Инфо

20. октобар 2022.20. окт 2022.
Фото: Pixabay

Фото: Pixabay

ИНЖЕЊЕР ЕЛЕКТРОТЕХНИКЕ ДРАГАН МОСТИЋ О ЕНЕРГЕТСКОЈ КРИЗИ

Немамо чаробни штапић

„Зима, зима, е - па шта је, ако ј’ зима није лав“. Можда ова буде лавовска, али „не боји се ко је здрав“. Ојачали смо, пребродили, углавном, пандемију, идемо у нову борбу
Шапчанин Драган Мостић, дипломирани је инжењер електротехнике. По завршетку факултета, вратио се у родни град и једно време радио у Електродистрибуцији Шабац, потом прешао у Београд, у исту фирму, одакле је отишао у Електроизградњу Београд, где је радио као технички директор деветнаест година. Годину дана опробао се у професури, а након тога у својој приватној фирми Дама – М, коју је још његов отац, економиста, директор Шабац промета, Ђорђе Мостић, отворио када је отишао у пензију. Тада се фирма звала другачије и повремено радила.

Инжењер електротехнике, Драган Мостић: Морамо да штедимо струју на сваком кораку, Фото: "Глас Подриња"


Мостић млађи бавио се електроенергетиком, радио велике трафо станице, далеководе, кабловске водове, ветропаркове... С обзиром да се државна фирма бави изградњом јавних објеката, он се бавио индустријом водећи рачуна да се приватни и државни посао не преклапа.

Незахвално је бавити се предвиђањима, али шта Ви, као стручњак, мислите - каква нас зима очекује?
- Мислим да су планови за искучења урађени. Наравно да сваки генерал који се спрема за рат прави планове, па тако и Електроривреда, која планира да преживи ову зиму тако што ће, ако буде потребно, морати да искључује електричну енергију. Највише ће штедети Београд, а унутрашњост ће трпети. Моје мишљење засновано је на пракси искључења деведесетих кад сам радио у Електропривреди. Од тада до данас скоро да се ништа није променило у производњи и капацитетима. Праве се трафо станице, али није направљен ниједан велики стабилан извор , електрана, осим неколико ветропаркова и малих хидроелектрана и то је суштински проблем, чињеница да струју увозимо уместо да је производимо.

ПРИПРЕМИТИ СЕ НА ВРЕМЕ
„ЕПС је још увек моћна организација од чијег понашања зависи живот ове замље, много више него од Телекома. Ако вам искључе телефон, то није ништа. Ако вам искључе на пар сати воду, купићете пакет воде, али ако останете без струје, то јесте проблем. Цео ланац се тако доводи у питање. Што се посла тиче, то је много већа опасност него нешто друго. Ако нека институција нема струју три, четири или пет сати, њихов учинак ће вероватно бити мали. Они који се баве компјутерима, могу да набаве UPS-eve који могу да раде четири, пет сати без проблема. Треба се припремити на време.“


Шта је то што ми можемо да урадимо да олакшамо ситуацију?
- Немамо чаробни штапић. Морамо да штедимо струју на сваком кораку, што значи да користимо штедљиве лед сијалице. Оне су скупе и не трају толико дуго колико за њих говоре, међутим важно је да се коришћење електричне енергије смањи на најмању могућу меру и да сви гасимо светло у просторијама у којима не боравимо. То је оно што можемо. Можда звучи претерано, али кад се упали светло ноћу, јавна расвета по градовима у Србији износи 400 мегавата.

Сваки генерал који се спрема за рат прави планове, па тако и Електроривреда, која планира да преживи ову зиму тако што ће, ако буде потребно, морати да искључује електричну енергију


Хоћете да кажете да постоји могућност да се искључи улична расвета?
- Не верујем, али ако би се заменила лед расветом, онда би пала на 80 MW, што значи да бисмо уштедели више од 300 мегавата. Било је јако добрих понуда страних компанија за инсталацију комплетне лед расвете, а да се од уштеде отплаћује на кредит, (не од целе), међутим, и то је тек негде заживело, постојао је отпор у неким срединама. Ми смо такви људи да се увек плашимо да се неко не обогати.

Шта предлажете људима који се греју на струју?
- И ја се грејем на струју. Шта ћемо радити? Имаћемо проблем. Биће јако скупо. Ако буде несташица струје, добро је вратити се старим, добрим дрвима. Али, ако немате димњак у згради, не можете ништа да урадите.

НАЈСИГУРНИЈЕ РЕШЕЊЕ



„Најсигурније је купити мали агрегат, стотинак литара бензина, док га још има, ставити у неке канте и имати за први удар. Мали агрегат који може да покреће пумпе за грејање и остале ситне потрошаче, потроши пет или шест литра бензина дневно, што кошта хиљаду динара. Чак и да вас 30 хиљада месечно кошта агрегат, огрејали сте се, нисте направили проблем са замрзивачем, фрижидером... Он не може да вам угреје бојлер, за то вам је потребан већи, а он троши мало више бензина. Све има своје.“


Требало би имати агрегат?
- Наравно. Треба набавити мали агрегат од 1,5 do 2 kw који може да покрије фрижидер, светло. Квалитетнији агрегати коштају око 500, 600 евра. Није то неприступачно. Има на тржишту и половних агрегата. Међутим, они подразумевају бензин, што је друга страна медаље. Мало троше ако штедите, највише пола литре на сат, што значи да, ако је укључен десет сати, потроши између три и пет литара бензина, што и није тако скупо по овим ценама.

Али и цене бензина ће ићи навише?
- Јесте, али рекао сам да нема чаробног штапића.

„Знате ли да један добар гејмерски компјутер троши један киловат struje na sat, а лап топ не троши ни сто вати? Имате аудиофиле који имају појачала која раде у А класи , снаге по 500, 600 вати чак и 1000W и троше струју као шпорет.“


Све у свему, требало би да се спремимо колико и како можемо за ову зиму?
- Да, поготово у мањим градовима и кућама које имају могућност да набаве неко чврсто гориво, пећ, најмањи агрегат или инвертор са батеријама, шта ко има при руци. Инвертор од једносмерне прави наизменичну струју. То може да траје десетак сати. То је уређај за непрекидно напајање познат и као UPS. Можете да га направите да бисте могли да лакше поднесете искључење од неколико сати.
И то је боље него да уопште немамо струју.

Каква су Ваша искуства из деведесетих, када сте радили у Електроприведи, за време рестрикција?
- У то време била су осмочасовна искључења. Људи су били љути и резигнирани и када би дошао ред на редовно укључење, упалили би све живо.
Зато смо и говорили да, када дође струја, првих петнаест, двадесет минута не укључују ништа док фрижидери и замрзивачи не одраде своје. Укључује се једно по једно. Они би упалили све одједном, преоптеретили мрежу док не прегори осигурач у трафо станици, или изгори кабл. Док се све то санира и поправи, прође неколико сати и опет дође ред за редовно искључење.

Шта би требало да нам буду приоритети?
- Треба размишљати о томе да сачувамо децу, да имају топлу собу, да можемо да им подгрејемо млеко и храну, а за то нам је потребан мали плински решо 30 пута 30 сантиметара. Само са једном плинском боцом, можете да кувате месец дана. То не кошта превише, између осам и девет хиљада динара, напуни се за пар хиљада и ви имате решење за месец дана. Тај решо кошта 2.000 динара. Можете га купити и на бувљаку, са једном, или две рингле.

Изгледа да би требало да научимо да живимо скромније него што смо навикли?
- Да, мало скромности ће нам добро доћи. Додао бих да су од брзих уређаја добре мале индукционе плоче, оне много мање троше енергију од шпорета. Највише троше обичне рингле. Значи, требало би да покушамо да уштедимо на сваком кораку. Не постоји трајно решење, једино својим понашањем можемо да допринесемо и сопственом и општем добру.

Шта ће бити са пословима који зависе од електричне енергије (а мало је оних који не зависе)?
- Сви чија производња зависи од електричне енергије су требали да набаве агрегате. Ако нису, још није касно. Пре свих, пекаре. Остали ће морати да се сналазе на другачији начин. Највећи проблем ће бити за нас који радимо за Електропривреду, која је у великим проблемима. Имају све дуже рокове за плаћање својим извођачима, што ће за последицу имати одржавање електроенергетског система, јер то иде ланчано.

Када је у питању грејање на струју, која грејна тела предлажете?
- Најефикасније што постоји на тржишту су топлотне пумпе и fen coil (фенкоил) радијатори. Постоје два модела топлотних пумпи која су тренутно најпопуларнија на тржишту: Вода-Вода и Ваздух-Вода. Топлотне пумпе Вода-Вода су, гледано енергетски, најефикасније, јер узимају из дубине воду која има 16 степени, а уколико је у кући уграђено подно грејање, догревате само пет степени за шта трошите јако мало енергије. Оптимална температура не би требало да буде већа од 22 степена.

Морате у том случају имати бунар и кућу са подним грејањем. Реците нам нешто о другој опцији?
- Друга солуција су топлотне пумпе Ваздух-Вода и фенкоил радијатори, који у себи имају вентилатор и густо саће, што је одличан измењивач топлоте. Могу врло брзо да угреју просторију, малих су димензија. Нису ефикасни без вентилатора. Топлотне пумпе на принципу Ваздух-Вода су као огромне климе величине већег замрзивача, које могу да буду постављене напољу. Раде на истом принципу као и климе, само што не дувају ваздух у кућу, него загревају воду и могу ефикасно да греју. Практичне су - не морате да бушите бунаре, можете их ставити негде на зграду, на терасу стана, било где где има места, прикључити их на радијаторе и то је то, врло ефикасно. Сада су направљене такве пумпе које могу да раде до минус 25 степени. То је најефикасније што се струје тиче. Све остало је исто, нема великих разлика.

Тема није пријатна, али је реална. Шта бисте поручили нашим читоацима?
- Оно што бих рекао је да је ово већ виђено. Ми који смо преживели деведесете, нисмо у паници. Поручио бих вашим читаоцима да спреме оно што могу, да припреме грејна тела на чврсто гориво због мале деце, беба. Није ово нешто због чега бисмо паничили, бар ми у Србији.

Ми смо много тога издржали, издржаћемо и ову зиму. А можда научимо и да постанемо алхемичари?
- Могуће (смех). Не знам шта бих вам рекао.
М.Филиповић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa