Инфо

3. новембар 2022.3. нов 2022.
Фото: Pixabay

Фото: Pixabay

КРОМПИР

Болести у складишту и његова заштита

Најбољи начин чувања је у бокс палетама. За квалитетно чување кромпира веома је важно да се у складиште унесе здрав кромпир без механичких оштећења покожице као и са дозрелом покожицом. Као превентивна мера санирања рана препоручује се држање свеже извађеног кромпира једну до две недеље на температури 15-20°C и високој релативној влажности ваздуха
Кромпир болести – Због повољног хемијског састава и учешћа великог процента воде 63 – 87% кртоле су идеалан супстрат за развој микроорганизама – проузроковача болести. Чувати кромпир од вађења до момента потрошње са минималним губицима, није лак задатак. Кртоле су склоне губитку воде, промени хемијског састава, пропадању и труљењу, што значајно може да погорша квалитет и доведе до већих губитака и потпуног пропадања. Зато је задатак да се у процесу складиштења обезбеде најповољнији услови температуре, влаге и обезбеђености свежим кисеоником, одсуство светлости а како би биле сачуване кртоле уз минималне губитке. Губици током складиштења односе се на тежину и квалитет.

Чиниоци који утичу на обим штета током складиштења су: сорта, услови производње, температура за време вађења, појаву болести током вегетације а пре складиштења.

Најбољи начин чувања је у бокс палетама. За квалитетно чување кромпира веома је важно да се у складиште унесе здрав кромпир без механичких оштећења покожице као и са дозрелом покожицом. Као превентивна мера санирања рана препоручује се држање свеже извађеног кромпира једну до две недеље на температури 15-20°C и високој релативној влажности ваздуха. И поред спроведених мера заштите кртола у складишту се могу јавити болести непаразитне и паразитне природе.

1.Паразитне болести
Пламењача кромпира – Спречавање појаве пламењаче у току вегетације, уколико је буде, треба обавезно извршити десикацију надземног дела биљке.

Сува трулеж – Болест се јавља неколико недеља после складиштења. Симптоми су у виду ситних мрких површина. Болест може да захвати целу кртолу која се смежура и потпуно иструли.

Влажна трулеж – најопаснија и најдеструктивнија болест кртола током складиштења. Симптоми су виду смеђих воденастих пега. Болест се развија веома брзо и за неколико дана може да захвати целу кртолу. Такође је карактеристична појава непријатног мириса. Ради сузбијања ове болести примена фунгицида дозвољена је само за ускладиштени семенски кромпир.

2.Значајније непаразитне болести
На њих утичу различити абиотски чиниоци као што су температурни екстреми, ниске и високе температуре, присуство као и одсуство светлости. Ради спречавања појаве болести на ускладиштеном кромпиру препоручује се:

-избегавање механичког оштећења кртола за време вађења, транспорта и сортирања
-избегавање грубог руковања приликом манипулације џаковима
-избегавати манипулисање хладним кртолама јер су тада најосетљивије на повреде
-удувавање свежег ваздуха у масу ускладиштеног кромпира ради уклањања воде и угљендиоксида који настају у процесу дисања
-снижавање температуре након обезбеђења кртола кисеоником
-кртоле конзумног кромпира чувати у мраку, јер са тако спречава зелењење и стварање отровног глико- алкалоида соланина
-лечење рана и повреда ради спречавања инфекција и појаве болести.

Да би се сачувао кромпир за тржиште потребно је применити препоручене агротехничке мере и мере заштите од болести и штеточина у току вегетације. Смањити повреде приликом вађења и транспорта кромпира, као и обезбедити повољне услове за складиштење кромпира.
Славица Максимовић, саветодавац ПССС Шабац

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa