Инфо

27. октобар 2022.27. окт 2022.
Одата почаст палим руским пилотима и мештанима Кленка, Фото: "Глас Подриња"

Одата почаст палим руским пилотима и мештанима Кленка, Фото: "Глас Подриња"

КЛЕНАК ОБЕЛЕЖИО ДАН ОСЛОБОЂЕЊА ОД ФАШИЗМА

Да не заборавимо

„Након ослобођења Кленка, пилоти Црвене армије су са помоћног аеродрома полетали у пробој Сремског фронта до коначног ослобођења“
У суседном Кленку, обележена је 78. годишњица ослобођења од фашистичке окупације у Другом светском рату.

На споменик палим ослободиоцима и руским пилотима венце су положили: представник Амбасаде Руске Федерације у Републици Србији Владлен Зеленин, припадници Војске Републике Србије, представници СУБНОР-а из Шапца и Руме, као и представници Удружења ваздухопловаца Војводине, СПС Рума, СПС Кленак, Савета месне заједнице и мештани.

Зеленин је изразио задовољство због традиције обележавања значајног датума за братске народе.

- Част ми је да други пут присуствујем годишњици ослобођења Кленка. За мене је велико задовољство што сам поново овде да заједно захвалимо борцима Југословенске народне армије и Црвене армије који су се удружено борили против фашизма и извојевали слободу. Хвала и слава херојима ослободиоцима, поручио је Зеленин.

Кленчани су одали почаст палим руским пилотима, као и мештанима Кленка, којих је било четрдесет девет, међу којима и народни херој Добрила Ракетић.

- Након ослобођења Кленка, пилоти Црвеноармејци су са помоћног аеродрома, који је био поред реке Саве, полетали у пробој Сремског фронта до коначног ослобођења земље од фашизма. Њима у част мештани су подигли спомен-обележје у центру села, истакао је организатор Радослав Витомировић из СПС Кленак.

Након полагања венаца, организован је културно-уметнички програм у коме су учествовли ученици Основне школе „23. октобар“ из Кленка.

Важно је да негујемо културу сећања, јер све што заборавимо може да се понови. Не поновило се.
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa