Инфо

20. октобар 2022.20. окт 2022.
Свечано отварање Салона 20. октобра
НАРОДНИ МУЗЕЈ ШАБАЦ -65. ОКТОБАРСКИ САЛОН

Свечано отварање Салона 20. октобра

Награђена дела 65. октобарског салона у Шапцу ове 2022. сведоче о специфичном односу који аутори пружају из разних медија ликовне уметности
У четвртак, 20. октобра у 19 часова биће свечано отворен 65. Октобарски салон у Шапцу, а поставка ће бити у Галерији Народног музеја до 20. новембра.

Жири 65. октобарског салона у Шапцу радио је у саставу: Владислав Шћепановић, редовни професор зидног сликарства на ФПУ у Београду, Горан Чпајак редовни професор на смеру примењено вајарство на ФПУ у Београду и Никола Шуица редовни професор историје уметности на ФЛУ у Београду. На Конкурс је приспело 198 радова од 147 аутора, а за изложбу је опредељено 89 остварења од 76 уметника.

НАГРАДЕ 65. октобарског салона
Јелена Минић Мрђен награђена је у категорији сликарство за дело Успомене које обједињује на формату зидне слике сву расуту и драгоцену меморијску врсту привржености и преиспитивања света малих предмета.
Павле Радовић награђен је у категорији скулптура за дело Скулптура у којем се очитава принцип обједињавања и заплета у вајарској форми.
Давид Млађовић је награђен у категорија рад на папиру за графику Без назива на којој се очитава структура осетљивог односа ка наслеђу графичког израза у ситоштампи.
Петар Мошић добитник је признања Игор Белохлавек за слику Пољубац у којој се очитава изражајни свет атрактивне сензуалне сликарске фигурације људских искушења све присутнији на његовим, али и групним изложбама, како у Србији, тако и у иностранству.
Осим наведених награда, Стручно веће Народног музеја у Шапцу, донело је одлуку и о додељивању Откупне награде Душану Бујишићу за рад Сигурна кућа XV као аутору који није заступљен у Ликовној збирци музеја, али и као дугогодишњем излагачу на Октобарским салонима чија су остварења бележила значајне успехе протеклих година.
Концепт овогодишњег Салона заснован је на отворености, у смислу могућности да сви заинтересовани уметници могу аплицирати на конкурс, с тим што су награђивани аутори у претходних пет година позвани да излажу на Салону.


Награђена дела 65. октобарског салона у Шапцу ове 2022. сведоче о специфичном односу који аутори пружају из разних медија ликовне уметности. Већ одмичући 21. век донео је најразличитија искушења уочљива у индивидуалним стваралачким сабирањима.

На Конкурс је приспело 198 радова од 147 аутора, а за изложбу је опредељено 89 остварења од 76 уметника


Жири се нада да је у одабраним делима, иначе богатог избора овогодишњег Салона, просудио да се уобличе и пруже изазови о својствима искушења нестабилне данашњице, и у разним видовима докази врлине стваралачке посвећености.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa