Инфо

3. новембар 2022.3. нов 2022.
Фото: Приватна архива

Фото: Приватна архива

НИКОЛАИ ГАЈИЋ, ИЗМЕЂУ ГЛАЗГОВА И ШАПЦА

Спорт и наука су иделана комбинација

Изванредна постигнућа са 22 године. Млади спортиста и научник. Од спорта га није одвојила ни тешка повреда. Помоћ људима најинспиративнија у медицини. Међу водећим студентима медицине. Шкоти имају позитивно мишљење о Србима
Николаи Живан Гајић је био најбржи у трци на 8.000 метара Првенства Србије у кросу у категорији млађих сениора, оставио је значајно иза себе све ривале, а само неажурност Српског атлетског савеза узроковала је да не освоји златну медаљу, већ наступа ван конкуренције. Доминација коју је демонстрирао представила га је овдашњој јавности кроз спорт, међутим прича о њему није на спортским странама јер је реч о некоме коме је атлетика само једна од активности где је остварен и признат. Рођен је у Глазгову (Шкотска) 2000. године, а Шабац је град његових породичних корена.

Овде је драги гост родбине, члан и узданица АШК Темпа, али његов спортски пут није почео од краљице спортова, већ од господара спортске популарности. Први избор је био фудбал. Припада плавом делу Глазгова. Обукао је дрес Глазгов Ренџерса у млађим категоријама. Фудбал је био и остао његова пасија, те је и при боравку у Шапцу тренирао у екипи „Доњошорца“, међутим даљи напредак је зауставио тежак, вишеструки прелом ноге.

Шкотска и Србија
Корени Николаиа Живана Гајића су у Србији, живот, каријера у Шкотској. И Шабац и Глазгов осећа као своје. Између два народа постоје и велике сличности и значајне разлике.
-Имао сам срећу да ми се укрсте путеви са сјајним људима и у Србији и у Шкотској. Од првог доласка овде осећам се као домаћи. Тај гостољубив став и везаност за државу су нешто што ме привлачи и због чега и сам волим Србију. Шкоти имају изванредну радну етику и посвећеност обавезама без обзира на све друге околности, расположење, приватне проблеме, временске услове. Они су по томе познати и тај став ми је много помогао у професији и хобијима.
У Србији најлагодније живе и најбољу успевају предрасуде о другим народима, али и мишљењу других о Србији и Србима. Енглези нису блиски, те су Шкоти некада симпатични као народ који дели антипатије према Енглезима, а некада су део Британије која опет нема позитивну конотацију.
-Моји пријатељи и познаници су увек знатижељни по питању Србије. Свима је интересантно када говорим о Србији, врло су знатижељни, питају о занимљивостима, свакодневици, ко воли спорт је заинтересован да ли сам гледао неку утакмицу, за који тим навијам, али генерално о Србији имају врло позитиван став.


-Два пута сам оперисан, опоравак је био сложен, још увек постоји терапија и посебан начин припреме, међутим ниједног тренутка нисам размишљао о крају спортске каријере. Лекар је децидно забранио било који контактни спорт – присећа се тешких дана Николаи у разговору за ваш и наш лист.

Фото: Приватна архива


Фудбал и даље много воли, посебно Ренџерсе и Партизан, но витка грађа и дуг корак су указивали који спорт га треба. Шкотска има одличне дугопругаше који су велике узданице британске атлетике, а Николаиа су приметили тренери, најпре Дадли Вокер, а потом његов садашњи тренер Енди Јанг, под чијим руковођењем су стасали асови као што су Џеј Вигтмен, троструки шкотски рекордер и Лора Мјур, тренутно валсник четири рекорда у Шкотској, обоје учесници Дијамантске лиге.

Два пута сам оперисан, опоравак је био сложен, још увек постоји терапија и посебан начин припреме, међутим ниједног тренутка нисам размишљао о крају спортске каријере


-Наступам за Гифнок Норт. Имам привилегију да тренирам са врхунским атлетичарима, напредујем уз њих. Најпоноснији сам на титулу шампиона Шкотске на 4 x 400 метара, као и успехе на 800, 1.500 метара и крос победе у Шкотској и сада у Србији. Није све у освајању одличја, већ и у раду са великанима који су ту за сваки вид подршке. Имао сам част да учествујем на кампу у Јужној африци организиованим на планинском подрућју високе надморске висине, што је невероватно искуство.

Николаи Гајић:
Живот између спорта и науке, Фото: Приватна архива


У Шапцу га за такмичења припрема Биљана Планко. Добио је званичну дозволу британског савеза да се такмичи у Србији, постао је члан екипе АШК Темпа, но на поменутом крос Првенству није верифокована дозвола, те је морао наступити ван конкуренције. Проблем је, кажу, решен и наредни изазови у Србији би требао бити Првенство у дворани, а нада се да би могао наступити и на Европском првенству у кросу.

Шкоти имају изванредну радну етику и посвећеност обавезама без обзира на све друге околности, расположење, приватне проблеме, време. Они су по томе познати и тај став ми је много помогао у професији и хобијима


Ипак, све време смо у спортским оквирима, међутим Николаи има све предуслове да остави значајан траг у науци. Млади Гајић је, иако му је тек 22 године, у завршној години студија медицине у Глазгову, један од најбољих студената тамошњег универзитета, коаутор више научних радова на различите теме, између осталих из области као што су дечји канцер, анатомија.

Медицина је најинспиративнија за мене. Сањао сам да спојим науку и решавање проблема које би помогло свету и човечанству

Фото: Приватна архива


-Медицина је најинспиративнија за мене. Сањао сам да спојим науку и решавање проблема које би помогло свету и човечанству. Верујем да је изванредан осећај када остварите нешто што видите да помаже људима и тежња ка томе ме мотивише. Када је било време избора даљих корака у образвању, нисам имао дилему.

Као студент завршне године добио је стипендију за наредни научно-истраживачки рад.
-Стипендија је у трајању од две и по године током којих истражујем област леукемија у мозгу. Част ми је што сам изабран и што су проценили да заслужујем подршку. Осим што ме испуњава, рад у коме нисам везан за место, нити имам стандардно радно време, омогућава ми да сам направим распоред где је довољно времена за науку, али и тренинге.
Д. Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa