Инфо

13. октобар 2022.13. окт 2022.
Фото: ПСД „Цер“

Фото: ПСД „Цер“

Планинарско друштво Цер

На Церу завршено са трасирањем и припремом карте планинарских стаза

Планинарско друштво Цер ће настојати да у наредном периоду изнађе још средстава како би садашње постојеће стање на терену још боље унапредили
Овог пролећа и лета, пројекат уређења и трасирања нових стаза на Церу је у потпуности и завршен. Преостале потребне информације које су недостајале са старих стаза такође су прикупљене како би се могло приступити припреми и штампању карте планинарских стаза. Наш дугогодишњи члан Светомир Тошић је ову иницијативу покренуо још пре неколико година и на томе највише вредно радио на теренима наше планине. Трасирао је целу Кружну стазу и још неколико унутрашњих које су недостајале у појединим деловима Цера како би цео систем стаза био комплетан за посетиоце. По завршетку трасирања на теренима Цера појавило се 50 планинарских раскрсница које са око 200 километара обележених стаза сврставају нашу планину у једну од најбоље маркираних у Србији. Посетиоцима ће бити омогућено излажење на гребен планине из свих локалних заједница које гравитирају око ње и повезивање за Церском трансверзалом која иде од Текериша до Чокешине.

Повратак на почетну тачку кретања коришћењем друге стазе при силажењу омогућили смо трасирањем Кружне стазе. На карти су дате информације о називу, надморској висини и приближно џипиес локацији сваке раскрснице, затим дужина сваке деонице између раскрсница које су дуже од 0,5 километара .

Посетиоци тако могу читајући је да предвиде успоне, дужину изабране деонице или неку измаркирану пречицу, ако испланирани круг немогу да обиђу у планирано време. Такође искуснији планинари могу и немаркиране путеве да користе како би се наиласком на Кружну стазу могли на време вратити до почетне тачке. Пошто је планина Цер гребенског типа веома мале шансе су за загубљивање у унутрашњости планине јер сви путеви и потоци јужно од гребена воде у насеља долине Лешнице, а северно ка насељима у Поцерини. Маркиране стазе највише служе да се посетиоци лакше снађу на терену и што мање лутају по планини, да знају колико имају да пређу на одабраној деоници и тако испланирају своје време.

Посетиоци који се одлуче да шетају праволинијски и који могу да на Церу остану дуже од једног дана треба да се самоорганизују око повратка са одабраног циља. У поцерским насељима редовно саобраћају линије локалног превоза Шапца и Лознице и оне имају одређене термине доласка и поласка па ко се одлучи за њих треба да се информише и силаске са планине удесе нешто раније. За вишедневне шетње посетиоцима ће требати некакав вид смештаја. На Церу се само повремено за сада отвара планинарски дом, а смештај у насељима још увек није у понуди тако да за сада није препоручљиво боравити више од једног дана на планини. Изузев ако неко може да се организује преко рођака или пријатеља боравак на планини дуже од једног дана је могућ и уз поседовање карте може се одабрати деоница по жељи.

Планинарско друштво Цер ће настојати да у наредном периоду изнађе још средстава како би садашње постојеће стање на терену још боље унапредили. Постепеном промоцијом очекујемо све више посетиоца из већих градова Новог Сада и Београда који ће нечекајући наше организоване акције сами походити планину помоћу карте и пратећи маркације на терену.
ПСД „Цер“

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa