Инфо

20. октобар 2022.20. окт 2022.
Одржан 13. песнички маратон у Културном центру Шабац

Одржан 13. песнички маратон у Културном центру Шабац

У Културном центру у Шапцу, одржан је 13. Песнички маратон завичајних песника, у трајању од четири дана, од 11. до 14 октобра.

- Овај Песнички маратон хтела сам да конципирам другачије, да се сви пратећи програми буду посвећени шабачким песницима. Прво вече посветили смо нашем почившем пријатељу, великом шабачком песнику Бранку Илићу Вањки, коме смо ми, његови пријатељи песници, постхумно издали збирку песама Узалуд ниси која је недавно доживела и друго, допуњено издање, рекла је Бранка Тодоровић, уредница Књижевне сцене КЦ Шабац.

Друге вечери гостовала је Наташа Нара Радосављевић, која се први пут представила шабачкој публици заједно са Бранком Ђурићем, њеним супругом, који је родом Шапчанин.

За јубилеј 10. година Песничког маратона објавили смо зборник радова песника који су учествовали током свих тих година. Наравно, нису били сви заступљени, али су били значајни за оснивање песничке базе и важни као подршка.
(Бранка Тодоровић)




- Она је песникиња смисла, њена поезија је кратког стиха, без риме и истанчаног сензибилитета.
Треће вече било је посвећено шабачком песнику Александру Саши Срнићу, који је на 10. Песничком маратону био један од награђених песника по избору жирија. Био је то мултимедијални догађај са одабиром филмске музике коју су посетиоци имали прилику да слушају и гледају на видео биму уз рецитаторе који су били чланови некадашњег Рецитаторског студија.

- Саша је давне ‘95 објавио књигу Дневник одласка и није наставио да објављује књиге, али сам сигурна да је увек писао. Има спреман рукопис сјајних песама која ће наћи своје читаоце у књизи коју ће, надам се, објавити.

Последње вече било је посвећено шабачким песницима. Гостовао је бенд Шесто чуло са сјајним вокалом Тодоре Стојиновић из Сремске Митровице, а гитаристу је мењао Бобан Џередановић, који је својевремено свирао у Гаравом сокаку.

- Тодору пореде са Џенис Џоплин, има спој шансоњерског рока и словенског блуза.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa