Инфо

27. октобар 2022.27. окт 2022.
На занатским смеровима  се тражи  место више
Потребе привреде утицале на избор будућих занимања код младих

На занатским смеровима се тражи место више

На тржишту рада велика је конкуренција за свако радно место, па је очекивано пожељна диплома високе школе или квалификација више која би одређеног кандидата приближила жељеном запослењу. Нико ни не помишља да се бави занатима
На тржишту рада велика је конкуренција за свако радно место, па је очекивано пожељна диплома високе школе или квалификација више која би одређеног кандидата приближила жељеном запослењу. У таквој атмосфери, стиче се утисак да нико ни не помишља да се бави занатима, иако у огласима бројне фирме нуде запослење различитим струкама тог типа, јер их нема довољно. У Техничкој школи Шабац демантују ово уврежено мишљење. Директорка Бранка Милићевић каже да из године у годину уписују све више ученика. Сви они по завршетку школовања лако долазе до запослења, па и не изненађује овакав обрт у начину размишљања.

-Наши образовни профили су врло популарни и тражени од стране привредника и трудимо се да их ускладимо са потребама привреде. Као највећа школа у Мачванском и Колубарском округу ове године смо уписали шаролику лепезу занимања. Имамо 920 ученика, 33 одељења, четири подручја рада и 19 образовних профила. У области електротехнике уписујемо пет техничарских одељења и три трогодишња занатска образовна смера- наводи Милићевићева.

И девојчице иду у возаче
Од 300 уписаних ученика у првом уписном кругу било је 50 до 60 захтева за премештај у шабачку Техничку школу.

-С обзиром на целу ситуацију, мањак образовних профила потребних привреди, не могу да кажем ни за један да је непопуларан. Плашили смо се највише за монтере суве градње, али и они су тражени у односу на пре три- четири године, када су трогодишња занимања остајала празна због границе од 50 бодова, јер су сви желели да уписују четворогодишња и након тога факултет. Тражи се место више и у занатским одељењима, где наши ученици имају више од 50, а неки и 70- 80 бодова- каже она.

Деца су уписала занате зато што заиста желе, због утицаја породице или што и сами верују да од заната може лепо да се живи. Не постоје предрасуде у том смислу и сви препознају важност стицања практичних знања и вештина.

И девојчице
иду у возаче


-Ђаци кад изађу из наше школе не чекају на посао, нарочито они који су заинтересовани, а има их много, посебно за дуално образовање. Они су и тако већ укључени у сам процес рада, имају све што имају запослени, добијају новчану накнаду и родитељи другачије гледају на то. Наравно, колеге брину о њима овде, као и специјално задужени ментори. Ученици су још у тим годинама када препознају или не, имају неке своје разлоге, али родитељи су ти који заиста увиђају важност тог опредељења. Некада су сви желели да им деца буду високо образована, па су занати остајали празни. Међутим, последње три- четири године то се заиста променило. Сарадња са локалном самоуправом, Привредном комором и дуално образовање су томе допринели- објашњава директорка Техничке школе и додаје да је у том систему рада тренутно 46 ученика.

Потребе постоје за електричарима, техничарима мехатронике, возачима моторних возила, грађевинским смеровима попут декоратера, керамичара, као и занимањима из области машинске струке. Занимљиво је да међу возачима моторних возила који су такође веома тражени редовно има по четири- пет девојчица које се обучавају за камион, у архитектонским и техничарима друмског саобраћаја оне доминирају, док су у техничарским одељењима равноправна оба пола. У укупном збиру, на 920 ђака, има их 110.

Електричари увек тражени


Нови називи, стара занимања
-Једно време смо имали проблем са занатским трогодишњим смеровима, али у последњих четири- пет година код нас се тражи место више баш због потреба привреде. У области машинства популарни су аутомеханичари, механичари грејне и расхладне технике, индустријски механичар, оператер машинске обраде. Од четворогодишњих смерова, најзанимљивији је техничар за управљање ЦНЦ машинама. Велике фирме их траже. У области електротехнике популарни су администратор рачунарских мрежа, техничар информационих технологија и техничар мехатронике. То је једно од новијих занимања, као и електротехничар процесног управљања- истиче.

Потребе постоје за електричарима, техничарима мехатронике, возачима моторних возила, грађевинским смеровима попут декоратера, керамичара, као и занимањима из области машинске струке


Занимања која смо раније знали под једним називом углавном су реформисана и прилагођена потребама привреде, у складу са стандардима Агенције за квалификације и планом и програмом ресорног министарства. Примера ради, декоратер зидних површина је молер, док је занимање водоинсталатер сврстано у област геодезије и грађевинарства. Армирач, бетонирац, тесар су сада обједињени у профил извођач основних грађевинскиих радова. Први пут ове године уведен је монтер суве градње, јер је то дефицитарно занимање.

Привредници цене младе, едуковане занатлије


-Деца нису била заинтересована за тај смер, међутим, успели смо да упишемо скоро пуно одељење, 25 од 30 могућих ученика у првом уписном року. Имамо проблем са руковаоцима грађевинском механизацијом. Једно је од најдефицитарнијих занимања, а њега не уписујемо две- три године.
Целокупну наставу обављамо ван школе, а потребно је да 25 посто реализујемо у школи, али немамо услове, симулаторе машина. То је сад генерално проблем зато што то занимање ниједна школа нема у понуди- подвлачи директорка Техничке школе.

Веома су тражени бравари и заваривачи који захтевају добре услове, па се у договору са локалним привредницима ради на томе да се обезбеди подршка и створе могућности и за њихов упис. Пракса показује да је и за занате важно формално образовање, а не само завршен курс или обука.

-Сада је свуда потребно да имате уверење, папир, потврду да сте ви то заиста завршили, иде се у том смеру да не може свако све да ради. Постоји ту и друга прича, претходно признато учење кроз рад, образовање одраслих, али ми се тиме не бавимо. Ванредних ученика имамо много, баш зато што им треба да се преквалификују, доквалификују или изврше специјализацију. Привредници ипак више воле када им дођу млади који су са 16 година почели да се упознају са процесом рада- наглашава Милићевићева.

Обуке у Тренинг центру и НСЗ Шабац
Како каже директор Центра за стручно усавршавање Бранко Филиповић, Тренинг центар тренутно има десет акредитованих обука. Осим из енглеског, области управљања пројектима, администирања рачунарских мрежа, ту су и оне за основе и напредно коришћење рачунара. Реализују се и обуке за занимања: виљушкариста, бравар- заваривач, молер, керамичар, зидар, тесар, армирач. Полазници имају прилику да се обуче и у области искоришћавања целулозног отпада ради производње јестивих печурака. Нуде се и обуке за два нова занимања- инсталатере фотонапонских система и монтера- специјалисте за соларно- топловодне системе, као и за рад на нумерички управљаној ЦНЦ глодалици и оперативно коришћење 3Д штампача. Обуке су намењене незапосленима и захтеви за њихово похађање се подносе на Јединственом шалтеру Градске управе. У плану су и оне комерцијалног типа које ће се реализовати у договору са привредницима.

Грађевинрство нуди широк спектар могућности за рад у земљи и иностранству


ПР филијале Шабац Националне службе за запошљавање (НСЗ) Косана Алексић напомиње да се према Акционом плану организују обуке за категорије теже запошљивих, али и остала незапослена лица са евиденције.

-Реализована је обука за шивење и дораду одевних предмета од текстила за пет полазника, од којих је четворо успешно завршило, а три лица су засновала радни однос. Тренутно је у току информатичка обука за четири лица са инвалидитетом, а планиране су обуке за тржиште рада за остале, као и за незапослена лица која завршавају основно образовање по моделу ФООО, где су циљна група лица која се налазе на евиденцији незапослених НСЗ, без завршеног средњег образовања, односно са завршеном основном школом, или која завршавају основно образовање по моделу функционалног основног одраслих. За остала незапослена лица планирана је реализација две обуке: за вођење пословних књига и дигитални маркетинг, које ће се спровести онлајн- каже Алексићева, која је и саветник за запошљавање.

У Филијали Шабац, са испоставама Богатић, Коцељева и Владимирци, на крају септембра ове године регистровано је 9.910 лица која траже запослење, од чега 55,27 посто или 5.477 жена. На подручју Града Шапца је регистровано 4.758 незапослених лица или 51,86 одсто. У односу на претходни месец, број незапослених је смањен за 3,57 посто или за 176 лица, а у односу на исти период претходне године, мањи је за 14,24 посто или за 790 лица.
Д.Димитријевић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa