Инфо

13. август 2009.13. авг 2009.
САВСКА ПРИЧА

БЕЗ РАЈШЕ НЕМА НИ МАРАТОНА

Нема Шапчанина који није чуо за Милорада Рајшића. Његово име сви везују за пливачки маратон “Трка Мира“ који је ове године одржан четрдесети пут. Ни један маратон није могао да прође без њега, јер, како и сам каже, да није њега, не би било ни маратона.
- Свих ових година, ја сам одржавао традицију маратона. То је историјско дело града Шапца. Имао сам само седамнаест година. Било је то давне 1970. године, када сам по улицама сакупљао учеснике. Маратон је почео да постоји на моју, и на иницијативу Драгана Филиповића, носталгично започиње своју причу Милорад Рајшић.
Први маратон пливао се у дужини од 1.300 метара, а творац ове традиционалне манифестације, тада је тријумфовао и остао записан у историји пливачког спорта града. За дохват руке успео је да победи тадашњег професора физичке културе, Славка Миловановића, а у конкуренцији је било укупно шеснаест пливача.
Убрзо потом, стаза је продужена на четири и по километра, од Кочиног канала.
- Тада ме је Анте Франскикес неправедно победио, јер није прошао кроз циљ. Њега је неко довео само да би мене победио, присећа се Рајша...

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa