Инфо

27. октобар 2022.27. окт 2022.
Фото: Pixabay

Фото: Pixabay

ШАПЧАНИН ДРАГАН МОСТИЋ, ИНЖЕЊЕР ЕЛЕКТРОТЕХНИКЕ (2)

Колико су исплативи соларни панели

„Градња соларних панела по важећој законској регулативи исплатива је само ако је користите за сопствене потребе. То значи, потрошите оно што произведете за себе. Преко дана трошите своју струју, а увече је купујете. У том случају, рачун за струју се умањује за 60 до 70%, po тренутно важећем тарифном систему. У том случају се соларни панели исплате“
У претходном броју нашег листа разговарали смо са Шапчнином Драганом Мостићем, дипломираним инжењером електортехнике, о енергетској кризи и предстојећој зими. Овај пут, тема су све популарнији соларни панели. Наш саговорник је завршио три пројекта мини соларних електрана, а седам му је на листи чекања.

Драган Мостић, Фото: "Глас Подриња"


Како сте ушли у причу о соларним панелима?
- Нисам могао да одбијем пријатеље који су ме анимирали да им урадим идејне пројектe за соларну електрану. Почео сам да испоручујем пројекте који се нису променили, али је проблем што законска регулатива није до краја завршена. Соларни панела су добродошли и веома су важни на тржишту, пошто је енергија јако скупа. С обзиром да по агенди ЕУ морамо да имамо бар 20% зелене енергије у мрежи, почели су масовно да се праве ветропаркови. Тада је законска регулатива била стимулативна, имали смо feed-in (фидин) тарифу, где је киловат час зелене енергије био вишеструко скупљи од киловат часа из Термоелектране.

Физичко лице може да постави соларне панеле а држава мора да му омогући статус купац - произвођач, Фото: Pixabay


То је било стимулативно за инвеститоре?
- Наравно. Први контигент од 500 мегавата је распродат, углавном, у Војводини. То су били велики пројекти ветропаркова које су радили страни инвеститори. Фидин тарифа омогућавала је да се инвестиција отпалти по рачуну пет до седам, а у пракси десет година. Рок трајања ветрогенератора је између 20 и 25 година, тако да је после 10 година чист профит. У то време, соларни панели нису били толико присутни, а технологија њихове израде била је јако проблематична. Били су поликристални, велики, а мале снаге. Сада су монокристални, много квалитетнији и далеко веће снаге. Технологија израде је појефтинила, па су постали приступачни и масовно се уграђују, по крововима приватних кућа, као и предузећа. Дакле, користе их и правна и физичких лица.

ТРГОВИНА СТРУЈОМ ЈЕ САН
„Трговина струјом је, бар мени, сан сваког електроинжењера зато што је лепша од трговине златом, или нафтом, гасом. Све остало пакујеш и носиш, а овде гледаш инструменте и пратиш токове. Чак и за време рата у бившој Југославији ником није на памет падало да дира далеководе. Трговина струјом је господска, на њу не утиче клизав коловоз, ни узбуркано море.“


Шта каже закон?
- Држава је волшебно променила закон прошле године. Нико не зна зашто. Тарифни систем је направљен тако да су произвели нови статус који је назван купац – произвођач. То значи да физичко лице може да постави соларне панеле, а да је држава је у обавези да му омогући тај статус. Међутим, постоји ограничење да не може да производе више у односу на одобрену електроенергетску сагласност. На пример, ако ви имате одобрену снагу 17 до 18 киловата, не можете производити више од одобрене снаге коју преузимате. Можете инсталирати више соларних панела који имају већу инсталирану снагу, али морате ограничити своје инверторе и уређаје да не могу више снаге да предају у мрежу него што вам је ограничено вашом електроенергетксом сагласношћу.

Укинута је фидин тарифа?
- Онај који је саградио ветропаркове, направио мини хидроелектране и добио фидин тарифу, данас продаје по вишеструко скупљој цени свој киловат час у Електропривреди, а садашњи купци то не могу. Они добијају другачију цену, која нимало није стимулативна. Увече, кад не раде фото ћелије, по важећем тарифном систему, када преузимате енергију из мреже електродистрибуције, струја је 30% скупља него она коју сте као вишак у току дана предали у ту исту мрежу. Цена електричне енергије на берзи расте, међутим, то се не односи на цену која се произведе, односно, не прати адекватно повећање цене ваше произведене електричне енергије коју сте као вишак депоновали у мрежу, па проценат разлике у цени иде на штету купца – произвођача. Сви соларни системи су уграђени тако да производе енергију док има светлости, у мраку се гасе. Постоји и опција да се купе батерије, али то значи да морате имати део соларног система који шаље струју у мрежу, или коју трошите за своје сопствене потребе и део који пуни батерије, који ћете користити само ноћу.

Када се све сабере и одузме, то уоште није тако рентабилно као што на први поглед изгледа, Фото: Pixabay


Заправо, то уопште није стимулативно. Зашто ноћу струја поскупљује 30%?
- То је тарифни систем. Ако, на пример, нисте трошили данас струју, енергија је отишла у систем, а ноћу јесте, међутим, сав вишак који сте испоручили, ЕПС вам наплаћује, и акцизу и ПДВ. Дакле, за исту енергију два пута плаћате. Међутим, став Министарства финансија је такав: „Ја сам вама нешто продао, морате да платите ПДВ, ви сте мени продали, опет морате да платите ПДВ“. Пресек стања је у марту. Све оно што сте депоновали, произвели више него што сте потрошили, морате потрошити до марта, a све што нисте потрошили, у марту сте поклонили електродистрибуцији.

У ком случају соларни панели јесу решења?
- Градња соларних панела по важећој законској регулативи исплатива је само ако је користите за своје потребе. То значи, производим за себе, то трошим и мањи ми је рачун који плаћам ЕПС-у. Преко дана трошим своју струју, а увече је купујем. У том случају, мој рачун се умањује за 60 до 70%. То се исплати. Такође, исплати се, али и много више кошта да набавите батерије у које депонујете 20 – 30 киловатчасова за ваше потребе. Онда се ноћу троши сопствена струја из батерије. Међутим, батерије су скупе и почетна улагања су већа , а и потребно је инсталирати више соларних панела да напуне батерије преко дана.

ПРИМЕР
„На пример, ви као физичко лице имате 20 киловата снаге за коју имате елктроенергетску сагласност. Имате лимитаторе. По закону можете да направите соларе панеле исте снаге и могли бисте све то да предате у мрежу. Онда вам плаћају 30% мање него кад дођете увече и вучете струју. То плаћате 30% више. Али, ако потрошите све што произведете, а ноћу купите струју, онда знатно смањите потрошњу.“


Каква је ситуација код правних лица?
- То је драстично. По тренутној законској регулативи, ако нисте физичко лице, ЕПС уопште није у обавези да вам омогући статус купац – произвођач. Цитат из закона. То отвара разне могућности. Ако сте само произвођач струје, нема фидин тарифе, него се иде на берзу где се продаје струја , као и свака друга берзанска роба.

Какве су обавезе правног лица произвођача?
- Уколико имате соларну електрану и желите да склопите уговор, на пример, са Сименсом из Суботице, који је донео одлуку да троши само зелену енергију, на вашу договорену цену додаје се цена преноса енергије, или, једноставније речено, путарина кроз далеководе , што опет умањује вашу зараду. Следећи проблем је што би ви испоручивали електричну енергију само дању, а шта ћете ноћу? Ако ради у сменама, шта ће Сименс када падне мрак? Ако немате батерије да испоручите и ноћу, неко мора да вас покрива, а и то кошта, а да не спомињемо проблеме у вези са променом топологије мреже када велика соларна електрана ради само дању и ствара проблем у подешавању рада релејне заштите. Када се све сабере и одузме, то уоште није тако рентабилно као што на први поглед изгледа. Наш тарифни систем је такав да плаћамо много тога што нема везе са струјом. Кад погледате рачун за струју, видите колико сте потрошили киловат часова електричне енергије, а колико коштају додатне таксе. Струја је јефтина на папиру, али није у пракси.
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa