Инфо

27. октобар 2022.27. окт 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

78. годишњица ослобођења Шапца

Положени венци на Спомен-комплексу на Доњошорском гробљу

Испод Спомен-комплекса налазе кости од преко 3.000 Шапчана страдалих у Другом светском рату, те да је наш град дао преко 5.000 живота за слободу коју је дочекао са само 10.000 становника
Поводом 78. годишњице од ослобођења Шапца, данас су положени венци на Спомен-комплексу на Доњошорском гробљу. Венац у име Града Шапца, у част ослободилаца града, положио је заменик градоначелника Блажа Кнежевић.

-На овај важан дан, 23. октобар, свечаним полагањем венаца одали смо дужну почаст свима који су дали своје животе у борби за слободу током Другог светског рата. На жалост, број оних Шапчана који су изгубили животе током овог сукоба, броји се у хиљадама. Наша је обавеза, да негујемо сећања на њих, али и сећање на догађаје који су се збивали у Шапцу за време Другог светског рата, свевременска је и има за циљ неговање културе сећања, као наше обавезе према прецима- истакоа је заменик градоначелника Шапца, Кнежевић и додао:

Фото: "Глас Подриња"


-Сећање на Други светски рат полако бледи из живих прича генерација које су га лично преживеле. Међутим, оно што не сме да нестане је наше знање о тим страшним догађајима. Такође, наше сећање на више хиљада страдалих Шапчана и уопште житеља овог дела Србије, мора да остане живо за будућност. Само знање о свему томе, пружа наду да ћемо генерацијама које данас живе и које ће доћи после нас, оставити свет бољим него што је у прошлости био.

Наша је обавеза, да негујемо сећања


Председник СУБНОР-а, Владимир Нинковић, истакао је да се испод Спомен-комплекса налазе кости од преко 3.000 Шапчана страдалих у Другом светском рату, те да је наш град дао преко 5.000 живота за слободу коју је дочекао са само 10.000 становника.

Фото: "Глас Подриња"


-После четворогодишњег терора и мучења, 23. октобра народ је доживео слободу. Дужни смо према тим борцима и жртвама да се односимо са поштовањем и очувамо успомену на жртву коју су поднели за слободу- истакао је Нинковић.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa