Инфо

3. новембар 2022.3. нов 2022.
Фото: Pixabay

Фото: Pixabay

Припрема пчелињака за зимовање

Заједница мора бити здрава

Здраво друштво подразумева присуство варое у што мањем броју у једној заједници. Сваки пчелар контролише бројност варое више пута у току пролећа и лета и ту популацију одржава у што мањем броју
Пчелиње заједнице и симбиоза са човеком захтева низ мера за олакшавање живота пчела у безпашном периоду као и у периоду ниских температура. Пчеле у нашем окружењу живе са једном врстом паразитског крпеља познатом као вароа (Varoa destructor). Да би једна пчелиња заједница презимила у довољном броју за обнављање новог друштва мора бити здрава са доста квалитетне хране у зимском периоду као и доброг квалитетног простора у хладном периоду.

Здраво друштво подразумева присуство варое у што мањем броју у једној заједници. Сваки пчелар контролише бројност варое више пута у току пролећа и лета и ту популацију одржава у што мањем броју.
Вароа је крпељ који се храни енергетским резервама пчела и на тај начин смањује животни век зимске пчеле која има специфичан задатак а то је одгајање првих пролетњих пчела, зимска пчела живи до 6 месеци и од пресудног значаја је њен потенцијал на одгајање младог легла у пролеће. Постоје разне методе провере бројности варое најбитније да се држи у што мањем броју препорука у контроли испод 5 ком/кош. Средства којима се делује а нису штетна ни за пчелу као ни за човека су (мравља киселина, оксална киселина) и још много других средстава.

Треба рећи да се паразитски крпељ брзо гради на осетљивост Вараоциде, ако се третмани више пута понове са истим средством. Бирање Вараоцида иде ка што мањем негативном ефекту на матицу и цело друштво. Један од начина смањења бројности је у летњим месецима уклањање трутовских легала са плодишних рамова или убацивањем рамова грађевњака. Пчелиње друштво са већим бројем варое најчешће је осуђено на угинуће почетком лепих дана пролећа, кошница остаје празна јер пчеле кад излете немају снаге да се врате.

Кошница са мало пчела неможе да створи добре услове за развој новог легла (темпетатура, влага односно покривање легла) па су ларве осуђене на изумирање као и појаву неких других нус појава. Као други фактор кошница мора имати доста квалитетне хране за одржаване зимске пчеле, контроле се врше кад временски услови дозволе уз додатак поленских погача ако за то има потребе. Једном друштву пчелар треба да остави до 15 кг меда по 1 кошници. Обзиром да је она прикупила нектар морамо бити коректни према њима.

Праћењем организације једног друштва примећено је да матица у периоду интезивне паше много више залеже легла пе је човек то искористио за повећање бројности зимске пчеле. У периоду августа и септембра врши се прихрана друштава симулирање уноса нектара па се матица више ангажује у ношењу јајашаца те друштво улази у зиму са већом бројношћу самим тим већој могућности преживљавања. Кошница мора бити цела са лаким одржавањем микроклимата што је врло битно за здравље клубета. У току зиме кад услови дозволе треба клубе истретирати оксалном киселином да би популацију варое држали под контролом. Лето на кошницама треба сужити како се глодари неби увукли у кошнице.

Присуство глодара у кошници може довести до угинућа друштва јер се зимско клубе растури и угине од хладноће. Сретно пчеларење чувајмо наше раднице.
Дипл. Инг Јован Сушић ПССС Шабац

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa