Инфо

3. новембар 2022.3. нов 2022.
Дуел против Бечлија:  Подриње – Баден 13:3, Фото: Приватна архива

Дуел против Бечлија: Подриње – Баден 13:3, Фото: Приватна архива

У РИНГУ ПРОТИВ ЗАБОРАВА

Када је фудбал био предигра боксу

Стицај околности и онда дозвољена фузија београдског Радничког и клуба Београд онемогућили су Подриње да кроз бараж, као републички првак, избори пласан у Прву савезну лигу, међутим као утешна награда стигло је место у новоформираној Другој савезној лиги. Шапчане су чекале борбе против ривала из Загреба (Металац и Борац), Земуна (Јединство), Сарајева (Милиционар), Суботице (Спартак), Осијека (Младост) и Љубљане (Миличник).

На граници између пете и шесте деценије прошлог века, популарност бокса расте, а мечеви, када временски услови дозвољавају, организују се на фудбалском терену Мачве. Најпре наступе фудбалери, а потом се, по завршетку испразни терен, гледалиште, монтира ринг и почињу бокс мечеви. Неколико хиљада људи изнова попуни трибине спремно да пружи подршку својим миљеницима: Рокици, Векану, Јанчики, Нуки, Манџи, Костићима...

Од сјаја до очаја
Година о којој пишемо, 1950. значајна је по више основа. Подриње је дебитовало у Другој савезној лиги. Почело је фантастично, била убедљиво прва, а онда је уследио велики пад, порази у низу, три службеним резултато 16:0 и коначно шесто место, однсоно опстанак, догодио се само захваљујући добром почетку. Први пут је шабачки клуб имао такмичара ван града Милутина Живковића, први пут је организован интернационални меч код нас, а на концу, крајем 1950. године клуб мења име и постаје Боксерски клуб „Мачва“.

Дуел против загребачког Борца 1950. године привукао је пажњу око 5.000 навијача. Подриње је славило 9:7. Живковић је победио Марића, Домић Прибанића, Веселиновић Берковића и Костић Поповића. Неодлучно су боксовали Јанчикић и Класић, док је Папајчић изгубио од Домбаја, а Костић, у велтер категорији од Мајцена.

Први интернационални меч у Шапцу организован 1950. године


Крајем априла на стадиону Мачве је гостовао Милиционар из Сарајева. Дуеле је посматрало „само“ 3.000 посетилаца који су испратили тријумф свог тима од 10:6. Лукић Рокица је победио Мишковића, Живковић је бољи од Блажевића нокаутом у другој рунди. Веселиновић Манџа показује више од Ченгића, док је гостујући борац Шалапа морао да честита Стојићевићу. Није било победника у дуелима Јанковића и Поповића у бантам категорији, односно Костића и Загорца у велтер. Једину победу за Сарајлије остварио је Пеликан против Домића. Бодове је Милиционар освојио и у тешкој категорији, јер боксеру Мачве лекари нису дозволили наступ.

Пред дуел Подриње – Металац (З): стоје: Векан Јанковић, Манџа Веселиновић, Мима Матић (члан управе), Драган Костић Зека, Лазар Тодоровић (председник клуба) и тетка Берта; чуче: Ђуро Трајковић, Паће и Душан Јанчикић – Јанчика, Фото: Приватна архива


Логична последица велике популарности бокса у Шапцу био је и први интернационални меч у Шапцу организован у августу 1950. Бечки Баден је гостовао пред 4.000 навијача. Иако је реч о изузетном ривалу, Подриње је победило 13:3. Четири тријумфа забележена су нокаутом. Лукића Рокица у бантаму, Нука Домић у лакој, Костић у велтер, Манџа Веселиновић у средњој категорији оборили су ривале и то редом: Берхубера, Диму, Пикера и Велнира. Победио је у мува категорији Јанчикић Јанчика, поражен је полутешкаш Костић од Вајнингера, односно Јанковић од Пиклајха у мечу ван конкуренције. Стаменковић, позајмљен из београдског Металца, за ову прилику, боксовао је нерешено против Бриха у лакој категорији.
Д. Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa