Инфо

20. октобар 2022.20. окт 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

ЈКП „Топлана - Шабац“ о испоруци топлотне енергије грађанима

Без панике, све спремно за почетак грејне сезоне

На основу препорука Владе Републике Србије, а у циљу уштеде енергената за предстојећи зимски период и на основу повољне дугорочне временске прогнозе, донета је Одлука о одлагању почетка грејне сезоне са 15. октобра на 31. октобар ове године на нивоу територије Србије.

ЈКП „Топлана - Шабац“ ускладила почетак грејне сезоне и обавестила грађане који су корисници система даљинског грејања о поменутој одлуци.

Топле пробе од 28. до 30. октобра
Топле пробе ће се обављати у периоду од 28. октобра до 30. октобра 2022. године, а како истичу из овог јавног предузећа спремно дочекују почетак грејне сезоне.

-У сваком тренутку можемо да покренемо котлове, али у складу са препоруком Владе, Министарства енергетике у којој стоји да је потребно извршити оптимизацију почетка грејне сезоне у циљу уштеде енергената за 15%, као и на основу повољне дугорочне временске прогнозе локална самоуправа је донела одлуку о померању почетка грејне сезоне. Верујем да је ово веома значајно, јер сваки кубик природног гаса који не потрошимо имаћемо на располагању у хладним зимским данима - појашњава директор ЈКП „Топлана - Шабац“ Рајко Шушић разлоге за померање датума са 15. на 31. октобар.

Фото: "Глас Подриња"


-Закон је дефинисао да локална самоуправа је та која каже када почиње, а када се завршава грејна сезона. У Шапцу почиње 15. октобра, а завршава се 15. априла. Може да се продужи до 3. маја уколико временски услови буду такви да је то неопходно, а може да почне и раније, у зависности од температура. У одлуци децидно стоји део о температурама, те у складу са тим грејање у току дана може да буде покренуто, или прекинуто.

Рачуни неће бити увећани
На бојазан грађана да ће им рачуни бити увећани, без обзира на то што Топлана не испоручује топлотну енергију каже да се то неће догодити.

-Сви корисници система даљинског грејања града Шапца рачун који плаћају Топлани се састоји из два дела, фиксног и варијабилног. Фиксни се обрачунава по квадратном метру стамбене/пословне јединице која је на систему даљинског грејања. Он се плаћа током читаве године, свих 12 месеци. Варијабилни део се обрачунава по испорученом киловат часу топлотне енергије нашим корисницима и он се наплаћује само у току грејне сезоне. Како у овом тренутку не испоручујемо топлотну енергију грађанима, варијабилни део неће бити исказан на рачуну, односно неће га платити. Грађани ће платити само фиксни део.



Напомиње да је систем наплате јасно дефинисан и да је прецизиран у уговорима.

-Захваљујем се грађанима који ревносно измирују своје обавезе, јер нам то заиста значи. Редовном наплатом услуга можемо да радимо неометано. Цену грејања у договору са локалном самоуправом нисмо мењали.

Извршени сви ремонти и провере
Наглашавају да су сви потребни ремонти завршени благовремено и обезбеђени су енергенти како би несметано започели нову грејну сезону.

-На крају претходне грејне сезоне тестирали смо наш систем за снабдевање котлова мазутом. Након провере урађено је сервисирање котлова, што значи да тај систем сада функционише и да неометано можемо да радимо са котловима и на природни гас и на мазут - рекао је директор ЈКП „Топлана - Шабац“ додавши да је примарни енергент који топлана користи природни гас, али да је ремонтом система све спремно да уколико буде потребе мазут буде коришћен као енергент.

-Уколико дође до било каквих проблема, или застоја можемо да функционишемо, те смо у потпуности спремни за ову грејну сезону. У складу са свим наведеним морам да истакнем да не постоји разлог код грађана за панику, или неизвесност. Топлана је у сваком сегменту спремна за почетак сезоне.
М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa