Инфо

20. октобар 2022.20. окт 2022.
Фото: ОШ "Вук Караџић"

Фото: ОШ "Вук Караџић"

Ученици Основне школе „Вук Караџић“ боравили у Швајцарској

Незаборавно искуство за Шапчане

Група од 14 ученика седмог и осмог разреда Основне школе “Вук Караџић” из Шапца боравила је у Трогену у Швајцарској. Шабачки основци су имали прилику да се упознају да децом из ОШ „Свети Сава“ из Пожаревца и ОШ „Милић Ракић Мирко“ из Прокупља, као и вршњацима из Молдавије
Група од 14 ученика седмог и осмог разреда Основне школе “Вук Караџић” из Шапца боравила је у Трогену у Швајцарској у оквиру пројекта „Партнерство за праведно квалитетно образовање“ које спроводи Центар за интерактивну педагогију (ЦИП), уз подршку дечје фондације Песталоци и Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Током двонедељне интеркултурале размене шабачки основци су имали прилику да се упознају да децом из ОШ „Свети Сава“ из Пожаревца и ОШ „Милић Ракић Мирко“ из Прокупља, као и вршњацима из Молдавије.

Фото: ОШ "Вук Караџић"


Теме идентитета, прихватања различитости, анитдискриминација, дечја права део су реализованог програма у дечјем селу Песталоци који су похађали основци из Србије и Молдавије. Едукативно, интересантно, изазовно искуство како за ученике, тако и за њихове наставнике супервизоре. Пратња и подршка младим Шапчанима биле су школска психолшкиња Данијела Рељић и наставница српског језика Слађана Вујаковић.

Фото: "Глас Подриња"


-У разговору са колегама поменула сам да сам знала шта нас „чека“ у Швајцарској вероватно не бих отишла, а сада са искуством боравка тамо, желим све да поновим - каже психолошкиња Данијела Рељић и напомиње да је најлепши део процес сазревања и осамостаљивања ученика.

-Били смо смештени у две куће у дечјем селу Песталоци и деца су веома брзо адаптирала на нове околности. На обавезе у кући и сам програм који је био веома интензиван. Током две недеље смо се повезали и изградили блискост. Нисмо биле само наставници и ученици, већ и пријатељи. Верујем да је то најлепши део. Ово је било једно искуство које нас је све променило - додаје Данијела.

„Најинтересантнији део је био прављење хране из неке друге државе на основу задатка. Моја група је добила кинеску кухињу. Било је невероватно искуство.“ (Ана)
„Излети и дружење на мене су оставили најснажнији утисак. То ми највише недостаје. Уз Фуд фестивал (Food festival) имали смо и филмски где смо сами правили филмове за које смо добијали награде. (Лана)
„Дружење са другарима из Прокупља и Пожаревца. (Лука)
„Шетње по природи у Швајцарској. Тамо је природа веома лепа и некако је све чистије.“ (Новак)
„Најлепши део је било упознавање са децом из Молдавије, Пожаревца и Прокупља. Имали смо прилику да видимо и сазнамо много тога. Ипак, дружење ми је било најупечатљивије. Када смо кренули у Шабац. Плакали смо на растанку, јер смо се зближили. №Људи које до тада нисам знала су ми током те две недеље учинили живот много лепшим.“ (Сара)
„Радионице су биле веома занимљиве, као и излети.“ (Ивана)
„Целокупно искуство је било дивно и тешко је издвојити један део. Ако бих морала да се одлучим то би био дан пред полазак када смо имали наступ за едукаторе и опраштање са едукаторима. То ми је било веома емотивно.“ (Маша)
„Најинтересантнији део посете је била уживо радио емисија. Сами смо креирали програм.“ (Милутин)
„Дружење са Молдавцима. Иако се можда нећемо видети уживо, свакако ћемо остати у контакту.“ (Лука)
„Екскурзије које смо имали током посете и места која смо обишли.“ (Елдин)
„Настанице су нам биле као трећи родитељ, а у Швајцарској једини. Њихова пажња и брига нам је свима значила. Знале су када је неком потребан разговор, загрљај.“ (Сара)


Наставница Слађана Вујаковић истиче да су на иницијативу и подстицај едукатора у Швајцарској постали отворенији једни према другима.

-Желели су да се изгради блискост између деце, а то се прелило и на нас. Сјајно искуство за све. Упознали смо децу из другог угла. Изашли смо из оквира стандардне школе и улога наставник/ученик. Почели смо да размишљамо на другачији начин, те смо добили много више од очекиваног.

Детаљи
са путовања у Швајцарску, Фото: ОШ "Вук Караџић"


Данијела и Слађана верују да је ово било вишеструко драгоцено искуство као за децу, тако и за њих. Ученици су показали иницијативу, другачије приступали проблемима и проналазили решења.

-Веома су напредовали, не само у домену нових знања као што је знање енглеског језика. Постали су самосталнији, свеснији. Током радионица спознавали су себе, друге. Верујем да добре примере можемо да искористимо у школи.

Интеркултуралном посетом четворогодишњи пројекат није завршен, те у наредом периоду предстоји интензиван рад на реализацији акционих планова.

-Пре повратка деца су креирала планове шта би променили у својим срединама. Одабрали су теме из домена екологије као што је чишћење канала, рециклажа отпада. До средине новембра ће реализовати идеје. Наставници су им у овом делу подршка и радо ћемо бити учесници, али ће ученици бити креатори. Унапред се радујем и верујем не само у добар исход акција, већ и у промену у нашој средини како бисмо мало више били као Швајцарска - појашњава Данијела.

Детаљи
са путовања у Швајцарску, Фото: ОШ "Вук Караџић"


Руководство школе поносно истиче да је ово показатељ добре сарадње запослених у образовној установи, родитеља и ученика.

-Велики труд су уложили наставници, родитељи током читавог процеса. Као резултат имамо ученике који су се вратили са путовања са одличним утисцима. Деца су показала да имају знање, вештине, способности да се прилагоде новој средини и покажу колико могу да буду самостални. Захвалност дугујемо ЦИП-у, Песталоцију који су нас увели у пројекат, а Министарство просвете одабрало уз још две шабачке школе (ОШ „Лаза К. Лазаревић“ и ОШ „Николај Велимировић“). Током читавог процеса имамо и подршку града Шапца, посебно Одељења друштвених делатности. Уз ЦИП и Песталоци, део трошкова пута ученика финансирао је и град Шабац - навео је директор ОШ „Вук Караџић“ Драгослав Павловић.
М. Ж.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa