Инфо

3. новембар 2022.3. нов 2022.
Бранислав Бане Полић, има десет година  и обожава да ради  сеоске послове. Старији брат Вељко  је сушта супротност, воли школу  и добру књигу, Фото: "глас Подриња"

Бранислав Бане Полић, има десет година и обожава да ради сеоске послове. Старији брат Вељко је сушта супротност, воли школу и добру књигу, Фото: "глас Подриња"

ПОЛИЋИ, ДЕЦА ЗА ПРИМЕР

Важно је да се не искоренимо

Бане је дечак који воли сеоске послове више од школе, вредан као мрав. Нема намеру да живи изван Кленка. Вељко је сушта супротност, одличан је ђак, намерава да студира и иде даље. Браћа од стричева поделила су улоге на исти начин
Бранислав Бане Полић је необичан дечак. Има десет година, иде у четврти Основне школе у Кленку, где је рођен и где намерава да остане. Воли да ради. Не, обожава да ради сеоске послове. Помаже тати и стрицу у пословима, посматра шта раде и „ускочи“ где и кад затреба. Вози трактор на њиви док они товаре бале сламе.

Кад нема посла, не проводи време на друштвеним мрежама, не занима га виртуални, него реални свет. Понекад се игра са децом, али радије чупа траву у башти, помаже баби, или татином другу Вељи.

Овог лета исекао је 10 метара дрва, што нам је поносно показао.

Бане: овог лета исекао 1о метара дрва, што нам је поносно показао Фото: "Глас Подриња"


- Послагао је своја дрва у три реда уз гаражу, није дао ником да ставља на његову гомилу, хтео је да види колико ће исцепати. Ни ми нисмо могли да верујемо, каже мајка Мирјана.

Прошле године косио је траву ручном косом, код деда Бране у Соколцу.

Школа га не занима превише. Кад порасте, волео би да буде месар, као његов стриц, који му је узор.

- Зашто толико волиш да радиш, питали смо га.
- Занимљиво ми је, једноставно је одговорио.

Учитељица Драгица (Спремић) има разумевања за његову различитост. Када води децу на море, Бане радије остаје на селу и ради.

- Када кољемо зими, Бане са оцем и стрицем заједно шури, сече месо, ради бренером, целу маст са кожуре скине, а ја и јетрва сецкамо чварке у коцкице. Не можемо да постигнемо његов ритам, додаје мајка.

Бане има старијег брата Вељка, који је сушта супротност њему. Он воли школу, време проводи у кући, уз књигу, одличан је ђак. Када има времена, проводи га у игри са другарима.

- За сада не знам шта ћу бити кад порастем. Важно ми је да имам што бољи просек, да упишем добру школу, Гимназију, или Економску и да идем даље, каже Вељко и ређа петице.

Кад нема посла, не проводи време на друштвеним мрежама, не занима га виртуални, него реални свет


Његов узор je тетка Милица која је факултетски образована, има добар посао и ради у Београду. Када дође викендом, покупи сву децу из две куће Полића и води их на Стари град у шетњу, на колаче, игра се са њима Између две ватре. Понекад их води у Београд.

Здрава заједница. Полићи, и старији и млађи, добро се слажу и међусобно помажу. Као некада, у временима за која смо мислили да су сасвим ишчезла.

Браћа од стричева поделила су улоге као њих двојица.

- Старији (Никола) је као ја, каже Вељко, воли да учи, а млађи (Марко) је исти Бане. Кад се јагње овце, он сваку запамти и да јој име. И зна кад се која ојагњила, каже Вељко, а Бане додаје - Марко и ја смо на очеве.

А Мирјана је прешла пут од Соколца до Кленка због Милана. Није било лако у почетку. Пошто је супруг старији од ње тринаест година, морала је да побегне за њега, али је врло брзо све дошло на своје место. Дошла је у добру, домаћинску кућу.

- Одмах сам се уклопила овде. Никада пре удаје нисам била у Кленку, никога нисам познавала, а чим сам дошла, имала сам осећај да сам код куће.

За време летњег распуста, деца иду у Босну код бабе и деде. Бане помаже деди у врту, а он га понекад награди.

- Има свој новчаник, од малих ногу штеди новац. Деда му је купио моторну тестеру, само нисмо могли да донесемо аутобусом. Секиру смо донели, каже Мирјана кроз смех.

Бане има три кућна љубимца, пса Цитру, зебу Андију и морско прасе Тамару. Вељко воли хрчке.

Добра деца. За пример. Важно је да се не искоренимо.
М.Ф.

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa