Инфо

3. новембар 2022.3. нов 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

22. Интернационални шабачки Blues&Јazz фестивал

Фестивал завршен, енергија траје

Добра особина музике је да када те погоди не осећаш бол. Схватио сам да чиме год да ме живот погоди, музика ублажи удар. Музика даје душу универзуму, крила размишљању, ширину замишљању и живот свему
Човек је биће игре, homo ludens, волео је ту изреку Беџи, а анаграме је доживљавао као игру за сва доба. Од првог сусрета са Фишом говорио је о лепоти размештања слогова и на концу је и Фиш схватио како су и његов надимак и име којим се Беџи представио заправо анаграми. Блуз и џез, односно ШИФ - Шабачки интернационални фестивал.

Људи су полако излазили из занатског дома, није довољно реско освежавао ваздух у позном октобру. Кроз видно поље старих пријатеља прошао је човек добро познат.

-Чуо си Стеву, е зато је један од малобројних који може не само да учи, него и подучава друге у Индијани - рече Беџи док је Стеван Јовић напредовао у правцу дома.

Фото: "Глас Подриња"


-Он је наш човек, геније, маестро. Нисмо се померили из седишта, а одведе нас од Македоније, преко истока Србије, Италије, Француске до Кубе и Аргентине. Ко уме да визуализије ствари, прошетао је планетом свим чулима. Има довољно ауторских дела, али их комбинује с другима - говорио је домаћин.

-Да није било узора, не би било ни њега, уметник не заборавља оне због којих је постао то што јесте и како најбоље уме, уметношћу, одаје им почаст. Десет композиција је свирао, аутора из пет држава, а не заборави да је сваки од њих стварао под различитим утицајима, тако да су десетине култура стале у један сат. То је снага наше музике Фиш мој брате - имао је свој поглед Беџи.

Фото: "Глас Подриња"


Из витрине крај улаза уклањали су најавни постер Фестивала, први од два, а Фиш и Беџи су још једном, као да не знају напамет гледали имена извођача.

-На југу тврде да је трио најбоља форма џез бенда, а онда секстет може бити два пута бољи - смејао се Беџи заједно са Фишом - шалу на страну, али су ме Марковић - Илић разбили и натерали на размишљање. Свако одсвирао по један соло, а заједно као да слушам десетине усаглашених инструмената, фантазија – рекао је Беџи.

Фото: "Глас Подриња"


-Мајстори су то, не може другачије када се споји велики таленат и посвећен рад. Тек смо се упознали и сигурно ћу их опет звати. Видео си и оне легенде из Словеније, уникатни су до краја – својим речима је Фиш потврђивао став пријатеља.

Када су први пут упознали Фиша и Беџија деловали су као пародија и помало неозбиљно. Памтио је и З. Луз добро тај сусрет.

Фото: "Глас Подриња"


-Када год их видим чине се као скупљени и талентовани, ни лењи момци, а онда... човече, видиш како заиста човек свира иза леђа, на једној нози, на леђима, слушам бубњара и изгубим се у дилеми да ли сам у Шапцу или својој постојбини - збори Беџи.

-Словеначки Џими Хендрикс експоријенс.

-Џими је један, једини, јединствени, али би био поносан што је узор некоме попут њих, оваквих такође има мало у овом времену. Када је почео акробације, мислио сам да ће запалити и гитару.

-Скупа је џитра пријатељу - умео је и Фиш да буде духовит.
Певушио је у наредној тишини домаћин ритам који су иза себе оставили гости из Скопља.

Фото: "Глас Подриња"


-Влатко ми је једном говорио о Максимовском, знао је шта прича. Не излази ми из главе тај ритам, подсећају ме наступом на 3JECT које сам упознао прошле године, Максимовски су искуснији додуше - говорио је Фиш.

-Опаки су пријатељу мој, како си ми говорио, има нешто јужно, моћно у њима. Увежбани су, а и како неће бити, стално наступају. Пратим све, изнова се скупљају бендови доле настају бројни и много је добрих. Чека нас много браће у тим крајевима.

-Буквално ми је требао предах после њих. Седео сам, али нисам мировао, остатак тела је пратио ритам, песму за песмом, а да тога нисам био ни свестан - зборио је домаћин.

Пера Џо их је поздравио и отишао, чекали су га Дуда и Свагер. Још су били орни после наступа.

- Фиш, они су одлични соло, имају три дуета и сада су трио, дакле тројица солиста, три сјајна дуета и један трио, е то је џез апсолут - анализирао је Беџи.

-Тако и звуче, као апсолут, перфекција звука, моћно, самоуверено, као да их први пут слушам, а толико пута сам био конзумент њихове фантастик трио комбинације - говори Фиш.

-То је позориште, акустика све прави још импозантнијим. Звук је освајао просторијију. Када слушам њих, затворим очи и нема разлике између музичке садашњости овде и давне прошлости свирања и духа блуза и џеза тамо одакле сам. Тако се победе време и простор, то је снага музике.

Последњи делови озвучења су изнети, бина је остала празна, светло у сали и холу говорило је да је крај. Све су видели и осетили пријатељи када су још једном погледали иза себе стојећи на улазном подесту.

-Брзо прође Беџи и ово је најгори период, јер треба још једном да Земља потпуно обиђе око сунца до новог сусрета - пожалио се другару Фиш.

Од првог тренутка је Фиш прихватио надимке као своје и иако су знали имена, држали су се њих, то је било тако џез.

-Фиш пријатељу, завршен је Фестивал, блуз и џез немају краја, сећаш се правила When you feeling blue, take a blues, when you are jezzy play a jazz .

Беџи није волео када се све сведе само на музику. Музички стил је начин живота, увек је подсећао на то крајем годишњег сусрета са Фишом.

-Џез и блуз су принципи, свирај, слушај, али пре свега сваки дан живи тако. Бити креативан, отворен, тражити себе у тренутку и издвојити га као посебан, учинити га јединственим, то је џез. Ко уме свира, ко жели слуша, а најслободнији живе. Брзо ће октобар - поновио је 22. пут у 22 године гост.

- Увек знаш шта да кажеш Беџи - одговорио је Фиш.

Вече је било мирно, сви су отишли кући, пешачка зона се испразнила субота је остављала простор за недељу. Фиш одлази, као и Беџи, само на различите стране, но пре тога два сакса су имала задатак....

Ветар је поново дувао, у октобарском ритму, пристиглом из друге димензије.
Д. Б.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa