Инфо

27. октобар 2022.27. окт 2022.
Грађани: Двосмислени одговори на конкретна питања, Фото: "Глас Подриња"

Грађани: Двосмислени одговори на конкретна питања, Фото: "Глас Подриња"

ЈАВНА РАСПРАВА У „ЕЛИКСИРУ“ ПОВОДОМ СКЛАДИШТЕЊА ОТПАДА

Не желимо опасан отпад у Шапцу, кажу грађани, радимо по Закону тврде у „Еликсиру“

Са дуготрајне и оштре расправе прeдставника „Еликсира“ и грађана, чини се, нико није отишао задовољан. Већина питања је остала отворена, развој ситуације следи
Седмица за нама протекла је у знаку јавне расправе руководства „Еликсира“ и представника грађана и грађанских удружења поводом складиштења опасног и неопасног отпада у објектима компаније у Шапцу. Након двочасовног дебатовања, конкретних закључака и договора није било. Представници компаније тврде да све раде у складу са републичким законима, док грађани у добијене одговоре не верују.

Шапчанима су подршку прuжили и грађани Барајева, који су на догађају изнели податак да је „Еликсир“ купио фирму „Јуни риск“ из Барајева, која је, како наводе, „највећи погон за прераду индустријског отпада у овом делу Европе и ради технологијом којом се ради само у Србији“ и изразили бојазан да ће се отпад скупљен у Шапцу прерађивати у Београду.

Европска зелена партија: министарство, адреса за примедбе, Фото: "Глас Подриња"


На састанак нису дошли представници Европске зелене партије, јер како су навели овде је била реч о „школском примеру greenwashing кампање која неће утицати на већ спроведену процедуру добијања дозволе“. Они су се окупили испред капије „Еликсира“ и апострофирали да је адреса на коју треба упутити примедбе Министарство.

Након свега, огласили су се и представници града. Градоначелник Шапца, др Александар Пајић, позива на нову јавну дебату „како би сви дошли до најбољег решења“.

Питања и одговори
Повод за дебатовање је незадовољство грађана. Немир је изазвала информација да ће се у Шабац увозити отпад из ЕУ, спекулације око структуре истог и близина градског језгра локацији намењеној за одлагање отпада.

Руководство “Еликсира”: Све радимо по закону Републике Србије, Фото: "Глас Подриња"


-Прва дозвола и складиште су исходовани 2019. године, да би након две године добили дозволу за друго складиште. Наши укупни капацитети су око 6.000 тона опасног отпада и ми смо тај посао започели и радимо га. Објекти су потпуно технички опремљени, под видео надзором, опремљени противпожарном јединицом. Пре него што смо уопште почели да се бавимо овом делатношћу испунили смо и друге техничке параметре, навео је Игор Радош, директор „Еко лагера“, огранка „Еликсира“ који се бави управљањем отпадом.

-Ми се бавимо складиштењем индустријског опасног и неопасног отпада. Немамо дозволу за складиштење ни медицинског, ни инфективног, ни радиоактивног, нити отпада који има ниску тачку паљења. Сав отпад који долази код нас је прикупљен на територији Републике Србије- навела је Јована Петровић, менаџер за регулаторне односе компаније „Еликсир“.

-Увоз отпада из ЕУ је бесмислица. Закон то не дозвољава, а и да можемо не бисмо то радили- истакао је навео је Стефан Комазец, директор „Еликсир Зорке“.

Испоставило се да многи грађани, нису знали ни да се у објектима „Еликсира“ већ складишти опасни отпад. У току је скупљање документације за проширење капацитета складиштења, док је Студија утицаја надлежним предата у јуну, а јавна расправа обављена онлајн.

-Ја сам 12 сати без интернета и хоћу да учествујем у јавној расправи, али немам сигнал. Спречили сте ме да учествујем- истакао је Драган Ивановић из Удружења грађана „Разум“, на констатацију руководства Фабрике да је позив за јавну расправу био објављен у медијима, као и да је одлука Министарства заштите животне средине била на који начин ће се ова јавна расправа обавити.

-Транспорт се врши преко моста, камионима, малте не кроз центар града. Шта ако се догоди саобраћајна незгода, које су гаранције? Где ће се чистити вагони возова од отпада који превозе, питао је Ивановић.

Одговорено му је да се отпад не превози у ринфузи, него у прописаној амбалажи и да се тако предаје на финално збрињавање, те да транспорт обављају куће које за то имају дозволу Министарства и да они одговарају за превоз.

Позив градоначелника
Градоначелник Шапца Александар Пајић у уторак је позвао на нову јавну дебату како би сви заједно дошли до најбољег решења.

Фото: "Глас Подриња"


-Пратећи дешавања и дебату између компаније “Еликсир Зорка”, еколошких удружења и забринутих грађана Шапца као градоначелник сматрам да је потребно поново организовати јавну расправу на предлог студије утицаја на животну средину која се раније одржала онлајн.
Град Шабац ће се у што краћем року заложити код Министарства заштите животне средине за организовање поновљене јавне расправе. Позивам заинтересоване грађане, еколошка удружења, Министарство заштите животне средине и компанију “Еликсир Зорка” да својим учешћем у аргументованој расправи дођемо до најбољег решења, наводи се у саопштењу градоначелника.


Руководство „Еликсира“ је прихватило као добру идеју да и они контролишу превоз ради веће сигурности и како не би дошло до нежељених ситуација, какве су се раније у нашој земљи дешавале.
Ђорђа Алексића је интересовало да ли се увозе отпадне киселине и да ли ће оне бити коришћене у процесу производње, односно, да ли ће се отпад који се довози у Шабац користити у производњи вештачког ђубрива. Такође и да ли имају дозволу за увоз киселине, али и дозволу да користе отпад у процесу производње.

- Гарантујемо да користимо хемикалије које су одговарајуће. Имамо дозволу да користимо отпадне киселине и користимо их, али их не увозимо, отпад из складишта нећемо користити у производњи ђубрива то су одвојене делатности- рекли су Радош и Комазец.

Питање локације
-Спорна је уопште идеја да се у граду са 100.000 људи, који има највећи резервоар пијаће воде, и Мачви која је највећи произвођач хране у Србији, складишти отпад. Који је резон да се овде нешто складишти, а да се не прерађује, питао је Божидар Катић, а на његову констатацију се надовезало још неколико грађана:

-Да ли ви као озбиљна фирма знате да складиштење опасног отпада не треба да буде у насељеном месту, него негде где нема подземних токова и да не сме бити близу великих водених токова. Да ли постоји могућност да изместите складиште ван насељеног места, ван речних токова, аксциденти постоје увек. Уколико се нешто деси угрожена је Сава, тим и Београд. Када су биле поплаве био би угрожен цео Регион да је Шабац поплављен, због тога што је овде свашта складиштено, рекла је једна од грађанки.

Представници компаније су навели да су у индустријској зони и да су објекти технички опремљени за складиштење опасног отпада, те да је планом детаљне регуалције дозвољено да отпад буде на локацији „Зорка боја“, а да су дозволу добили од државе.

Негодовање присутних изазвала је информација да нико од присутних руководиоца „Еликсира“ није из Шапца, на шта је одреаговано податком да су они само представници 570 запослених који су из овог града.

Складиште у Шапцу, а куда даље?
Грађане Барајева је интересовало, где ће ићи отпад након годину дана, за колико „Еликсир“ има дозволу да га држи у складишту, с обзиром да ће енергана у Прахову почети да ради тек за две године?

-Отпад ће се након годину дана предавати оператерима који имају дозволу, да ли „Јуни риску“, „Лафарџу“ или ће ићи у извоз. Постоји дозвола за извоз опасног отпада, одговорила је Јована Петровић.
Од 2024. године отпад ће се транспортовати из Шапца у Прахово, где ће бити завршена енергана која ће спаљивати опасан и неопасан отпад и ту енергију користити за грејање.

Незадовољство
Са дуготрајне и оштре расправе прeдставника „Еликсира“ и грађана, чини се да нико није отишао задовољан. Већина питања је остала и даље отворена, а даљи развој ситуације тек следи.

-Стекао се утисак да они нису искрени према нама, због двосмислених одговора које су давали на конкретна питања. Одговори су им често били контрадикторни. Да су желели да буду искрени позвали би нас на почетку, да заједно нађемо најбоље решење, а не сада када је све готово. Сваком је јасно да складиштење опасног отпада не може бити потпуно безбедно. Ко гарантује да се неће поновити ситуација каква нас је задесила 2014. године. Због тога је ово складиште требало да буде измештено ван насеља и на неки виши терен, рекао је Драган Ненадовић, један од представника грађана, након завршеног састанка.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa