Инфо

3. новембар 2022.3. нов 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

На 18. Међународном фестивалу „Кофер слова“ у Крушевцу

Признање „Најоригиналнији сувенир“ за ТОШ

Директор ТОШ-а Душан Симић, који је преузео награду, истакао је да је у конкуренцији 40 туристичких организација из целе Србије изузетна част бити најбољи у својој категорији
Туристичка организација града Шапца (ТОШ) освојила је прво место у категорији „Најоригиналнији сувенир“ на 18. Међународном фестивалу „Кофер слова“ прошле среде у Крушевцу. Реч је о модерним и аутентичним сувенирима израђеним за прошлогодишњи крагујевачки Сајам туризма, на коме су такође били првонаграђени. Сет који носи радни назив „Ја волим Шабац“ састоји се од шоље, мајица, магнета привеска и пасоша Чивијашке републике.

Разгледнице и даље у моди
Успех сувенира је увек питање добре идеје, уверен је Симић. Битно је шта је интересантно туристима, али и шта би могло бити пригодан поклон.
-Бројни суграђани долазе да својој родбини, пријатељима, драгим особама, купе поклон за рођендан или годишњицу или желе да у иностранство понесу нешто из нашег града. Кад се ураде нови сувенири, било да су то магнети или разгледнице, привесци, брзо се распродају. Драго ми је да су разгледнице и даље у моди, иако мислимо да је модерна технологија то избрисала, људи их заиста купују, без обзира на то да ли их шаљу или носе као сувенир, али опет је лепо да су тражене, као и привесци, мајице. То нам намеће обавезу да се тај асортиман прошири- наводи Симић.


Сви би пасош Чивијашке републике
Директор ТОШ-а Душан Симић, који је преузео награду, истакао је да је у конкуренцији 40 туристичких организација из целе Србије изузетна част бити најбољи у својој категорији.

-Огромно нам је задовољство и част, а истовремено и велика обавеза да будемо још бољи убудуће. Прва прилика за то нам се указује на предстојећем Сајму туризма у Крагујевцу, где ћемо бранити титулу освојену прошле године и промовисати нове сувенире који су у припреми- нагласио је Симић.

Манифестација на којој ја шабачка Туристичка организација добила признање одржана је у оквиру програма обележавања 14. октобра, Дана ослобођења града Крушевца у Другом светском рату, а циљ јој је промоција и развој туризма.

Душан Симић:
част ми је бити најбољи у својој категорији, Фото: "Глас Подриња"


-Свако бира у којој ће се од 11 понуђених категорија такмичити, а ми смо се пријавили за најоригиналније сувенире. Одабрали смо оне који су награђени прошле године у Крагујевцу. То је занимљива композиција која на интересантан и аутентичан начин представља наш град. Две мајице са симболима Шапца, препознатљивим зградама, робна кућа, Шабачка трђава, црква, река Сава, све је обједињено у једној композицији. На шољи с којом је усклађена и друга мајица стоји ознака за регистарске таблице из нашег града, а чивијашки пасош је нешто по чему смо јединствени и аутентични, јер га нема нико други. Он је увек међу најтраженијим, невезано за Чивијаду- подвлачи директор ТОШ-а.
Најчешћи мотиви на сувенирима су институције културе, река Сава, планина Цер, Мишар... Вредно се ради на томе да се првом приликом представе са неким новим сувенирима који ће оправдати идеју и квалитет. Сајам у Крагујевцу биће одржан од 24. до 27. новембра, уз учешће туристичких организација из целе земље, на челу са кровном, Туристичком организацијом Србије.

Мапе, варјаче, подметачи...
У сувенирници се баве и комисионом продајом.
-Чланови Удружења грађана „Киша“ продају своје, аутентичне ручне радове, подметаче, варјаче, послужавнике, занимљиве мапе и друго, тако да имамо и такав начин продаје. Мислим да за свакога увек постоји нешто занимљиво што ће наћи и што ће га привући да купи. Верујем да је туристичка организација, не само Шапца, него и сваког града, прво место где ће неко са стране доћи и где стварно треба да наиђе на топлу добродошлицу, да буде дочекан са осмехом, да му помогнемо и дамо одговоре на сва питања која га интересују. С друге стране, будући да смо једини који се тиме бавимо у нашем граду, ту смо да понудимо нешто аутентично што ће понети из нашег града за успомену и промоцију и да управо то доведе потенцијалне госте и туристе у наш град- каже директор ТОШ-а.


Спој првина, садашњости и будућности
-Трудићемо се да презентујемо оно што јесте Шабац, од првина које је Јеврем донео, а да све то изједначимо и ставимо у паралелу са оним што је визија, а то јесте град будућности. Настојаћемо да првине и будућност спојимо у једно, да људи који дођу на штанд могу да пробају ванилице које су се јеле на двору Јеврема Обреновића, да се послуже белом кафом, уживају у препознатљивој, староградској музици која је аутентична за Шабац и свугде нас је прославила и да се посетиоци сајма упознају са важним личностима из тог времена као што су Јеврем и Томанија Обреновић, др Драга Љочић и многи други истакнути Шапчани заслужни за град у коме ми данас живимо- објашњава он.

Чиви напунио 26 година
Најстарији и први оригинални сувенир у шабачком ТОШ-у је Чиви који је настао 1996. године, а 16. септембра је прославио 26. рођендан.
-Он представља Шапчанина, веселог трговца из друге половине 19.века, који једном руком грли точак, а другом показује чивију. Чиви прво спакујемо као поклон ако нека делегација из града иде у посету другим градовима и државама или ако нама долазе у госте. Аутентичан је и заиста на оригиналан начин представља наш град- сматра Симић.


Важно је да сувенири чувају традицију и препознатљивост средине, али и да прате модерне тенденције.

-Идеја је да задржимо оно што је важно и да не заборавимо пре свега наше историјске вредности, оно по чему смо постали препознатљиви пре више од два века, а, с друге стране, да наши сувенири пре свега кореспондирају са младом генерацијом и да њима буду интересантни. Увек ми је драго када видим наше привеске и шоље у нечијем дому или да неко у нашим мајицама прошета кроз град. Лепо је да знамо да смо погодили укус људи. Највише се траже шоље, подметачи, мајице, роковници, блокчићи, привесци. Имамо и много књига наших шабачких завичајних писаца. Верујем да ће нови сувенири који буду израђени бити подједнако аутентични- закључује Симић.
Д.Димитријевић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa