Инфо

3. новембар 2022.3. нов 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

180 ГОДИНА ОД РОЂЕЊА СТОЈАНА НОВАКОВИЋА

Сећање на великана

Стојан Новаковић је био српски државник, дипломата, историчар, критичар, књижевник и академик. Као политичар, обављао је неколико високих државних функција
Поводом 180 година од рођења једног од најистакнутијих српских интелектуалаца с краја 19. и почетка 20. века, Шапчанина Стојана Новаковића, представници града положили су венце крај спомен бисте у парку код Соколане.

-Подсећање на дан рођења једног од најзначајнијих Шапчана је нешто што треба да негујемо и баштинимо у нашој култури сећања како би генерације које долазе знале о научнику, државнику и академику Стојану Новаковићу који је дао велики допринос Србији као дипломата, али и као научник остављајући значајна дела. Град Шабац је одао почаст овом великану кроз имановање образовне установе по њему, улицу, бисту и спомен полоче у Масариковој улици где је рођен. Наша обавеза је да се увек сећамо људи који су оставили дубок траг у историји, култури и науци нашег града и земље – рекао је градоначелник Шапца др Александар Пајић.

Стојан Новаковић је био српски државник, дипломата, историчар, критичар, књижевник и академик. Као политичар, обављао је неколико високих државних функција. Био је председник Министарског савета Краљевине Србије у два наврата, такође је служио и као министар у више ресора у неколико влада управник Народне библиотеке и професор Велике школе, председник Српске краљевске академије и први председник Српске књижевне задруге, био је министар просвете и председник владе. Представљао је Србију као посланик у Цариграду, Паризу и Петрограду. Рођен је у Шапцу, 01. новембра 1842. године, а преминуо је 1915. у Нишу.
М. Ж.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa