.

Обука је обавезна за све који се учлане у планинарска друштва и желе да учествују у званичним планинарским акцијама, а неопходна је и за стицање права на осигурање.

- Србија у педаљ радиће на томе да комплетно чланство благовремено заврши основну обуку јер нам је безбедност на првом месту, истиче председница удружења Ивана Иванчевић.

За сегмент опасности у планинама и прву помоћ био је задужен Срђан Цицмил, припадник Горске службе спашавања, док је за метеорологију и планинарску опрему био задужен Дарко Дозет. Водичи Велизар Вемић и Ђорђе Николић, паралелно са обуком за одрасле, програм су посебно прилагодили за планинарски подмладак. Јовица Радовић полазницима је испричао занимљиве приче из историје српског и светског планинарства.

- Иако планинарамо већ неко време, научиле смо много нових техника и информација због којих ћемо се осћати сигурније и безбедније у кретању на планинама, наводе Јелена Николић и Јасна Сурдучки из Старе Пазове.

Организовање овогодишње јесење обуке подржала је Општина Стара Пазова.

Сви полазници успешно су положили писмени тест и уручена су им уверења Планинарског савеза Србије.
М.Ф.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa