Инфо

27. октобар 2022.27. окт 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Директорка ПУ „Слава Ковић“ у Богатићу Лидија Симеуновић

Деца су најбоље огледало целокупног рада Предшколске установе

Рад са децом је изузетно занимљив, опуштајући за онога ко воли свој посао, а наши васпитачи воле и то смо више пута доказали. Некада је веома захтевно, у исто време и тешко и јако лепо, али уколико волите овај посао, онда ништа није посебно тешко. Тешкоће на које наилазимо су најчешће у виду папирологије која се стално мења, начина вођења саме педагошке документације, али се то све превазилази уз подршку министарства, на семинарима, уз приручнике и знање које као практичари имамо. Тако олакшавамо рад свима нама, као и сарадњу са родитељима и децом
Како и стоји на табли у дворишту које одише ведрином, порука је јасна: „Пола века растемо уз песму, игру, знање и лепо васпитање“. Управо у таквом амбијенту деци је загарантовано здраво одрастање. Довољан разлог и повод да овогодишња Повеља Општине Богатић припадне Предшколској установи (ПУ) „Слава Ковић“.

Занимљиви и креативни цртежи малишана на зидовима откривају да је за препознавање важности неговања здравих навика, квалитетних међуљудских односа и узајамног поштовања увек право време. У амбијенту какав су креирали запослени и руководство свест о правим вредностима развија се сама од себе.



-Пола века одличног рада са најмлађим узрастом, изузетно леп јубилеј, обележили смо 16. јуна ове године. Пригодна приредба деце припремног предшколског програма одржана је у сали Културно- образовног центра у Богатићу, пропратило је много родитеља, публике, гостију, представника локалне самоуправе. Добили смо похвале и видели опште одушевљење свих присутних у сали оним што су на наступу показала, а у чему се огледа и наш целокупан рад са децом, не само припремног, него и узраста од једне до шест и по година- истиче директорка ПУ „Слава Ковић“ Лидија Симеуновић.

Улагања и услуге у сусрет родитељима
Током година, улагања су постала видљива и сада та установа служи на понос мештанима Богатића.

-Дограђени објекат у оквиру централне установе 2020. године обезбедио је боравак још две јаслене и две групе вртићког узраста. Отварањем тог објекта обезбедили смо и посао за још шест колегиница васпитача и једну медицинску сестру. Отворен је и објекат у Белотићу, наменски изграђен, који тренутно обезбеђује простор за две групе полудневног и једну припремног предшколског боравка, као и посао за три колегинице, што је свакако велики успех. Сваки простор у оквиру наше Предшколске установе, а имамо их у сваком селу на територији целе Мачве, опремљен је новим намештајем, одговарајућим дидактичким материјалом, неопходним средствима, како би се олакшало и деци и васпитачима и омогућио квалитетнији рад. У целодневном боравку имамо тренутно 12 група, у односу на прошлу годину једну васпитну групу више, што је одлична вест, имамо девет група полудневног боравка и 15 група припремног предшколског програма- објашњава Симеуновићева.

Настоје да побољшају услове у централном и подручним објектима, континуирано пратећи потребе и интересовање мештана, као и број деце. У договору са јединицом локалне самоуправе у плану је да се један објекат прилагоди како би се добиле четири радне јединице и преселила деца јасленог узраста у нови објекат у Богатићу, који се налази у оквиру основне школе.

-У процедури смо добијања неопходне документације да бисмо могли да почнемо радове. То је мој договор са представницима локалне заједнице и за сада смо на добром путу да већ следеће године имамо нове просторне капацитете којима бисмо, надам се, задовољили потребе општине Богатић за смештајем деце у вртић- напомиње директорка Предшколске установе.

О општинском признању
-Искрено, награду нисам очекивала. Захвална сам оснивачу, јединици локалне самоуправе, и председнику Општине Милану Дамњановићу, који је указао част мени и Предшколској установи на чијем сам челу. Указано поверење, наша одлична сарадња и добра комуникација, резултира успехом и успоном у начину рада и функционисања последњих неколико година. Недавно отворено игралиште било је право изненађење од стране представника локалне самоуправе за нас и децу и поклон поводом Дечје недеље која се обележава у првој недељи октобра, који већ увелико користимо, на радост малишана- наглашава директорка ПУ „Слава Ковић“.


Настоје да листе чекања у току године сведу на минимум и изађу у сусрет родитељима којима су потребне њихове услуге.

-Тренутно има око тридесетак деце која чекају на коришћење наших услуга, међутим, током године, родитељима су доступни полудневни боравци које у сваком тренутку оном родитељу коме су наше услуге изузетно неопходне можемо понудити, што они радо прихватају. Истакла бих да су људи јако задовољни оним што радимо, тако да ћемо се потрудити да у будућности будемо још бољи и отворенији за сарадњу према широј друштвеној заједници. На опште задовољство, у последње време наилазимо на позитивне критике суграђана уопште, не само корисника наших установа- додаје она.

Бадовинци у плану
Наглашава да је највећи проблем са смештајним капацитетима у Бадовинцима, где некада буде и близу стотину деце обухваћене различитим облицима рада, што припремним предшколским програмом, што облицима полудневног боравка.

-Ту постоји потреба за комплетном реконструкцијом, реновирањем објеката. Конкурисали смо у оквиру пројеката преко Фондације Новак Ђоковић, чекамо одговор. У припреми је пројекат, до краја године ће бити урађен, за доградњу објекта у сарадњи са Центром за управљање пројеката у Београду и са јединицом локалне самоуправе од које имамо максималну подршку за све наше планове за будућност. То ће свакако допринети побољшању квалитета услова рада, што нам и јесте дугорочни циљ. Такође, сви објекти захтевају свакако сваке године неко реновирање. У току године урадимо бар два до три пројекта у вези са добијањем опреме, било дидактичких средстава, било информационих технологија. Надамо се да ће за неке од тих пројеката бити одобрена средства и да ће бити успешно решени, што свакако значи- подвлачи директорка Предшколске установе.

Суштина је у ономе што истински посвећеници послу наглашавају- треба волети оно што радиш и онда се препреке савладавају тако што се доживљавају као изазов више на путу ка напретку.

-Рад са децом је изузетно занимљив, опуштајући за онога ко воли свој посао, а наши васпитачи воле и то смо више пута доказали. Некада је веома захтевно, у исто време и тешко и јако лепо, али уколико волите овај посао, онда ништа није посебно тешко. Тешкоће на које наилазимо су најчешће у виду папирологије која се стално мења, начина вођења саме педагошке документације, али се то све превазилази уз подршку министарства, на семинарима, уз приручнике и знање које као практичари имамо. Тако олакшавамо рад свима нама, као и сарадњу са родитељима и децом- закључује Симеуновићева.
Д.Д.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa