Инфо

29. децембар 2011.29. дец 2011.
ЈСП „СТАН“

ДОКУМЕНТ ПРОШЛОСТИ, ЗАЛОГ БУДУЋНОСТИ

Поводом педесет година организоване бриге о стамбеном фонду града Шапца у свечаној сали Библиотеке шабачке у понедељак представљена публикација „Чувар прошлости, неимар будућности“
Од оснивања Пословне службе општинског фонда за стамбену изградњу до данашњег ЈСП „Стан“ прошло је педесет година бриге о стамбеном фонду, изградње објеката колективног становања, одржавања зграда и фасада који споменици културе, непокретна културна добра или су део амбијенталног језгра града Шапца.
- Имали смо јак мотив и потребу да се све ово забележи јер мало је градова, посебно задњих година, који улажу у изглед свога града, очување онога што је вредно. Када се каже јавно предузеће обично се мисли на установу где се ништа не ради. Управо ова књига је доказ да то није тако. Ради се, може да се ради, чак и боље. Ова књига завређује да послужи и као мотив и будућим генерацијама. Нас који смо сада ту и радимо обавезује, наравно, али истовремено треба да буде и мотив и потпора наредним генерацијама да наставе још боље ““ рекла је Драгана Милићевић Панић, директор ЈСП „Стан“ Шабац.
У публикацији на седамдесет страна налазе се приказане фотографије објеката на којима је радио ЈСП „Стан“ заједно са Заводом из Ваљева. Објекти су обрађени по уличним зонама, а поједине фотографије показују стање пре и после. Жеља аутора била је да се акценат стави на све адаптације и санације које је радило ово предузеће, а све у циљу идеје очувања некадашњег, али и данашњег стања објеката. Аутор текста ове публикације је Татјана Марковић, виши кустос Народног музеја, историчар уметности.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa